На «золотих» крилах: українці вдало стартували на Літніх студентських іграх у Тайбеї

23.08.2017
На «золотих» крилах: українці вдало стартували на Літніх студентських іграх у Тайбеї

Андрій Говоров (ліворуч) та Андрій Хлопцов — чемпіон та бронзовий призер Універсіади-2017 iз плавання на 50 м батерфляєм. (Фото з сайта usf.org.ua.)

У насиченому змаганнями календарі професіональних спортсменів не завжди знаходиться місце для відпочинку.
 
На лідерів вітчизняного спорту в поточному сезоні випало додаткове навантаження.
 
І хоча дехто вважає, що відправляти на Універсіаду найсильніших українських спортсменів не зовсім правильно — мовляв, на їхньому місці мають бути спортсмени-аматори зі студентським квитком, самим «повпредам університетів та академій з іменем» від цього не легше, адже турнірні завдання поставлені перед ними найвищі.
 
Те, що Універсіада-2017 аж ніяк не є місцем для прогулянок, продемонстрували командні змагання зі спортивної гімнастики серед чоловіків.
 
До Тайбея наша чоловіча збірна відправилася, по суті, в найсильнішому складі — з олімпійським чемпіоном Ріо-2016 Олегом Верняєвим у складі.
 
До середини змагальної програми «синьо-жовті» трималися в лідерах, підтверджуючи свій статус фаворитів.
 
Але закінчення  колективних баталій підопічним Геннадія Сартинського не вдалося. Не витримали нерви у Верняєва, котрий припустився грубої помилки на своїх коронних брусах.
 
Натомість завжди потужні японські гімнасти — навіть у студентському «форматі» — сказали своє вагоме слово й, скориставшись помилками суперників з України, в підсумку більш ніж на два бали випередили своїх головних візаві у чемпіонській гонці.
 
Третіми,  слідом за українським колективом, на п’єдестал піднялися росіяни.
 
Водночас у багатоборстві лідер української збірної грубих промахів уже не припускався й закономірно виграв «абсолют».
 
Напевно, символічно, що позаду себе Верняєв залишив представника японської гімнастики Сего Нономуру.
 
Те, що на старті Універсіади не вдалося одним фаворитам з України, зробили інші відомі у світі спорту українці.
 
Стрімкий прогрес плавця-стаєра Михайла Романчука не може не захоплювати — після «бронзи» ЧЄ-2016 не так давно представник Рівненщини став віце-чемпіоном світу на дистанції 1500 м.
 
У Тайбеї ж свої виступи вихованець Петра Нагорного розпочав з виграшу 400-метрівки, побивши при цьому рекорд Універсіади.
 
До своєї першої нагороди на дорослому чемпіонаті світу колега Романчука по збірній спринтер Андрій Говоров ішов значно довше.
 
Однак пiсля, у липні в Будапешті вiн став бронзовим призером ЧС на 50-метрівці батерфляєм, у Говорова, можна передбачити, відкрилося друге дихання.
 
Відтак до «золота» Універсіади-2017 на улюбленій дистанції він летів, немов на крилах, встановивши рекорд змагань та випередивши найближчого опонента — росіянина Жилкіна — на космічні (як для спринту) півсекунди.
 
А «бронзу» в цій змагальній дисципліні отримав наш молодий талант Андрій Хлопцов, розділивши третє місце на п’єдесталі з бразильцем де Соузою.
 
Загалом, колекціонування збірною України медалей на літній Універсіаді-2017 розпочалося з «бронзи» дзюдоїста Андрія Колесника (вагова категорія до 100 кг).
 
У поєдинку за місце «в призах» наш співвітчизник здолав бразильця Іск’єрдо. Іще одну нагороду аналогічної проби до синьо-жовтої скарбнички поклала шпажистка Ксенія Пантелеєва.
 
Цілком могла наша фехтувальниця розраховувати на вищу нагороду, проте, виграючи півфінал у полячки Каміли Питки, довести його до переможного кінця не змогла. 
 
З’явилася в колекції вітчизняних студентів й іще одна срібна нагорода, авторами якої стали стрибуни з трампліна.
 
У змаганнях «мікст» на другу сходинку п’єдесталу, поступившись мексиканському тандему Цуніга/Чавес, піднялися Вікторія Кесар та Станіслав Оліферчук.