Фіаско під Кам’янкою: окупанти не змогли посунути лінію фронту поблизу Ясинуватої

04.07.2017
Місія ОБСЄ констатує на початку липня, що так зване «хлібне  перемир’я», запроваджене для збирання селянами врожаю вздовж лінії розмежування на Донбасі до кінця літа, постійно порушують.
 
Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг змушений визнати, що всі спроби сторін досягти на тривалий час повного припинення вогню не вдалися.
 
 
«Поновлення зобов’язань щодо припинення вогню на кшталт тих, що ми чули в рамках «хлібного» перемир’я, у кращому випадку призводило до часткового режиму припинення вогню і завжди на дуже короткий період», — каже пан Хуг.
 
Відтак про «хлібне перемир’я» вже не згадують у своїх інформаційних повідомленнях і речники штабу АТО.
 
І це не дивно, адже лише минулої неділі ворог гатив по позиціях ЗСУ щонайменше 20 разів. 
 
Зокрема, на маріупольському напрямку окупанти провели тривалий і потужний обстріл району Водяного з артилерійських систем калібру 122 мм.
 
Саме на цьому напрямку була найскладніша ситуація й минулої суботи, адже кількість снарядів, випущених по силах ЗСУ з боку ворога, перевищила сотню.
 
Гаряче й на донецькому напрямку. За словами речника Міноборони з питань АТО Андрія Лисенка, минулої неділі бойові дії тут вели майже по всьому фронту, а найгарячіше було в Зайцевому, де противник провів двогодинний мінометний обстріл.
 
«У Верхньоторецькому відбувся сорокахвилинний обстріл iз боку противника з застосуванням бронетехніки», — додає полковник Лисенко.
 
Саме поблизу окупованого Донецька, в селищі Піски, минулої суботи загинуло двоє захисників України, які підірвалися на ворожій міні.
 
А у понеділок вранці ворожий снайпер підстрелив мирного мешканця Мар’їнки. 59-річний чоловік отримав кульове поранення у спину, поруч із хребтом.
 
Його вчасно прооперували медики в Кураховому. Водночас бойовики з окупованої Ясинуватої, ймовірно, зрозуміли, що посунути лінію фронту навіть за допомогою танків у районі Кам’янки їм не вдасться.
 
Адже кілька днів минулого тижня населені пункти в цьому районі ворожа артилерія буквально рівняла з землею.
 
За даними 72-ї бригади, ворог гатив по Кам’янці, Новоселівці та інших селах поблизу Авдіївки.
 
Заступник командира 72-ї бригади підполковник Олександр Самарський повідомив, що минулого тижня бойовики зайшли в «сіру зону» й спробували зайняти там позиції. На його думку, окупанти «намагаються домогтися успіхів на тлі відсутності будь-яких перемог узагалі»
 
. За словами пана Самарського, ворог застосував танки, міномети калібру 120 мм, «Васильок» та САУ. Обстріли йшли з боку Ясинуватої та Крутої Балки.
 
 
Утім минулими вихідними ворог фактично видохся на цій ділянці фронту. Через що українські військові навіть провели «зачистку» цього району й навідалися на покинуті противником позиції. 
 
 
Як повідомляє прес-центр штабу АТО, під час проведення заходів з обстеження та зачистки району Кам’янки захисники України виявили залишки боєприпасів (зокрема, осколкові міни направленої дії), сухих пайків (наприклад, армійське печиво), медикаментів i військове спорядження російського виробництва.
 
У штабі наголошують, що «ця знахідка ще раз підтвердила загальновідомий факт, що саме російська сторона всебічно забезпечує незаконні збройні формування».
 
«Усі намагання російських окупантів посунути лінію фронту в районі Кам’янки зазнали невдачі. На даний час ситуація повністю контрольована українськими військовими зі складу сил АТО на території Донецької та Луганської областей», — констатують у штабі АТО.