Ганьба на всю Європу: як конфлікт Саакашвілі і Порошенка позначився на Україні

12.09.2017
Ганьба на всю Європу: як конфлікт Саакашвілі і Порошенка позначився на Україні

Міхеїл Саакашвілі з сином Ніколозом у потягу в Перемишлі, 10 вересня 2017 року. (Фото Радіо «Свобода».)

Петра Олексійовича Порошенка, який нещодавно хвалився, що провів 144 реформи, можна привітати зі 145-м «досягненням».

 

Ганьба, котру у неділю за його наказом влаштували на українсько-польському кордоні, не пропускаючи в Україну Міхеїла Саакашвілі, матиме негативні наслідки для України.

 

І якщо попередник Порошенка — Віктор Янукович — відразу поховав євроінтеграційні перспективи України, то Петро Олексійович робить це поступово, але наполегливо.

 

Судячи з відгуків іноземної (польської, зокрема) преси, європейцям дуже не сподобалося позавчорашнє «шоу», яке, на їхню думку, суперечило взятим Україною зобов’язанням. 

Хроніка подій 

Немає сумнівів, що наші читачі відслідковували події, пов’язані з поверненням Міхеїла Саакашвлі, тож нагадаємо тезово про все, що відбувалося з політиком останнім часом.
 
Як відомо, 26 липня Петро Порошенко позбавив грузинського лідера українського громадянства — звістка про це застала фігуранта в Америці.
 
Саакашвілі відразу пообіцяв, що неодмінно повернеться і що має в запасі кілька форматів такого повернення. Але, про що саме йшлося, він не уточнив. 
 
Утім особливу винахідливість Саакашвілі так і не продемонстрував — 10 вересня політик збирався перетнути українсько-польський кордон традиційно: на автобусі. Щоправда, в останній момент автобус замінили поїздом.
 
Потяг «Перемишль—Київ» довго не рушав, адже від Національної поліції (яка згодом це спростувала) нібито надійшов наказ не пропускати транспорт із пасажиром «на борту», котрому заборонено в’їзд в Україну.
 
Наступний поворот сюжету полягав у тому, що Саакашвілі знову пересів на автобус, що рушив до пропускного пункту «Шегині». 
 
Там, ближче до вечора, Міхеїлу Саакашвілі вдалося перейти український кордон — навіть попри те, що останній був закритий буцімто через «замінування».
 
Прихильники Міхо фактично прорвали кордон, провівши свого лідера взагалі без пред’явлення документів.
 
Відтак екс-президент Грузії відбув до Львова, де вже встиг зустрітися з мером міста Андрієм Садовим.
 
Тим часом поліція Львова відкрила кримінальну справу за незаконний перетин кордону Саакашвілі та його командою.
 
А ось у Польщі переконані: для заборони в’їзду Саакашвілі не було жодних підстав.
 
Нагадаємо, що напередодні — 9 вересня — Саакашвілі зустрівся у польському місті Жешуві з Юлією Тимошенко, Валентином Наливайченком та іншими народними депутатами з «Батьківщини» та «Самопомочі».
 
З Жешува екс-президент Грузії та його група підтримки вирушили  на пункт пропуску «Краківець», поблизу якого поліція зупинила спочатку близько 40, а потім понад 100 людей в камуфляжній формі і з металевими предметами в руках, котрі рухалися в бік державного кордону.
 
Там же правоохоронці виловили й активістку Femen, на яку склали адмінпротокол за дрібне хуліганство. 
 
Тим часом Грузія вже вдруге звернулася до влади України з проханням про екстрадицію Міхеїла Саакашвілі. Нині цей запит розглядають Міністерство юстиції України та Генеральна прокуратура.
 
Тепер, коли Саакашвілі знову опинився на території України, це дає Мін’юсту та ГПУ новий простір для маневру. 

