Настрій їжею не зіпсуєш: топ-8 страв, які нагадають про літнє тепло

22.11.2017
Настрій їжею не зіпсуєш: топ-8 страв, які нагадають про літнє тепло

Настрій підбадьорюйте на кухні.

Восени ні з того ні з сього настрій може змінюватися, і ми думаємо, що це — осіння депресія.

 

Найчастіше то буває просто реакція на похолодання і зменшення світлового дня, а з цим — і браком певних вітамінів та мікроелементів.

 

Організм це відразу «засікає» і трохи вередує, а відтак — і ми. Щоб цього не було, лікарі радять ретельно ставитися як до свого режиму дня, так і до харчування. 

 

З харчуванням усе просто: при правильному підході до цього питання можна і смачно попоїсти, і значно поліпшити свій настрій, здоров’я, зовнішній вигляд.

 

Як відомо, несмачних продуктів практично не буває, то не всі вміють їх правильно готувати чи приправляти.

Я більш ніж переконана, що з будь-якого овоча можна зробити практично шедевр, якщо підійти до цього питання з розумінням.

А овочі — якраз ті продукти, які дивним чином відроджують нас після втоми або ж депресії.

Крім овочів, продуктами, багатими на триптофан і серотонін («в миру» — гормони щастя), вітаміни Е, В2, В6 і В12, магній та інші елементи, які нейтралізують наслідки стресів, допомагають вироблятися гормонам радості та всіляко поліпшують нам настрій, є горіхи, морепродукти, банани, чорний шоколад, крупи, особливо вівсяна, молочні продукти, особливо кисломолочні, яйця, гриби, житній хліб, спеції. Уявіть, що з цього всього можна наготувати, щоб було всім щастя!

Курячий бульйон для душі

Багато кому подобається книжка з однойменною назвою, а багато кому — однойменна страва. А ще багато хто може пригадати, як дбайливі бабусі і матусі готували нам насичений золотистий курячий бульйончик (юшечку, суп), наливали його в слоїки і передавали своїм чадам для зміцнення імунітету, для здоров’я, для розумової діяльності.
 
І коли розігріваєш це дбайливо приготовлене диво з кропом, сам аромат, здається, і лікує, і поліпшує настрій до всіх можливих висот. 
 
Приготувати курячий бульйон насправді нескладно, треба мати курку (домашня — чудово, але магазинна також смакуватиме, швидше готується), ну і бути готовим вкласти частинку душі, усе-таки справжній смак твориться не лише руками, а й душею. 
 
Потрібно курка (якщо велика — візьміть половину, на 2 літри води треба приблизно 400 г свіжої курки),  морквина, 2 цибулини, корінь петрушки, селери, пастернаку, два зубці часнику, духмяний перець, лавровий лист, гвоздика, зелень кропу, петрушки, сіль — за смаком. 
 
Курку слід помити і залити холодною водою, додати почищену цибулину і почекати, щоб закипіло. Коли закипить, зняти піну, накрити кришкою і залишити на повільному вогні до того часу, поки м’ясо стане м’яким, а бульйон — золотистим і пахучим.
 
Вийняти цибулину, покласти почищену нову цибулину і порізане соломкою коріння, посолити. Залишити на цьому ж — повільному — вогні ще на 15 хвилин.
 
Потiм додати перець, лавровий лист і, за бажанням, два суцвіття гвоздики та проварити ще 10 хвилин на маленькому вогні. Подавати гарячим, посипаним подрібненою зеленню петрушки та кропу. 

Скумбрія по-літньому

І глибокої осені можна готувати літні страви, переконана Любов Біріна з Калуша. Вона пропонує дуже швидкий рецепт приготування риби, на смак — як якісна консерва.
 
Риба, в даному випадку — скумбрія — цінний для здоров’я і настрою продукт, отож є сенс прислухатися до порад уже знайомої нам кулінарної майстрині.
 
Скумбрію вона готує у двох варіантах. Скумбрія по-літньому готується так (рецепт на одну велику рибину).
 
