Шопен просто неба: як на Житомирщині послухали твори польського композитора

12.07.2017
Шопен просто неба: як на Житомирщині послухали твори польського композитора

Вперше учасники фесту грали і в концертній залі. (Фото автора.)

В історико-культурному комплексі замку-музею «Радомисль» на Житомирщині вчетверте відбувся Міжнародний фестиваль «Музика Шопена просто неба».
 
Традиційно захід, що проходить під патронатом Посольства Республіки Польща в Україні, відвідали і представники дипломатичних місій, акредитованих у нашій країні, — Японії, Сербії, Туреччини, Молдови, Чорногорії та Румунії.
 
Цього року фест був сповнений сюрпризів і прем’єр. Музиканти вперше грали не лише на сцені Острова Любові, розташованій посеред розкішного парку, а й у концертній залі для камерної музики, яка, згідно з результатами акустико-балістичної експертизи, проведеної інститутом гідродинаміки НАН України, відповідає найвищим європейським стандартам. 
 
Гості мали можливість почути, як звучать твори геніального польського композитора у поєднанні звуків фортепіано і віолончелі.
 
До щему розчулила наймолодша учасниця фестивалю — 8-річна Ярослава Сторожук з Івано-Франківська.
 
Музика звучала у виконанні лауреатів світових престижних музичних конкурсів.
 
Зокрема, Тетяні Шафран аплодували у залах Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Бразилії, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Китаю, Марокко, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Франції, Хорватії.
 
Оплесками зустрічали й прово­джали Інессу Порошину, котра виконує фортепіанні твори Шопена з провідними оркестрами України, має сольні записи на українському радіо і телебаченні; гастролює у Польщу, Вірменію, Італію, Бельгію, Нідерланди.
 
Зачарував і дует соліста Національної філармонії України Леоніда Гержана та концертмейстера Олени Орендаревської.
 
Особливо вдячні оплески лунали на адресу учням музичних шкіл з Івано-Франківська, Житомира, Радомишля, Харкова, Хмільника та Києва. 
 
«Сьогодні ми вдячні Фридерику Шопену за те, що він записав цю чудову музику і залишив її нам, — каже натхненниця й організаторка фесту Ольга Богомолець. — А музика, як і повітря, не має кордонів».