Бурштинові війни: на Поліссі триває нелегальний видобуток сонячного каменю

13.09.2017
Бурштинові війни: на Поліссі триває нелегальний видобуток сонячного каменю

Стосунки нелегальних копачів і правоохоронців — наче бойові баталії.

Невдачею завершилася чергова спроба голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка зашкодити нелегальному видобутку бурштину на території області.
 
 
Ще наприкінці серпня, відпочиваючи у Володимирецькому районі на території Рівненського природного заповідника біля Білого озера (унікальне гліцеринове озеро і одна з головних рекреаційних зон регіону), він особисто зафіксував канави довжиною від 400 до 600 метрів, пристосовані для забезпечення водою мотопомп, якими вимивають бурштин із ґрунту, а також свіжовимиті ями, які свідчили про те, що роботи тут тривають не один день. 
 
«На місці можна було побачити свіжі сліди перебування людей — недопалене вогнище, залишки їжі та знищені дерева. Зі слів очевидців, у ніч iз 26 на 27 серпня, а також до цього, там працювала група невідомих осіб із двома мотопомпами», — зазначив Олексій Муляренко і на спеціальній нараді за участi правоохоронців, екологів та лісників дав доручення керівництву заповідника та управлінню лісового господарства до 1 вересня засипати виявлені траншеї.
 
У відповідь бурштинники також застосували силу, перекривши дорогу до місць видобування сонячного каменю.
 
Жителі сусіднього села Більська Воля спробували перекрити дорогу техніці та поліції, а коли останні, застосувавши гумові кулі, звільнили дорогу, в лісі їх чекав другий «блокпост» із повалених дерев.
 
Паралельно з цим нелегальні старателі перекрили поваленими деревами дорогу назад, і лісівники, представники поліції та опер­штабу разом iз технікою опинилися у пастці. За розблокування дороги бурштинники поставили вимогу звільнити затриманих раніше «колег». 
 
Жертвою нелегальних старателів стала і знімальна група програми «Українські сенсації», яка приїхала на Рівненщину робити програму про незаконний бурштиновий промисел.
 
При спробі зафіксувати на камеру процес вимивання сонячного каменю біля села Грицьки Дубровицького району машину знімальної групи посеред білого дня оточили невідомі в камуфляжі та силою змусили знищити весь відзнятий матеріал, у тому числі й iз мобільних телефонів.
 
«Наш автомобіль оточують 8 машин (потім під’їжджали нові) і блокують проїзд. Агресивні чоловіки (людей зо 20) у камуфляжах силою «дістають» нас із машини. Те, що ми журналісти — їм «по..., бо всі ми продажні і знімаємо не те, що треба». У водія забрали ключі. Запевнили, що ми звідси не виїдемо, якщо не видалимо все відео. Видалили. Про папку в айфоні «нещодавно видалені» також не забули. Грамотні. Півгодини розмови про «понятія» — і ми вільні, але нас люб’язно супрово­джували до безпечної відстані. Я думаю — пощастило, що не побили. Місцеві кажуть — пощастило, що живий», — описав ситуацію журналіст групи Тарас Середич.
 
Поки що офіційного коментаря щодо цих інцидентів не було ні з боку керівництва Рівненської ОДА, ні з боку МВС. Водночас випадки силового перешкоджання роботі правоохоронців i лісівників на Поліссі стають нормою.
 
А нелегальний видобуток бурштину ведеться практично неприкрито і безперервно. Наприклад, улітку чергова «бригада» з помпою працювала за 1,5 км від села Мочулищі. За 20 метрів від них люди в ожиннику намагалися запастися лісовою ягодою, переступаючи калюжі, залишені тут, очевидно, напередодні.