Ворожка «бачила шкарпетки білі»: чи минеться рекордний хабар дніпровським суддям

26.09.2017
Ворожка «бачила шкарпетки білі»: чи минеться рекордний хабар дніпровським суддям

У кабінеті Холодницького: такого Україна ще не бачила.

До приміщення Кіровського районного суду у Дніпрі наразі заходиш, немов після побоїща.

 

Персонал помітно принишк і почувається ніби не в своїй тарілці. Ще б пак — так прогриміти на всю Україну!

 

Як кажуть у таких випадках, у нашому буремному житті вже ніщо не дивує. Але щоб настільки...

 

Як дружно повідомили ЗМІ, минулого тижня в кабінеті очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького при спробі передачі хабара ГПУ і СБУ затримали самого голову Кіровського райсуду м. Дніпропетровська (наразі він офіційно називається саме так, оскільки суди в Україні дотепер не перейменовано. — Авт.) Геннадія Підберезного, а також суддю цього суду Наталю Овчаренко.

 

За версією прокуратури, очільник суду і суддя намагалися дати хабар самому керівникові САП у розмірі 300 тис. доларiв за закриття кримінального провадження стосовно останньої.

 

Їх затримали немовби при передачі частини цієї суми — 50 тис. доларiв. 

«Прокурор провокує злочини?»

Печерський районний суд Києва обрав для обох суддів iз Дніпра запобіжний захід строком на 60 діб з можливістю внесення 5 млн. гривень застави.
 
І хоч сам факт намагання дати хабар настільки високопоставленому прокурорському має підтвердити суд, як кажуть у таких випадках, щонайменше диму без вогню не буває.
 
Хоч адвокат Лілія Васіна (за іронією долі, колишній суддя того ж Кіровського районного суду Дніпропетровська. — Авт.), уже озвучила версію захисту, за якою сам Назар Холодницький викликав до антикорупційної прокуратури Геннадія Підберезного та Наталю Овчаренко 8, 15 та 21 вересня.
 
«Прокурор САП Холодницький провокує злочини. Викликає до себе голову суду: «Ви ж голова суду?! Приїздіть і будемо спілкуватися». Холодницький при першій зустрічі говорить Підберезному, що потрібно 300 тис. доларiв. А той каже: «За що?» — обнародували ЗМІ правову позицію адвоката.
 
Більше того, Лілія Васіна зазначила, що на зустрічі з Холодницьким суддів запрошував чоловік на ім’я Валентин, який представлявся співробітником адміністрації Президента.
 
А з іншого боку, незалежно від того, хто запрошував, як та ж Наталя Овчаренко, що перебувала під цілодобовим домашнім арештом і краще, ніж будь-хто, знала, чим загрожує їй порушення цього запобіжного заходу, ось так запросто без дозволу суду рвонути до столиці. 
 
Головред видання «Цензор. НЕТ» Юрій Бутусов  надав цій знаменній події (все ж ідеться про рекордний в історії хабар для прокурорського, який його не взяв, а організував затримання зловмисників) ореолу такої собі сентиментальності:
 
«Перед тим, як нести Холодницькому перший транш у 50 тис. доларiв, суддя Овчаренко дуже хвилювалася. Вона ходила до церкви, оскільки дуже набожна, вважає себе глибоко віруючою людиною. Але при цьому релігійна на вигляд Овчаренко, як виявилося, регулярно радиться з наближеною до неї ворожкою. І напередодні скоєння злочину суддя, заст. голови районного суду обласного центру (!), запитала у ворожки — чи можна йти на справу, чи немає засади? Ворожка відповіла: був віщий сон сьогодні, «бачила шкарпетки білі», це добрий знак, усе в порядку!». 

У мантії і з чебуреком 

Хоча в самому Дніпрі про набожність судді Овчаренко знали менше за все, а називали її, м’яко кажучи, особою одіозною, геть байдужою до змісту справ, які вона розглядала.
 
Навіть могла собі дозволити у ході судового засідання наминати... чебурека, що відклалося у пам’яті багатьох.
 
Справа ж, яку Наталія Овчаренко разом iз Геннадієм Підберезним намагалися «зам’яти», сягає своїм корінням ще в 2012 рік.
 
