Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до третього раунду Уїмблдону

07.07.2017
Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до третього раунду Уїмблдону

На Уїмблдоні Леся Цуренко взяла реванш у німкені Юлії Гьоргес за поразку в Кубку федерацій. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Багато розмов перед стартом Уїмблдону було навколо травми прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної, через яку вона могла не зіграти на цьогорічному трав’яному «шоломі».
 
Хвилювалися вболівальники, непокоїлася й сама спортсменка за свій стан здоров’я.
 
Утім, вступивши в боротьбу на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету, перша ракетка України, здається, зовсім забула про свої проблеми.
 
А оцінюючи її поєдинок другого раунду проти знаної італійки, чемпіонки «Ролан Гарроса»-2010 Франчески Ск’явоне, котрий Світоліна виграла з неймовірною легкістю (6:3, 6:0), витративши на нього менше години часу, можна говорити, що травма ахіллового сухожилля на ігрову форму української тенісистки не впливає.
 
Здається, акцентуючи перед стартом Уїмблдону-2017 увагу на своїй травмі, Світоліна додатково ще й страхувалася від невдачі у стартових матчах турніру.
 
Адже, попри отриманий від організаторів Уїмблдону високий — четвертий — номеру посіву, необхідного досвіду для захисту таких позицій у нашої співвітчизниці не було.
 
Що говорити, коли за минулі роки вона жодного разу не проходила далі другого кола найпрестижнішого тенісного турніру.
 
«Нарешті почала почуватися впевненою на траві», — після швидкого успіху над Ск’явоне заявила Світоліна.
 
У наступному колі суперницею Еліни буде маловідома німкеня Каріна Віттхефт, утім українська прима пообіцяла добре вивчити слабкі сторони її гри, аби продовжити свій переможний шлях на Уїмб­лдоні-2017.
 
Щодо травми, то Світоліна відповіла: «Я ж ходжу, значить, почуваюся краще. Для мене головне, аби проблем із ногою не стало більше».
 
А от для найсильнішого тенісиста України — Олександра Долгополова проблемний стан його фізичних кондицій виявився важливішим, ніж стартова гра турніру проти легендарного Роджера Федерера.
 
Не секрет, що останнім часом у турнірному календарі киянина кількість лікарняних днів значно переважає число змагальних виходів на корти. Турніри ж на траві — особлива тема для тенісистів, які обтяжені травмами.
 
Тож, реально оцінивши свої перспективи в поєдинку з головним фаворитом змагань, у якому Сашко легко програв перший сет — 6:3, і без боротьби віддав швейцарцеві перші три гейми другої партії, зваживши в розмові з тренером усі можливі наслідки можливого «дермаршу», Долгополов вирішив далі не рвати жили й відмовився від продовження безперспективного для себе матчу з Федерером.
 
Після абсолютного повторення ситуації, що трохи раніше трапилася в поєдинку іншого претендента на титул, екс-першого тенісиста планети Новака Джоковича та словака Мартіна Кліжана, в якому останній, також не бачачи шансів на успіх, послався на травму й достроково припинив боротьбу, Долгополову довелося відповідати на гострі запитання представників місцевих ЗМІ, котрі, майже не приховуючи, говорили українцеві, що він приїхав до Уїмблдону лише по призові.
 
А їх, згідно з регламентом, невдаха першого кола, навіть якщо він зіграв лише кілька геймів, усе одно отримує близько 30 тисяч фунтів. 
 
«Я розумію глядачів. Шкода, що так склалося: два матчі на центральному корті поспіль закінчилися достроково. Для мене зіграти на Уїмблдоні з Федерером — особлива подія, неймовірний досвід, додаткова мотивація. Але я не міг продовжувати матч, ризикуючи посилити не до кінця заліковану травму. Я ніколи не виходив на корт тільки через гроші. У мене їх вистачає, я був у «топ-20», — наголосив лідер вітчизняного тенісу.
 
Можливість зустрітися на Уїмблдоні з представником «топової» «десятки» отримав і наш Сергій Стаховський, якому в другому колі протистояв японець Кеї Нісікорі.
 
Раніше доволі часто доводилося спостерігати його дуелі з Долгополовим, цього разу дев’ятий тенісист АТР екзаменував третьо­го за рейтингом тенісиста українського тенісу.
 
Після матчу, що тривав чотири сети й більше трьох годин, Стах заявив, що міг перемогти знаного опонента з Японії.
 
Однак сам матч, у якому, за словами Сергія, його підвела подача, завершився не на його користь — 4:6, 7:6 (9:7), 1:6, 6:7 (6:8).
 
Про необхідність кращої готовності говорила після своєї невдачі в поєдинку першого кола й Катерина Бондаренко, котра не знайшла аргументів проти бельгійки Яніни Вікмайєр.
 
Натомість виграла свій стартовий матч на Уїмблдоні проти німкені Юлії Гьоргес друга тенісистка України Леся Цуренко.
 
Не так давно, під час «плей-оф» Світової групи Кубка федерації, тенісистки зустрічалися між собою.
 
Але тоді, в Штутгарті, на ґрунті, сильнішою була господарка кортів.
 
В Уїмблдоні, на траві, нашій співвітчизниці вдався непростий реванш — 6:7 (5:7), 7:6 (10:8), 6:4.