У перші дні жовтня окупанти Донбасу активізувалися на всіх напрямках

03.10.2017
У перші дні жовтня окупанти Донбасу активізувалися на всіх напрямках східного фронту.
 
За словами речника Міноборони України з питань АТО Олександра Мотузяника, бо­йовики продовжують вести вогонь на всіх напрямках — донецькому, приморському та луганському.
 
Тодi як захисники України практично в усіх випадках відкривають вогонь у відповідь.
 
Відтак, минулими вихідними поранення під час обстрілів отримало троє українських вояків, один захисник України загинув 1 жовтня, підірвавшись на протипіхотній міні ОЗМ-72 під час проведення інженерних робіт на підступах до Богданівки в секторі «М».
 
Загалом минулої неділі бойовики 14 разів порушили так зване «шкільне перемир’я». 
 
Власне, найгарячіше саме на маріупольському напрямку: під мінометними обстрілами опинилося селище Павлопіль, тоді як у Новотроїцькому та Гнутовому сталися найсерйозніші збройні інциденти, під час яких окупанти навіть застосовували бронетехніку.
 
При цьому в понеділок зранку ворог обстрілював райцентр Мар’їнка, на момент, коли цей номер «УМ» готувався до друку, в місті вже було зруйновано один будинок. 
 
«Мар’їнка знову здригається від вибухів: орки сиплять на позиції українських військових міни. Одна з них упала в житловому кварталі на вулиці Жовтневій, 174 та зруйнувала будівлю. На щастя, жертв серед цивільного населення немає», — повідомив керівник Донецької області Павло Жебрівський.
 
На донецькому напрямку основні бойові дії велися в Зайцевому та Авдіївці. Найпотужніший обстріл стався в авдіївській промзоні; вогонь вели з боку окупованої Ясинуватої впродовж трьох годин. Також було обстріляно контрольно-пропускний пункт в’їзду/виїзду «Майорськ». 
 

ДО РЕЧІ

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос стверджує, що на територіях окупованого Росією Донбасу в лавах бойовиків ОРДЛО зараз перебуває 11 тисяч росіян, серед яких  три тисячі кадрових військових, а також тисячі одиниць важкого озброєння.
 
«Танки — 650 шт., бойові броньовані машини — 1310 шт., артилерія різних калібрів (у тому числі великокаліберна, заборонена мінськими угодами) — майже 500 стволів, реактивні системи залпового вогню — майже 260 од., зенітно-ракетні комплекси — до 100 од.», — сказав пан Матіос в ефірі одного з телеканалів, підкресливши, що вся ця зброя є російською.
 
За його словами, Російська Федерація на даний момент перебуває на Донбасі в кількості майже трьох тисяч осіб у складі двох батальйонно-тактичних груп, однієї ротно-тактичної групи, на озброєнні яких, крім перелічених вище одиниць, є майже 200 танків, 400 бойових броньованих машин, 140 одиниць артилерії і новітні зразки зенітно-ракетних комплексів.