Тоді суддя Овчаренко винесла вирок двом депутатам Орлівщанської сільської ради з Новомосковського району. Обом дали відповідно 2 і 5 років позбавлення волі з іспитовим строком.
 
Депутатів обвинувачували в тому, що підбурювали одного чоловіка передати хабар за виділення 1,75 га землі в селі Орлівщина. Насправді ж, згідно з матеріалами справи, жодної землі на сесії сільради нікому не виділяли. 
 
Прокурор такий вирок судді Овчаренко оскаржив у Апеляційному суді Дніпропетровської області й той його скасував, скерувавши справу на новий розгляд до того ж Кіровського райсуду. Цього разу її став розглядати суддя Олег Ходасевич, не менш одіозний. 
 
Потерпілим від його діянь, зокрема, є й автор цих рядків. Адже з неабияким подивом ще у травні 2016 року я отримав поштою ухвалу цього служителя Феміди, якою мені відмовлено у задоволенні заяви, поданої до Кіровського райсуду у квітні.
 
Поворушивши своїми мізками, я так нічого збагнути і не зміг. Адже у квітні 2016 року жодного разу до Кіровського райсуду не звертався.
 
Звісно ж, зчинив з цього приводу неабиякий галас. Зрештою, мені зателефонував голова райсуду Геннадій Підберезний і запропонував вирішити конфлікт мирно.
 
Виявилося, що судді Ходасевичу було розподілено для розгляду подання Апеляційного суду Дніпропетровської області, а не мою заяву, але він не спромігся навіть прочитати, що там написано.
 
Тепер у кримінальному провадженні за фактом службового підроблення я маю процесуальний статус потерпілого. 

Суддя під арештом

У справі ж, яку інкримінують Наталі Овчаренко разом з Олегом Ходасевичем, за версією слідства, вони вимагали в обвинувачених екс-депутатів 30 тис. доларiв.
 
Судді обіцяли вплинути на прокурорів, аби ті пом’якшили обвинувачення, і винести вирок про умовне покарання або ж закрити справу за строками давності.
 
За даними слідства, умови обвинуваченому озвучувала суддя Овчаренко. У серпні 2016-го один обвинувачений написав заяву в СБУ про вимагання хабара і отримав від правоохоронців мічені купюри.
 
Із 16 серпня 2016 до 19 квітня 2017 судді було передано 16 тис. доларiв. У розмові з обвинуваченим суддя Овчаренко переконувала, що «суддя Ходасевич у разі одержання коштів свої зобов’язання щодо ухвалення відповідних судових рішень виконує і що всю суму неправомірної вигоди слід передати до постановлення вироку».
 
Солом’янський районний суд Києва взяв суддю Овчаренко під цілодобовий домашній арешт, але посаду в суді вона досі зберігає. Екс-судді Ходасевичу також призначили домашній арешт частковий, тобто, тільки нічної пори.
 
Характерно, що у цьому кримінальному провадженні сума хабара фігурує незрівнянно менша, аніж та, яку немовби намагалися завезти до САП.
 
Де могли взятися такі гроші у суддів Підберезного, Овчаренко чи Ходасевича, які, згідно з оприлюдненими деклараціями, живуть на одну заробітну плату?

Реформа без покарання 

Наразі з діючих суддів у Кіровському райсуді Дніпра справи ведуть всього-на-всього четверо, хоча ще не так давно їх нараховувалося 11. І хоч, попри начебто свою переконливість, важко все ж передбачити, якою в цьому справді мегаскандалі буде остаточна розв’язка, адже у нашому житті можна очікувати чого завгодно, можна поки що говорити тільки про одне.
 
Щодо судової реформи, яку, не виключено, має благословити вже найближчим часом Верховна Рада України, нині ведуться неабиякі баталії.
 
Опозиційні політики воліють і взагалі її називати навіть не реформою, а фейком. Однак, судячи з грандіозного скандалу з дніпровськими суддями, можна говорити тільки про одне.
 
Ця реформа справді буде реформою тільки тоді, коли вона передбачить конкретні механізми відповідальності суддів за їхні діяння, адже вони звикли бути з касти недоторканних i твердо знають, що за будь-які свої рішення вони жодним чином покарані не будуть.
 
А звідси й переконаність, що будь-яку проблему можна залагодити за допомогою грошей. Але саме таких механізмів у запропонованій нардепам судовій реформі не видно навіть близько...