Реакція світу

Першою на події довкола Саакашвілі відреагувала Польща. Низка тамтешніх ЗМІ  опублікувала заяву Яцека Саріуша-Вольського, який прибув у Перемишль висловити підтримку Міхеїлу Саакашвілі.
 
Виступ євродепутата, зокрема, висвітлював один із найбільш популярних польських інтернет-сайтів — onet.pl.
 
«Польща у важкі моменти була з президентом Саакашвілі і президент Саакашвілі був із Польщею, наприклад у 2008 році, коли Росія напала на Грузію»,— заявив євродепутат.
 
«З цих причин ми сьогодні теж із ним, тому що він має право оскаржити незаконне рішення влади України щодо позбавлення його громадянства. Тому сьогодні ми солідаризуємося з ним у його намаганні, сподіваюся, успішному, перетнути кордони», — наголосив Саріуш-Вольський. 
 
На його думку, українська влада не має законних підстав для заборони в’їзду в Україну Саакашвілі.
 
«Ми вважаємо, що це суперечило б всім європейським стандартам, які зобов’язалася дотримувати Україна відповідно до договору про Асоціацію з ЄС», — сказав Саріуш-Вольський.
 
Євродепутат назвав дії української влади нецивілізованими і обіцяв порушити це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту.
 
Саріуш-Вольський також повідомив, що справу Саакашвілі моніторять польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський, міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак, а також міністр інфраструктури Анджей Адамчик.
 
За словами євродепутата, у польське МЗС викликали посла України у Польщі для надання пояснень.
 
Пригоди Саакашвілі на українсько-польському кордоні широко висвітлювали й іноземні медіа. Журналіст Крістофер Міллер, оглядач Radio Free Europe, написав про підтримку, яку екс-президенту продемонстрували його іноземні колеги.
 
«Посадові особи в країнах Європейського Союзу заявили, що Саакашвілі може подати заяву щодо надання йому притулку в їхніх країнах, але колишній грузинський лідер заявив, що у нього немає планів та бажань шукати притулок в іншій країні і він не буде відмовлятися від повернення в Україну», — зазначив Міллер.
 
Тим часом агентство Reuters зацитувало самого Міхеїла Саакашвілі, котрий під час вимушеного ув’язнення у вагоні потяга заявив таке: «Порошенко взяв усіх пасажирів потяга в заручники і розповідає, що ніхто звідси не вийде».
 
І це при тому, що «тут є діти, є звичайні громадяни України, котрі хочуть повернутися додому», — сказав він.
 
Водночас Саакашвілі заявив, що не збирається влаштовувати «жодних революцій» в Україні. Про це він сказав, їдучи в автобусі в напрямку кордону з Україною.
 
«У мене немає планів когось скидати. Мої плани — приїхати і захистити свої права у суді без ексцесів», — підкреслив він.
 
Саакашвілі додав, що «не збирається влаштовувати жодних Майданів», а також висловив переконання, що Президент України Петро Порошенко боїться його. 
 
Втім навіть при бажанні Міхеїл Саакашвілі навряд чи зорганізував би Майдан на свою підтримку.
 
«Голос Америки» зібрав думки міжнародних оглядачів, один з яких — Александр Кларксон, викладач лондонського королівського коледжу, відзначив таке: «Саакашвілі вважає поточну ситуацію своїм драматичним поверненням до української політики, але він просто перетворює себе на м’ячик для настільного тенісу для українських політичних сил». 
 
І додав: «Рейтинг Саакашвілі менший за 5%, він не має мережі в українських регіонах, а допомагають йому люди, які хочуть його використати в своїх інтересах. Саакашвілі становить таку ж загрозу для Порошенка, як і будь-який інший безробітний шоумен. Реформаторам краще шукати іншого лідера». 
 
Натомість журналіст Coda Story Наталія Антелава обурюється в своєму Твітері: «Який бардак створив Порошенко. Втрата паспорта виявилась позитивом для політичної кар’єри Саакашвілі».
 
