На Донбасі загинуло дев’ятеро захисників України, один - в полоні

21.07.2017
На Донбасі загинуло дев’ятеро захисників України, один - в полоні

Під час нахабної атаки ворога захисники України «накришили» чимало «сепарів». (Фото штабу АТО)

Після безглуздих заяв про «Малоросію» терористи «ДНР» і російські окупанти за неофіційної підтримки Кремля спробували організувати потужний наступ на позиції ЗСУ на донецькому і маріупольському напрямку, переважно в районі Красногорівки та Новгородського.
 
Ворог попер уперед на російських БТР і БМП ще й за підтримки танкового та артилерійського вогню — подібних атак на фронті не пригадують iз часів запеклих боїв у 2014-му і 2015 роках. Утім окупанти зазнали нищівної поразки. Незважаючи на численні втрати противника, ця перемога далася українській армії дорогою ціною: лише впродовж останніх двох діб наклали головою за Україну дев’ятеро її захисників. 
 
За даними Міноборони України, близько 4:00 ранку в четвер російські окупанти відкрили потужний вогонь iз мінометів, артилерії калібром 122 мм, танків та установок «Град-П» у районі Красногорівки. Постраждали і мирні квартали міста.
 
«За попередньою інформацією, українські війська внаслідок цього обстрілу зазнали значних втрат: четверо військовослужбовців загинуло, двоє поранених», — повідомив речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.
 
Ще один український воїн загинув під час обстрілу Новгородського, а інший — від кулі ворожого снайпера під Мар’їнкою. Тоді як на луганському напрямку, у Новотошківському група бійців ЗСУ підірвалася на вибуховому пристрої, в результаті чого загинули троє воїнів, а ще троє отримали поранення середнього ступеня тяжкості. 
 
За словами полковника Лисенка, станом на 20 липня на східному фронті лише за два дні в зоні АТО загинуло дев’ятеро українських воїнів, ще семеро поранено, один - потрапив у полон.
 
«Є інформація також, що були спроби бойовиків перейти в наступ. Але щільним вогнем ми їх зупинили», — додає речник Мін­оборони.
 
Волонтери надають більше інформації про ворожий наступ, ніж лаконічні офіцери прес-служб. Зокрема, як повідомив волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, бойовики атакували позиції сил АТО біля Красногорівки і Мар’їнки з реактивних систем залпового вогню «ГРАД» у четвер уранці.
 
«Це була пекельна ніч, такої ми не пам’ятаємо з 2014-2015 років», — зазначають військові волонтери фонду. І додають, що зв’язок iз бійцями був відсутній до ранку четверга.
 
Зі слів пана Римарука, масштаб бойових дій важко усвідомити, як і їхні наслідки:«Під цим неймовірно потужним обстрілом, та прикриттям iз чотирьох танків так звана армія «ДНР» і російські війська пішли в наступ. Не пішки, а на БТРах і БМП. Крім того, на Луганщині ворог укотре під прикриттям щільного вогню з мінометів пішов у наступ невеликими групами диверсантів. Навіть уявляти страшно, що могло би статися, якби піхота вчасно не побачила в тепловізор наступаючу техніку і групи терористів».
 
Волонтери також зазначають у соцмережах, що під час цього зухвалого наступу ворога бійці ЗСУ «накришили чимало сепарів». Активістка Дарина Бура також стверджує, що під Мар’їнкою бойовики пішли в наступ із застосуванням важкої техніки.
 
«Атаку відбили, сепарів накришили. І нехай їх там тисяча мертвих душ, вони не варті жодного з тих, хто поклав своє життя за Україну!» — написав в іншому пості Андрій Римарук. 
 

Як повідомляла "УМ", молодший сержант 128-ї бригади Сергій Гладкий, позивний «Сіріус», загинув від кулі ворожого снайпера в районі міста Торецьк Донецької області у четвер, близько 00:30 ночі.