На Донбасі поранено і травмовано п'ятеро бійців ЗСУ

02.08.2017
На східному фронті триває позиційне, кулеметно-гранатометне протистояння окупантів із захисниками України. Зокрема, ворог застосовує легку зброю переважно на донецькому та маріупольському напрямках. Тоді як на луганському в понеділок увечері знову «заговорили» російські міномети.
 
«Так, після 18-ї години бойовики з різних напрямків п’ять разів били з мінометів калібру 82 міліметри, гранатометів, стрілецької зброї по українських позиціях поблизу Кримського, що на луганському напрямку», — повідомляє прес-центр штабу АТО. На донецькому напрямку напружена ситуація зберігається лише на ділянці фронту Авдіївка — позиції «Шахта Бутовка», на яку припадає 80% провокацій ворога, а на маріупольському — на підступах до Павлополя та Широкиного. 
 
На кулеметні та гранатометні обстріли бойовиків захисники України відповідали «тим же салом» вісім разів. Загалом упродовж минулого понеділка терористи 18 разів порушили режим тиші. Одного українського військового поранено, четверо зазнали бойових травм. 
 
Водночас заявили про себе патріоти в окупованому Луганську. В ніч на вівторок вони підірвали пам’ятник ліквідованим терористам «ЛНР» у центрі Луганська (сепаратисти називають його «пам’ятником загиблим героям народної респубілки»). Монумент, встановлений сепаратистами, зазнав чималих ушкоджень. Бойовики традиційно нарікають на українських диверсантів. 
 
Нагадаємо, 1 вересня 2016 року цей пам’ятник також намагалися підірвати. Тоді в результаті вибуху було пошкоджено одну зі скульптур. 
 

ДО РЕЧІ

Секретар РНБО Олександр Турчинов надіслав до Кабінету Міністрів пропозицію передбачити в держбюджеті більше грошей на зарплати військовослужбовцям.
 
«Ми повинні зробити все, щоб грошове забезпечення наших військовослужбовців відповідало їх важливому місцю в суспільстві. Доходи наших військових повинні на гідному рівні забезпечити потреби їхнiх родин», — підкреслює пан Турчинов. За його словами, у той час, коли для державних службовців упродовж останніх двох років відбулося значне підвищення зарплати, платня військових досі залишається на низькому рівні.
 
«Посадовий оклад керівника департаменту центрального органу виконавчої влади — 9115 гривень, доплата за ранг — 800 гривень. А в комбрига посадовий оклад — 1200 гривень, а за оплачене кров’ю звання полковника він отримує додатково ще «аж» 135 гривень», — навів приклад секретар РНБО. І додає, що «структура грошового забезпечення українського військовослужбовця має відповідати стандартам НАТО, де не менше 70-80% — посадовий оклад і доплата за військове звання». Тоді як в Україні цей показник становить 10-15%.