Опорні пункти — під вогнем: окупанти вчергове зірвали обмін військовополоненими

08.09.2017
На передовій у середу було відносно спокійно, адже вогонь по українських військах усе-таки вели й основна активність російсько-окупаційних угруповань увечері того дня вкотре припадала на приморський напрямок.
 
Після 18-ї години бойовики п’ять разів iз великокаліберних кулеметів, гранатометів i стрілецької зброї обстрілювали наші позиції на підступах до Водяного.
 
Під вогонь із цього ж озброєння потрапили українські опорні пункти біля Гнутового, Богданівки та Талаківки.
 
На Донецькому напрямку ввечері противник продовжив провокативні обстріли наших укріплень на околицях Зайцевого.
 
Також наприкінці доби бойовики двічі били з гранатометів і стрілецької зброї по Авдіївській промзоні, не даючи там спокою захисникам уже кiлька днiв.
 
На Луганському напрямку під вечір злочинці випустили три міни калібру 82 міліметри поблизу Малинового.
 
Загалом за добу незаконні збройні формування 34 рази відкривали вогонь по позиціях Української армії.
 
Із них 20 обстрілів характеризують як неприцільні. На щастя, згідно зi зведенням прес-центру штабу АТО, втрат серед наших військових немає.
 
Маловтішними є результати переговорів 6 вересня в Мінську щодо обміну військовополоненими, адже представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) на зустрічі наполягають на звільненні їхнiх полонених, які не підпадають під дію Мінських угод.
 
Нагадаємо, що, за даними української розвідки, противник утримує 114 наших заручників, проте сторона бойовиків визнає, що утримує «лише» 87 українських бранців. Такі невтішні дані оприлюднила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. 
 
«Ми чітко дотримуємося позиції, що зі списку вимог ОРДЛО повинні бути виключені всі ті, хто не має ніякого відношення до війни на Донбасі. Чекаємо відповіді на наші офіційні компромісні пропозиції, які повністю базуються на Мінських угодах. Камінь спотикання — це вимога звільнити криміналітет і терористів, які не підпадають під дії Мінських угод, тому це неприйнятно», — зазначила Ірина Геращенко. 
 
Єдиним плюсом зустрічі є те, що українським учасникам переговорів удалося передати листи українським полоненим в ОРДЛО.
 
Ще раніше в Службі безпеки України заявляли про готовність провести обмін iз противником за формулою 309 бо­йовиків на 87 українських полонених.
 
«Мінськ. Гуманітарна підгрупа, де українську сторону представляли також В. Медведчук, експерти СБУ та В. Лутківська, — написала Ірина Геращенко у «Фейсбуці». — У присутності ОБСЄ підтвердили передану днями пропозицію про негайне звільнення заручників, ми вимагаємо звільнити 87 українців, чиє місцезнахо­дження нами встановлено. Українська сторона в рамках компромісу готова звільнити 309 осіб, аби витягнути наших».