Серпневе загострення: лише за чотири доби поранено майже 30 захисників України, один загинув

09.08.2017
Ворог усіляко загострює ситуацію на всіх напрямках східного фронту: впродовж минулої доби окупанти 18 разів обстріляли позиції ЗСУ. 
 
Зокрема, на донецькому напрямку практично всю ніч iз понеділка на вівторок тривало вогневе протистояння у районах Авдіївки та на шахті Бутівка.
 
Окупанти активно застосовували міномети і гранатомети, українські війська асиметрично відповідали ворогу.
 
Мінометними обстрілами ворог накривав також Кримське, Трьохізбенку і Новотошківське на луганському напрямку, а також Новомихайлівку, Чермалик та Водяне — на маріупольському.
 
«Ввечері та вночі на більшість обстрілів ворога сили АТО відповідали щільним вогнем.
 
Нерідко наша відповідь була досить агресивною і мала для противника фатальні наслідки», — наголошують у штабі АТО.
 
Водночас Міноборони повідомило, що минулого понеділка близько 13:00 неподалік Мар’їнки від кулі ворожого снайпера загинув один захисник України, ще двох було поранено під час обстрілу з гранатометів Талаківки.
 
Прізвище полеглого воїна повідомила Львівська облдержадміністрація: під час бойового завдання загинув 21-річний боїць Сухопутних військ (військова частина А3220) Володимир Зейлик, уродженець міста Пустомити. У загиблого захисника України залишилися батьки та молодший брат.
 
Щодо поранених вражаючу статистику навів на противагу штабу АТО директор Дніпропетровського обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.
 
За його даними, лише у вівторок санітарною авіацією до Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова доправили одного важкопораненого воїна, а ще сімох — до війскового госпіталю міста.
 
Загалом за останні чотири дні до Дніпра доправили 25 поранених: 4 серпня — три борти (11 поранених), 7 серпня — 6 поранених, 8 серпня — 8 поранених.
 
Зазначимо, що ще одного пораненого бійця врятували лікарі та сапери Маріуполя, які провели унікальну операцію, адже їм довелося діставати гранату з ноги воїна!
 
Граната застрягла в нозі під час обстрілу одного з «опорників» на маріупольскому напрямку з ворожих «підствольників» і лише дивом не розірвалася.
 
Бійця під обстрілом терміново було евакуйовано в тил, де йому надали першу медичну допомогу.
 
Коли ж пораненого бійця доправили до шпиталю в Маріуполі, хірурги разом із саперами провели унікальну операцію з вилучення та знешкодження ворожого боєприпасу.
 
Зараз стан Дмитра лікарі розцінюють як задовільний, тож він знову рветься на фронт до побратимів. 
 

ДО РЕЧІ 

За тиждень кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі збільшилася на 55%, заявляє перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.
 
За його словами, найбільше ця тенденція проявляється на території між Первомайськом і Попасною, де сталося 20% із зазначених порушень режиму припинення вогню.