Відрізати голову, рибину порізати навскіс товщиною десь 2 см. Тоді кожен шматочок очистити від нутрощів і промити (так ліпше, після приготування шматки риби будуть мати цілісний вигляд).
 
У широкій каструлі довести до кипіння: вода — 100 мл, оливкова олія — 3 столові ложки, 1,5 столової ложки винного чи яблучного оцту (6%), 3 горошинки духмяного перцю, лавровий листок, сіль — чайна ложка (без верху), цукор — чайна ложка (без верху).
 
Помістити в один шар порізану рибу, довести до кипіння, 4 хвилини вона має кипіти на одному боці.
 
Перевернути на інший — ще 4 хвилини. Вогонь вимкнути, зверху викласти давлений часник (1 зубок) і кріп різаний. Закрити кришкою, залишити мінімум на 2 години, можна й на ніч.

Варіант із цибулею: 

Цибулиння від 5-6 цибулин залити 250 г води, довести до кипіння, проварити хвилин 10. Процідити, взяти до риби 100 мл замість простої води.
 
І не слід забувати про рибні котлетки, бо інколи навіть слово «котлетки» викликає умиротворення на обличчі. З риби їх також можна приготувати надзвичайно смачно.
 
Прислухайтеся для цього до порад чернівчанки Галини Курко — у неї навіть опис процесу приготування звучить смачно. Рибні котлетки готуються трішки інакше, ніж м’ясні.
 
Рибу хек (десь 500-600 г) перемолоти, додати потушковану на маслі цибулю (багатенько), можна додати замочену м’якушку булочки (а краще — домашнього білого хліба), потiм — 2 жовтки, круто збиті білки, сіль, перець, трішки хмелі-сунелі, перчику чорного, можна мускатного горіха на кінчику ножа, якщо любите.
 
Фарш має постояти десь iз годину в холодильнику. На сковорідці нагріти олію, руки вмочати в холодну воду та смажити. Нехай смакує вам! — бажає пані Галина. 

Чарівна броколі

Так, ця пухнаста квітка з капусти таки справді чудодійна, бо в ній дуже багато і вітамінів, і мікроелементів. Навіть не думала, що в ній є так багато, приміром, кальцію, а виявляється — є!
 
А ще пригадуються різноманітні сайти з дієтичними стравами і порадами дієтологів, де на першому плані зображені суцвіття броколі. Її можна споживати як у сирому (небагато), так і в квашеному, вареному, запеченому вигляді.
 
Готується вона швидко і дуже любить різноманітні спеції та запашні олії на будь-який ви­бір. А ще — гриби, сметану, вершки.
 
А якщо поєднати броколі з грибами у хитро­сплетінні спецій і молочних продуктів, вийде такий чудовий жульєн, що не те що про депресію можна забути, а взагалі про існування цього слова. 
 
Потрібно буде по 300 г броколі та свіжих грибів (або 80 г сушених), 3 столові ложки борошна, 3 зубці часнику. Для соусу: 2 цибулини, столова ложка борошна, 30 г масла, 400 мл сметани (чи вершків), 150 г твердого сиру, дрібка мускатного горіха, сіль, пе­рець, зелень — за смаком. 
 
Гриби помити, відварити, відкинути на друшляк (відвар не виливайте, знадобиться), порізати. Броколі порізати на суцвіття і вкинути на 2 хвилини в підсолений окріп.
 
Цибулю з часником подрібнити і злегка обсмажити на олії (я додала ще терту морквину і, гадаю, це ще більше поліпшило смак страви — з’явилася приємна солодка нотка), покласти на пательню і гриби з броколі, додати трошки грибного відвару і потримати на вогні хвилин 10. 
 
Окремо на вершковому маслі обсмажити подрібнену цибулину, додати борошно й обсмажити до зарум’янення, всипати мускатний горіх. 
 
У формочки для жульєна розкласти гриби з броколі, посипати тертим сиром, залити соусом і поставити в духовку на 5 хвилин. Готову страву посипати подрібненою зеленню. 

