Завдяки модернізації українські заводи виробляють цукор швидше і дешевше

20.09.2017
Минулого тижня сезон цукроваріння почали чотири цукроварні: «Юкрейніан Шугар Компані», Ланнівський цукровий завод, Теофіпольський цукровий завод та «ЦукорАгропром».
 
 
Таким чином виробництво цукру розпочали вже 17 галузевих підприємств.
 
 
Українські цукрозаводи активно модернізують своє виробництво, щоб оптимізувати переробку сировини як у часовому вимірі, так і за якісними показниками.
 
 
У нинішньому сезоні цукроваріння загалом працюватиме до півсотні цукрових заводів.
 
 
На перший план виходить здатність цукрових заводів зменшувати собівартість виробництва за рахунок економії енергоресурсів.
 
За оцінками голови аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслани Бутило, паливо в собівартості цукру займає більше 20 відсотків.
 
Підприємства агрохолдингу «Астарта-Київ» останніми роками змогли майже в 3,5 раза збільшити переробку цукрового буряку, удвічі зменшивши кількість використаного газу на тонну переробки. Минулого року тут виробили близько півмільйона тонн цукру, що на 42 відсотки більше, ніж у 2015 році.
 
А з 2005 року добова переробка буряку збільшилась із 10,9 тисячі тонн до 40.
 
А кількість ви­траченого газу на тонну переробленого буряку з 2005 до 2016 року скоротилась з 51,31 кубічного метра на тонну переробленого буряку до 25,12.
 
У середньому по Україні сьогодні ви­трачається близько 33 куба газу на тонну буряку.
 
Потужності «Астарти» з виробництва цукру складаються з 8 цукрових заводів, які можуть переробляти понад 40 тисяч тонн цукрового буряку на добу.
 
Холдинг активно модернізує свої цукрові заводи, реалізовуючи Програму енергоефективності, спрямовану на скорочення витрат природного газу, основних виробничих матеріалів, споживання вапнякового каменю та свіжої води у процесі виробництва цукру.
 
На підвищення ефективності компанія за останні п’ять років витратила близько 400 мільйонів гривень. Програма розрахована на п’ятирічки і перша закінчилась минулого року.
 
За період 2012—2016 років середні показники економії ресурсів на підприємстві, що об’єднує вісім цукрозаводів, склали: газ — 16%, електроенергія — 6,7%, вода — 16%.
 
Зараз починається друга, до 2020 року, програма, під час якої енерго- та ресурсовитрати на підприємстві ще зменшаться.
 
Загалом по Україні станом на 14 вересня вже було виготовлено 52,1 тисячі тонн цукру та перероблено 443,9 тисячі тонн цукрового буряку.
 
Асоціація «Укрцукор» прогнозує, що в 2017/18 маркетинговому році роботу  розпочнуть мінімум 46 цукрових заводів. 
 
Прогноз виробництва цукру асоціація зберігає на колишньому рівні — 2 мільйони тонн.
 
Офіційно сезон цукроваріння 2017/18 розпочато 30 серпня. Першими запрацювали потужності Томашпільського та Гнідавського цукрових заводів.