Розпитай прабабусю: музей історії України збирає родинні розповіді

12.09.2017
Національний музеї історії України оголосив Всеукраїнський конкурс творчих робіт дітей та молоді «Україна в родинних історіях», в якому можуть узяти участь діти та юнацтво віком 11 — 21 років.
 
Відбувається він за підтримки Мінмолоді і спорту та громадської ініціативи «Асоціація творців для дітей на історичну тематику «Пам’ять майбутнього».
 
Конкурс покликаний пробуджувати у молодого покоління відчуття причетності до загальноукраїнської історії здобуття свободи — через історію своєї родини; єднання локальних історій у всезагальну національну пам’ять; формувати цілісне бачення історії нації — через життєпис волелюбних родин.
 
«Упродовж ХХ століття історії багатьох родин були замовчані, стерто з пам’яті спогади про унікальні постаті, які були лідерами думок, вели за собою. Люди боялися розповідати нащадкам про родичів, яких репресували. Вони таким чином хотіли вижити і не зазнати переслідування та вберегти своїх дітей. Утім, стираючи з пам’яті історію таких родичів, ми позбавляємо себе самих їхньої волелюбності. Сім’ї мають право повернути собі родинну історію, а ми — знати історію України на прикладі цих родин», — каже директорка Національного музею історії України Тетяна Сосновська.
 
На конкурс можна подавати запис родинної історії і творчу роботу на її основі. Це може бути як імпровізована телепрограма, де в цікавій формі йтиметься про те, якими місцями рідного міста чи села зазвичай ходили і чим жили родичі 100 чи 50 років тому, так і віртуальний музей; сайт родини; авторський мультфільм, оповідання, вірш, пісня чи картина тощо.
 
Пропонується творчо подати як одну оповідь із життєпису родини, так і кілька.
 
Основна вимога — це має бути історія українських родин у ХХ столітті, де описано її цінності, побут, дорогу до свободи, перешкоди на цьому шляху і способи їх подолання.
 
«Упродовж останніх 26 років подібного конкурсу творчих робіт ніхто не проводив. Ми хочемо, щоб це був усвідомлений запис історії, яка веде до незалежності України, до свободи народу», — пояснює кураторка конкурсу, співробітник музею Ярослава Музиченко.
 
Роботи можна подавати до 30 вересня на адресу [email protected].
 
Оголошення і нагородження переможців у трьох вікових категоріях (11-13 років, 13-16 років, 16-21 рік) відбудеться 14 жовтня у НМІУ. Кращі роботи будуть представлені на сайті Національного музею історії України та інших порталах у мережі інтернет.