Київська влада зобов’язала директорів шкіл визначитися з формою для учнів

10.10.2017
Київська влада зобов’язала директорів шкіл визначитися з формою для учнів

Шкільна форма дисциплінує?

До 1 грудня директори київських шкіл мають обговорити з органами самоуправління навчальних закладів (а це — батьки та діти) питання щодо шкільної форми.

 

І нарешті поставити крапку в питанні, то чи потрібна вона учневі? Чи, може, її слід позбутися як непотрібного рудимента? 

 
На сьогодні шкільна форма теоретично не є обов’язковою. Але на практиці навчальні заклади висувають певні вимоги до неї.
 
 
Одні школи декларують, що їхні учні мають ходити тільки в костюмах чорного (синього, зеленого, коричневого, вишневого) кольору.
 
Інші вимагають лише ділового стилю в одязі. Але й ті, й другі в категорію заборонених вписали джинси, спортивний одяг і взуття та все, що виглядатиме недоречно у шкільних коридорах.
 
В одних школах досить лояльно реагують на вихід за межі форми. Але подекуди ситуація доходить до абсурду: поява учня не «по формі» не минеться без «шкандалю» та нотацій у кабінеті директора й відповідного запису в щоденнику.
 
Оскільки зараз у сфері освіти повним ходом ідуть реформи, батьки вирішили внести зміни й у «форменне» питанння.
 
«Ми, ГО «БАТЬКИ SOS», мали зустріч із заступником голови Київської міської держадміністрації Олексієм Резніковим, директором Департаменту освіти і науки Оленою Фіданян, працівниками адміністрації та Департаменту щодо скасування шкільної форми у школах столиці, — йдеться на сторінці громадської організації у «Фейсбуці».
 
— Дискусія була доволі гаряча. Проте всі погодилися з тим, що ми хочемо виховувати, ростити ВІЛЬНИХ людей. У демократичній країні не повинно бути ніякого примусу чи заборон. Маємо надію, що ця зу­стріч стала початком до нових змін у освіті столиці».
 
Наразі на сторінці ГО у соц­мережі триває жваве обговорення майбутніх змін. Батьки традиційно розділилися на два табори: одні вітають можливу відміну форми, інші бажають її залишити.
 
«Я проти шкільної форми, але я за те, щоб діти вдягалися в школу не як на прогулянку, а більш офіційно. Бо іноді як подивишся, в чому діти йдуть, і диву даєшся, як батьки відпускають дитину в казна-чому на уроки», — вважає Інна Марченко.
 
«А як без форми? Ходити в порваних джинсах? Форма — це дисципліна!!!» — додає Вікторія Курчатова.
 
«Прибирати шкільну форму не варто, досвід уже був без форми, — пише Ірина Швацька. — Дівчатка вдягали спідниці, що ледь прикривали причинні місця, і кофтинки вище пупка. Крім того, соціальна нерівність одразу випливає назовні». 
 
«Маємо надію на початок змін!!! Бо якось набридло мені доводити, що відсутність краватки та джинси не заважають вчитися!!! — не погоджується Яна Рибальченко. — Син ходить у піджаку з емблемою ліцею, у піджаку саме такому, який треба було купити в тому самому магазині, візитку якого дали на співбесіді. Але як тільки в джинсах і без краватки — маємо запис у щоденник та виклик у школу, бо без краватки форма — не форма».
 
«У нас у гімназії — жилетки. Всі йдуть в одне ательє, де їх шиють. Іншого нема. Звичайна жилетка із чернігівської тканини — 550 грн.», — обурюється інша мама, Карина Макарчук.
 
«У нас за не відповідний до форми зовнішній вигляд чи розпущені коси у дівчат завуч, котра веде урок, регулярно вичитує дітей i водить буквально за руку до директора під час уроку, — ділиться Юлія Тимчук. — Урок часто значно меншає. Якийсь дикий треш i пресинг! Це принизливо для дітей, залякує учнів i виховує приховану агресію до системи, школи, правил таких у підлітковому віці. Особисто підтримую дітей, котрі хочуть одягати те, що їм подобається та є зручним, це точно ніяк не впливає на успішність, а от такий тиск, навпаки, викликає небажання вчити предмет, якщо вчитель так поводиться з дітьми».
 
У ГО «Батьки SOS» наголошують: «Від нас iз вами залежить вирішення питання, чи буде шкільна форма обов’язковою у школах Києва. Бо якщо ви вирішите, що вона не потрібна, — керівники закладів освіти повинні будуть внести зміни у Статут школи — і більше ніколи наші діти не будуть мати дошки догани, штампiв у щоденниках, приниження за зовнішній вигляд, а нам, батькам, не потрібно буде доводити право дитини на індивідуальність та захищати своє право не купувати у певних виробників щоденний одяг для дитини».
 
Отже, шановні батьки, активніше долучайтеся до обговорення. Бо саме від вас залежить, як виглядатимуть сучасна школа та її учні завтра.