А я до вас із солоденьким!

Як це приємно, коли хтось iз такими словами приходить у гості! Якщо гості не приходять, тоді — що поробиш — печу я і кличу гостей.
 
Це — найкращі ліки від будь-якого перенапруження, втоми, стресу і депресії. І для цього зовсім необов’язково випікати триповерхові торти з можливими і неможливими прикрасами — залиште це для ювілеїв.
 
Хорошій компанії достатньо з любов’ю спеченого простенького сирника, збитого чи відкритого яблучного пирога, який також печеться за хвилини, вівсяного печива із горіхами і сухофруктами, яке може спектися, поки готується чай, какао з банановими кексами, які також — збити і в духовку.
 
Все це містить у собі інгредієнти, наведені вище, тобто ті, які додають настрою. 
 
Ірина Кузьмінська з міста Ківерці пропонує дуже легкий у приготуванні і дуже смачний сирний кекс.
 
«Діти їдять з задоволенням, адже сиру там майже не відчувається» — каже вона. 
 
Потрібно: 250 г сиру, 3 яйця, 2 ст. ложки сметани (якщо сир сухий, бажано додати ще ложку сметани), 2 ст. ложки вершкового масла або маргарину (розтопленого), 1,5 склянки борошна, склянка цукру, чайна ложка розпушувача, сіль (дрібка).
 
Сир (перетираю на тертці чи ситі або збиваю блендером) перемішати із яйцями, додати сметану, масло, цукор, ще раз перемішати. Потім додати борошно, сіль, змішані з розпушувачем. Тісто досить густе.
 
Викласти в форму и запекти при температурі 180 градусів приблизно годину (залежить від духовки), перевіряю на сухий сірник. 
 
Можна в тісто додати родзинки, терту цедру лимона, ванілін, усе, що подобається. 

Банани і мигдаль

Бувають же поєднання — навіть слова, здається, гарно поєднуються. А що вже говорити про інгредієнти! У кексах це особливо виразно відчувається.
 
Щодо кексів, то ми хоч і пишемо про них часто, але вони настільки різні і багатокомпонентні, що пекти — не перепекти, і щоразу вони будуть різні.
 
Кекси — дуже смачні і корисні пундики, тому що у них можна помістити максимум корисного: яйця, горіхи, фрукти, овочі, кефір, сир, сухофрукти.
 
Борошно для них підходить як і вівсяне, так і житнє, інше улюблене — кукурудзяне, гречане, пшеничне, можна брати частинами, додавати висівки. Кінцевий варіант — пухкі духмяні смаколики — смакуватимуть і до сніданку, і до вечері, і як перекус та будуть чудовим джерелом настрою і натхнення. 
 
Отож для бананово-мигдальних мафінів потрібно: 1,5 склянки борошна (чи суміші борошна різних сортів), 2 яйця, 2 банани, 3 столові ложки мигдальних горіхів (підсушити і подрібнити заздалегідь), чайна ложка кориці, пакетик порошку для випічки, дрібка солі, 4 столові ложки олії (яку виберете), 100 г йогурту чи кефіру. 
 
Банан почистити, все скласти в міксер і збити. Викласти в формочки і запікати півгодини при температурі 180 градусів. 
 
І не забувайте про какао! На півлітра молока треба по столовій ложці порошку какао і цукру (ваніль, кориця — за бажанням).
 
Молоко довести до кипіння і всипати какао-порошок та цукор, добре вимішати. Коли ще раз закипить (на деяких упаковках какао пишеться, що доводити до кипіння не потрібно, напевне, порошок уже в стані готовності до вживання), зняти з вогню, накрити кришкою на кілька хвилин, щоб настоялося.
 
Розлити по чашках і обов’язково прикрасити. Це може бути шоколад, маршмеллоу, зефір, паличка кориці. Ну справжня тобі солодка казка!
 
Додавайте настрою стравами, приготовленими з любов’ю. І ніяка депресія вас не злякає.