Жіноча волейбольна збірна України близька до виграшу Євроліги

07.07.2017
Жіноча волейбольна збірна України близька до виграшу Євроліги

Українські волейболістки впритул наблизилися до перемоги в Євролізі, котру кілька днів тому вже виграла наша чоловіча збірна. (Фото з сайта fvu.in.ua.)

Оцінюючи скромні здобутки вітчизняних спортсменів на останній Олімпіаді, що проходила в Ріо-де-Жанейро, міністр молоді та спорту Ігор Жданов пообіцяв кардинально змінити вектор розвитку вітчизняного спорту.
 
Ідея чиновника полягає в тому, що обсяг державного фінансування, котре надалі отримуватимуть українські олімпійці, залежатиме від пріоритетності їхніх видів.
 
Не так давно в «спортивному» міністерстві підписали наказ, який встановив рейтинговість командних літніх ігрових олімпійських видів спорту на 2017—2020 роки.
 
Так, до числа перших по­трапили баскетбол, гандбол, футбол та волейбол.
 
Належність останнього до пріоритетної четвірки змушує керівництво профільної федерації активно займатися популяризацією волейболу, зокрема національних команд, в Україні.
 
Як відомо, наші волейбольні (чоловіча та жіноча) збірні жодного разу, як, власне, й футбольні, не змагалися на Олімпіаді.
 
Натомість значно успішнішими були справи у вітчизняних клубів, хоча, здається, їхня популярність значною мірою обмежувалася локальним регіоном.
 
Не дивно, що під час пошуків зручного місця для табору національної збірної очільник ФВУ Михайло Мельник під куполом головної критої арени України — столичного Палацу спорту — не виявив так званих «стаканів» для встановлення опор, необхідних для закріплення волейбольної сітки.
 
Можливість користування потужностями харківського «Локомотива» та южненського «Хіміка» — флагманів чоловічого та жіночого клубного волейболу України відповідно — у ФВУ одразу відкинули.
 
Відтак за орієнтир для розбивки табору національної збірної Михайло Мельник узяв рідний Івано-Франківськ, де, за його словами, вже створено всю необхідну базу для того, аби там комфортно відбувалася підготовка головних волейбольних збірних країни.
 
Власне, саме там 9 липня наша жіноча команда проведе повторний фінальний поєдинок Євроліги проти збірної Фінляндії. Матч у Гельсінкі підопічні Гарія Єгіазарова виграли, показавши доволі переконливу гру — 3:1 (25:20, 29:27, 22:25, 25:11).
 
Не гірше зіграють «синьо-жовті» удома, де, до слова, вони легко виграли груповий раунд Євроліги, матимуть наші дівчата можливість у наступному сезоні спробувати свої сили в головному комерційному волейбольному турнірі планети — Світовій лізі.
 
Дмитро Сторожилов — капітан нашої чоловічої збірної, яка минулого тижня як дебютант виграла аналогічний жіночому турнір, каже, що Євроліга — це не максимум для нашої команди, відтак хлопці прагнутимуть досягти успіху й у Світовій лізі.
 
Насправді було б неймовірно добре, якби обидві наші національні збірні мали можливість на регулярній основі суперничати з найсильнішими колективами планети.
 
От тільки упевненості, що так станеться, наразі немає.
 
За неофіційною інформацією, в наступному сезоні Міжнародна федерація волейболу планує скоротити кількість учасників Світової ліги, й не виключено, що «синьо-жовтим» місця там просто не знайдеться.
 
Утім, думається, з новим амбітним керівником ФВУ, котрий раніше працював суддею міжнародного класу, без ігрового досвіду наші національні збірні точно не залишаться.