Переворот у поміч: ЗСУ покращили свої позиції на луганському напрямку

24.11.2017
ЗСУ скористалися збройним путчем в окупованому Луганську й, доки ватажки сепаратистів терористичної «ЛНР» з’ясовували, хто з них головний, покращили своє тактичне положення на луганському напрямку.
 
Як саме це відбулося — наразі невідомо, адже повідомлення штабу АТО малоінформативне. 
 
«Збройні сили України суворо дотримуються Мінських домовленостей, відповідно до положень яких можуть зміцнювати або переобладнувати свої позиції, передислоковуватися в межах територій, визначених цими домовленостями. Окремі підрозділи ЗСУ на луганському напрямку покращили тактичне положення з метою поліпшення умов спостереження за противником і ведення оборонного вогню у відповідь на провокативні обстріли російсько-окупаційних військ», — йдеться у повідомленні штабу АТО.
 
Невже не можна було повідомити так, як це зробив волонтер Юрій Мисягін напередодні, який написав у «Фейсбуцi», що на Світлодарській дузі «військові різних підрозділів 54-ї бригади і 24-го батальйону «Айдар» були змушені спланувати і провести військову операцію» через систематичні провокації бойовиків і нібито звільнили кілька селищ.
 
«Також було взято під наш контроль кілька стратегічних висот. У результаті цієї операції у нас з’явилися нові позиції розміром кілька квадратних кілометрів, на яких ми вже успішно закріпилися», — стверджує волонтер.
 
І додає, що жителі кількох населених пунктів «зустрічали нашу піхоту, як визволителів».
 
Утім у штабі АТО говорити про звільнення і наступи не бажають i задля видимості дотримання Мінських угод навіть спростовують таку інформацію від волонтерів і бійців iз фронту.
 
Напередодні штаб АТО також спростував заяву бойовиків «ДНР» про те, що українська армія у ніч на середу нібито зайняла в «сірій зоні» село Гладосове під Горлівкою та Світлодарськом.
 
Відзначилися нібито ті ж таки підрозділи 54-ї окремої механізованої бригади та 24-го батальйону «Айдар» ЗСУ. Але речник штабу АТО Василь Лабай заявив про переобладнання позицій i передислокацію, тоді як будь-які просування вперед заперечив.
 
Мовляв, «проти України ведеться інформаційна війна, спрямована на дискредитацію ЗСУ в очах світового співтовариства».
 
Зазначимо, що в останні дні Росія ввела свій військовий контингент на окуповану частину Луганщини і більшість підрозділів перекинула на передову, побоюючись наступу ЗСУ під час розборок між бойовиками в Луганську.
 
Водночас українська влада не виключає ескалації конфлікту на окупованій частині Донбасу й тому посилює заходи безпеки на лінії розмежування. Як повідомляє Держприкордонслужба України, на лінії розмежування «зелені кашкети» посилили заходи безпеки, аби не допустити ворожих провокацій.