Її думку поділяє і Метью Купфер, редактор «Громадського», котрий готовий «битися об заклад» в тому, що «Порошенко тепер жалкує, що позбавив Саакашвілі громадянства. Потенційно саме цим вчинком він відновив політичну кар’єру Міші», — наводить слова Купфера «Голос Америки». 

Наслідки

Як слушно зауважує колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, позбавлення екс-голови Одеської обласної державної адміністрації та колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі громадянства України створило «проблему з нічого».
 
Проте проблема виникла, і наразі, мабуть, ніхто не візьметься спрогнозувати, яким може бути її розв’язання. 
 
На думку народного депутата, члена колегії Міністерства внутрішніх справ Антона Геращенка, все «має завершитися пред’явленням підозр усім тим, хто навмисно порушив державний кордон України, в тому числі й провокаторам з числа народних депутатів України, які подали поганий приклад незаконного перетину кордону».
 
«5 прикордонників і 11 поліцейських отримали травми під час прориву групи провокаторів на чолі з Міхеїлом Саакашвілі через пункт пропуску «Шегині», — зазначив він. «Головною метою провокаторів, які незаконно проривали державний кордон України, було домогтися кровопролиття, що супроводжується сценами брутального насильства з боку співробітників правоохоронних органів», — заявив Геращенко.
 
Тим часом поліція Львівщини відкрила кримінальне прова­дження за фактом прориву кордону екс-президентом Грузії і екс-главою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі, а також його прихильниками.
 
У поліції повідомили, що слідчими ці дії кваліфіковані за ознаками ч. 1 ст. 332 КК. За вчинення цього кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років, з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину.
 
Утім, чи дійде до тюрми у випадку з Саакашвілі — невідомо. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував політику певний алгоритм дій.
 
На його думку, «Саакашвілі і всім, хто незаконно перейшов кордон, потрібно негайно вибрати з двох варіантів: прибути в пункт пропуску «Шегині» і пройти процедуру оформлення та/або прибути в підрозділ Міграційної служби».
 
«Всім учасникам «прориву», в тому числі народним депутатам, належить з’явитися в поліцію для надання свідчень», — додав Аваков.
 
Утім, подібна реєстрація на кордоні не позбавляє відповідальності фігурантів справи. «Кожен персонаж із тих, хто брав участь у прориві кордону й нападі на прикордонників і поліцейських, буде «офізичений», встановлений і зазнає покарання з боку закону», — запевнив Аваков. 
 
Міністр додав, що «принизлива картинка прориву кордону з боку України масовкою активістів — це морок. І справа не в особистостях і не в суті конфлікту — це самогубна руйнація інституційності. Це розвал фундаментів, на яких ми будуємо країну, — незалежно від тих чи інших політичних груп при владі».
 
Водночас народний депутат України Мустафа Найєм, який зустрічав Саакашвілі на кордоні, зазначає, що «межі маразму перейшли набагато раніше, на Банковій. Спочатку це ідіотське позбавлення громадянства. Потім це дебільне замовчування, «тітушки» на прикордонному пункті, недолуге блокування «Інтерсіті» та «мінування» КПП. Протягом місяців ми були свідками зловживань усіма можливими інститутами і органами — Службою безпеки, ручною Укрзалізницею, співробітниками КПП і поліції», — зазначив Найєм.
 
Цікаво, що під кримінальну статтю, якою МВС нині погрожує Саакашвілі, потрапляє і Юлія Тимошенко — як одна з тих осіб, що перетнула державний кордон незаконно.
 
Мимоволі закрадається думка про те, що недільні ексцеси були затіяні задля усунення з політичного поля саме Юлії Володимирівни — головного конкурента Петра Порошенка на наступних президентських виборах.
 
«УМ» уже писала про те, як Банкова ламає голову над вирішенням цієї проблеми. Чергова судимість ЮВТ перекриє їй шлях до влади, а це і є те, чого останнім часом добивається Президент Порошенко.