«Райські папери»: як світ сколихнуло масштабне розслідування про офшори політиків і зірок

07.11.2017
«Райські папери»: як світ сколихнуло масштабне розслідування про офшори політиків і зірок

Її королівська величність також ховає гроші в офшорах.

Репортери Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) увечері 5 листопада розпочали оприлюдннювати новий масив документів, у яких ідеться про податкові оборудки та резонансні ділові контакти високопоставлених осіб, повідомляє «Німецька хвиля».
 
 
В основі масштабного розслідування — черговий витік 13,4 млн. таємних документів.
 
 
У розпоря­дженні журналістів виявилися 6,8 млн. документів для внутрішнього користування юридичної консалтингової компанії Appleby, розташованої на Бермудських островах, яку вважають одним iз провідних реєстраторів офшорних компаній, 566 тис. документів внутрішнього користування сінгапурської трастової компанії Asiaciti Trust та 6,2 млн. документів iз корпоративних реєстрів у 19 офшорних зонах.
 
Як пише французька газета «Монд», вивчення всіх документів зайняло рік часу. Всього у розслідуванні брали участь журналісти з 96 провідних ЗМІ з 67 країн світу. 
 
Новий витік даних, який журналісти за масштабами порівнюють iз «Панамськими паперами», назвали «Райськими паперами» або «Паперами райських островів» (Paradise Papers), оскільки в досліджених документах йдеться про офшорні фірми, зареєстровані на таких островах, як Бермудські, Кайманові тощо. 
 
У «Райських паперах» згадуються імена понад 120 політиків iз майже 50 країн світу, а також спортсмени, бізнесмени, а також фірми і підприємства.
 
Зокрема, у паперах фігурують дані про радників, чиновників та інших осіб, наближених до американського президента Дональда Трампа.
 
Всього 13 осіб, включно з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном та міністром торгівлі Вілбуром Россом.
 
Зокрема, йдеться про їхні ділові контакти з Росією. Газета «Зюддойче Цайтунг», яка належить до мережі ICIJ, у своєму повідомленні також згадує британську королеву Єлизавету ІІ, яка зберігає на рахунках в офшорах 10 млн. фунтів стерлінгів (13 млн. доларів) своїх коштів, колишнього німецького канцлера Ґергарда Шредера й такі відомі фірми, як Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz та Bayer.
 
Українська команда «Слідство.Інфо» як офіційний партнер Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), повідомила в неділю, що долучилася до цього міжнародного проекту і знайшла у документах більше десятка українських прізвищ.
 
Серед них є й прізвище українського Президента Петра Порошенка, зазначається на сайті «Громадського ТБ».
 
Нагадаємо, офшорний скандал, викликаний публікацією журналістами-розслідувачами у квітні 2016 року так званих «Панамських паперів», спричинив проведення понад сотні допитів, перевірок чи розслідувань у десятках країн, але жодного — в Україні.
 
Слідчі дії та перевірки щодо фактів відмивання грошей, ухиляння від сплати податків, різноманітних фінансових злочинів чи інших правопорушень стосувалися загалом понад 6,5 тисячi осіб та компаній.
 
Тоді розслідування базувалося на 11,5 мільйона документів, викрадених iз серверів фірми Mossack Fonseca — одного з провідних реєстраторів офшорів у світі.
 
«Райські папери» щойно викладено, тому попереду — багато дивовижних відкриттів, про які ми наразі лише здогадувались.