День варення: найкращі рецепти з черешнями, яблуками і сливами

19.07.2017
День варення: найкращі рецепти з черешнями, яблуками і сливами

Насолода у банці зігріє у холодну пору. (Фото з сайта chef.net.ua.)

Ви все ще варите варення? І правильно робите!

 

По-перше, це красиво, по-друге — це безпосередній вияв любові й турботи до рідних, по-третє, варення, джеми, конфітюри, повидла бувають досить-таки корисні, по-четверте: це літо в домі, і цей список можна продовжувати ще дуже довго.

 

А краще не список продовжувати, а творити солодкі дива. 

Черешневі горіхи

Черешні з фундуком — це не просто варення, це справді королівський десерт.
 
Особливо таким він стане взимку: літо так і фонтануватиме з кожної ягідки, а ніжний смак фундука і приємна кислинка лимона остаточно закріплять за таким варенням статус особливого. 
 
Потрібно: на 1 кг черешні — лимон, 100 г фундука, стручок ванілі й склянка води. 
 
Черешню помити і видалити кісточки. Великий фундук можна розколоти на половинки. Замість видалених кісточок «нафарширувати» черешню обсмаженим фундуком.
 
Зваріть цукровий сироп: закип’ятіть воду, всипте цукор, покладіть стручок ванілі і варіть сироп до розчинення цукру.
 
Потім у киплячий цукровий сироп всипте черешню і, акуратно перемішуючи, щоб горіхи не висипалися з ягід, доведіть до кипіння.
 
Вимкніть вогонь і залиште варення остигати на 3 години.
 
Після охолодження знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Повторіть так іще двічі.
 
Лимон порізати на тонкі часточки разом зі шкіркою, але насіння потрібно вибрати.
 
На останньому етапі кип’ятіння додати у варення лимонні дольки і знову довести до кипіння.
 
Гаряче варення розлити у підготовлені стерилізовані банки й закатати.

Ванільна морква

Лимони — хороші помічники при приготуванні варення: додають смаку, зберігають колір, виступають природними консервантами.
 
Ось якраз з’явилася молода морква — не пропустіть цього сезону, приготуйте цікаве варення з молодої моркви і лимона.
 
Мало хто здогадається, з чого воно, але так само мало хто відмовиться від таких ласощів.
 
Діти розбирають на ура млинці з таким варенням. 
 
Потрібно: по кілограму моркви і лимонів, 2 кг цукру і 10 г ванільного цукру. 
 
Для такого варення вибирайте соковиті лимони з тонкою шкіркою, тоді ваш десерт не гірчитиме.
 
Якщо ж лимони мають товсту шкірку, тоді зніміть із них цедру, очистіть від білого шару і кісточок, залишаючи тільки сам плід.
 
Моркву почистити, порізати на шматки і перекрутити через м’ясорубку разом із лимонами і цедрою.
 
Засипати моркву з лимонами цукром, перемішати і поставити на вогонь — приблизно на 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригоріло.
 
Наприкінці додати ванільний цукор і проварити ще 5 хвилин.
 
Розкласти гаряче варення до підготовлених стерилізованих банок і закатати. Зберігати в прохолоді. 

Сливові варіації

Сливи — це нескінченний простір для фантазії: от про що ви мрієте, те може втілити кулінарно всегомутня слива.
 
Вона може бути пікантною, моченою, солоною, солодкою, кислою, до м’яса, до салатів, до чаю. 
 
Ми готуватимемо не просто сливове варення, а варення із сюрпризами. Уявіть собі ліловий солодкий фрукт із тонким ароматом кориці і з горішком усередині, і берімося за приємну роботу з його втілення.
 
Потрібно буде: 1 кг слив, 800 г цукру, 200 г волоських горіхів, паличка кориці і половина склянки води. 
 
Горіхи підсушити, почистити і розділити на четвертинки. Сливи помити, порізати навхрест з одного боку, видалити кісточки і начинити частинками горіхів.
 
Засипати цукром, додати воду, корицю і поставити на середній вогонь.
 
Варити на повільному вогні 20 хвилин до м’якості, періодично знімаючи піну. Наприкінці вийняти корицю.
 
Гаряче варення акуратно розкласти до підготовлених стерилізованих банок і закатати.
 
