Поблизу селища Луганське тривав п'ятигодинний бій

06.12.2017
Триває позиційна війна на східному фронті: минулого понеділка лише на луганському напрямку терористи провели 17 прицільних обстрілів у бік українських позицій. Саме Світлодарська дуга залишилася тут найнестабільнішим місцем протистояння. Саме тут, неподалік міста Дебальцеве, у понеділок захисники України відбили напад диверсійно-розвідувальної групи російських окупантів.
 
«Один iз підрозділів Збройних сил України, який виконує бойові завдання в даному районі, відбив напад диверсійно-розвідувальної групи російсько-окупаційних військ зі складу 7-ї окремої мотострілецької бригади 2-го Армійського корпусу 8-ї Армії Південного військового округу РФ», — йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО.
 
Зазначається, що в результаті бойового зіткнення диверсанти кинули на місці двох поранених та одного вбитого і поспіхом залишили місце сутички.
 
У штабі додають, що противник не припиняє ведення посиленої розвідки на Світлодарському напрямку, також вiн залучає до виконання завдань ДРГ, метою яких можуть бути проведення провокацій, здійснення диверсій на об’єктах транспортної інфраструктури, у місцях скупчення цивільного населення для подальшого обвинувачення та дискредитації підрозділів ЗСУ.
 
У свою чергу, речник Мін­оборони з питань АТО Олександр Мотузяник додає: «З артилерії калібру 152 мм бойовики випустили 10 снарядів по наших позиціях поблизу селища Врубівка Попаснянського району Луганської області, при цьому російсько-окупаційні війська підступно обстріляли й сам населений пункт, наражаючи на небезпеку цивільних жителів. Бій поблизу Луганського тривав п’ять годин».
 
Як повідомив у «Фейсбуцi» керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, через прицільний масований (12 пострілів) вогонь 120-мм ворожої артилерії 960 жителів села Врубівка залишилися без світла i газу.
 
Тоді як на донецькому напрямку російські окупанти тричі вели доволі тривалі обстріли позицій сил АТО поблизу селища Піски, застосовуючи озброєння БМП, гранатомети різних систем, кулемети та міномети калібру 82 мм. Загалом зафіксовано 21 порушення режиму припинення вогню з боку окупантів на всій лінії розмежування. У разі потреби українські військові давали агресору адекватну відповідь. Унаслідок ворожих обстрілів трьох бійців ЗСУ було поранено. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Понад 1,2 тисячі військових злочинів на сході України 
 
Прокуратура Міжнародного кримінального суду зафіксувала понад 1,2 тисячі фактів iмовірного скоєння злочинів на Донбасі після 20 лютого 2014 року — ці дані оприлюднили 4 грудня в щорічному звіті попереднього розслідування прокуратури МКС.
 
За інформацією МКС, під час конфлікту, як вони називають (а по суті — війни на сході України), загинуло близько 10 225 людей, було поранено — 24 541. Зокрема, було вбито не менш ніж 2 505 цивільних осіб.
 
У звіті МКС також наголошується, що факт існування «єдиного міжнародного збройного конфлікту на сході України» припускає застосування щодо відповідного періоду статей Римського статуту, що стосуються збройних конфліктів міжнародного характеру.
 
Крім того, канцелярія прокуратури продовжує розглядати заяви про те, що Росія здійснювала й здійснює загальний контроль над збройними групами на сході України, щоб установити, чи можна розглядати цей збройний конфлікт між Збройними силами України та антиурядовими збройними групами як міжнародний конфлікт. 
 
Нагадаємо, що в минулорічному звіті прокуратура МКС вказала, що вважає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною та Росією.