Перевернути банки догори дном, вкутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
 
Зберігати в прохолоді, як і належить зберігати все варення.
 
Сливи добре поєднуються з різними ягодами і фруктами.
 
Сливи з яблуками — це вже класика повидла — можна шукати смачніше, але який сенс, коли це дуже смачне? Або сливи з калиною.
 
У мене враження найкращі: слива солодка і «м’ясиста», калина — гіркувата і яскрава, а все разом — універсальний десерт до будь-яких творінь: пиріжків, млинчиків, сирників, запіканок тощо.
 
Але калина ще не дозріла, зате є абрикоси, тому наразі приготуємо сливово-абрикосовий мармелад, бо маємо скористатися й абрикосовим сезоном сповна. 
 
На кілограм слив та абрикосів потрібно буде 1,5 кг цукру і 500 мл води.
 
Краще, звісно, брати цілі, не перестиглі і не дуже м’які плоди. Сливи й абрикоси ретельно помити, розрізати на половинки і очистити від кісточок.
 
Всипати у воду цукор й зварити сироп (кількість цукру краще коригувати на власний смак).
 
Скласти в каструлю сливи і абрикоси і залити їх гарячим сиропом. Залишити фрукти настоюватися, поки не охолонуть, приблизно на 6-10 годин.
 
Злити сироп, закип’ятити його і знову залити часточки слив й абрикосів гарячим сиропом.
 
Повторити такі дії ще двічі. Наприкінці проварити сливи й абрикоси в сиропі 30-40 хвилин.
 
Розлити варення по підготовлених стерильних банках, закатати, дочекатися повного охолодження і відправити в холод. 
 
Варення зі слив із шоколадом — це ще один десерт із розряду особливих, який просто необхідно приготувати в сезон слив.
 
Завдяки додаванню какао варення зі слив набуває шоколадного смаку й аромату. Торт, перекладенець, пиріг, запіканка з таким варенням будуть надзвичайно вдалими і смачними. 
 
На 1 кг слив потрібно буде 400 г цукру, 30 г какао-порошку, 5 г ванільного цукру і 70 г вершкового масла. 
 
Сливи помити, посушити, розрізати навпіл і видалити кі­сточки. Засипати цукром і залишити на годину, щоб з’явився сік.
 
Поставити на вогонь, довести до кипіння, прикрутити вогонь і варити варення, постійно помішуючи і знімаючи піну, приблизно 40 хвилин.
 
Додати вершкове масло, какао і ванільний цукор, перемішати і варити на повільному вогні ще 15 хвилин.
 
Розлити у підготовлені стерилізовані банки і закатати. Зберігати в прохолоді. 

Райське варення

І не лише тому, що готуватимемо ми його з райських яблучок. Воно на смак таке, що можна відчути рай і на землі.
 
А яблучка, які застигають у ньому, неначе в прозорому бурштині, хрусткі й привабливі.
 
Такі помістити на торт, десерт, тістечко і сказати, що це яблучко приготувала ти, — це значить значно більше, ніж просто когось пригостити. Спробуйте!
 
Готується райське варення так само приємно, як і всі варення. Треба буде 1 кг райських яблучок, 800 г цукру, лимон і 500 мл води. 
 
Яблучка помити і посушити, хвостики залишити на дві третини довжини.
 
Дерев’яною паличкою проколоти кожне яблучко в декількох місцях. Бланширувати в киплячій воді 2-3 секунди. Відразу опустити в холодну воду.
 
Для сиропу цукор розчинити в гарячій воді, довести до кипіння при постійному помішуванні і прокип’ятити протягом 2-3 хвилин.
 
Потім розчин процідити крізь дуже дрібне сито чи марлю, знову довести до кипіння й остудити. Залити яблучка теплим сиропом і залишити настоятися.
 
Після того як сироп охолоне, поставити на повільний вогонь, довести до кипіння. Варити не більше 10 хвилин.
 
Через 3-4 години знову поставити на вогонь, довести до кипіння, додати кілька шматочків лимона і варити 10 хвилин. Повторити процедуру через 3-4 години знову.
 
Яблучка просочаться сиропом, це означатиме, що варення готове. Остудити, розкласти в пропарені банки і закрутити.
 
Тепер ви матимете навіть райський десерт! Хоча всі літні заготовки взимку — неначе райський привіт від літа. Смачного!