А Путін — потім: про що домовились президенти України і США

23.06.2017
А Путін — потім: про що домовились президенти України і США

Трамп уважно слухає Порошенка.

Сполучені Штати підтримують незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України і «нашу боротьбу за свободу і демократію» — такі висновки зробив після перемовин з американським колегою Дональдом Трампом Президент Петро Порошенко.
 
«Я абсолютно впевнений, що президент Трамп як справжній харизматичний лідер може допомогти принести мир на нашу землю, — додав він. — Ми задоволені всеохопною підтримкою з боку США, яку продемонстрували президент Трамп і віце-президент Пенс». 
 
Сама зустріч, за словами народного депутата Ірини Геращенко, яка була у складі президентської делегації, тривала 30 хвилин. Чи можна щось детально обговорити за півгодини? Звісно, ні.
 
За словами самого Порошенка, це була зустріч у форматі drop-in.
 
Як пояснюють дипломати, drop-in — це суто протокольна зустріч для того, щоб привітатися, потиснути один одному руки, сфотографуватися.
 
Обговорювати такі важливі й складні теми, як конфлікт на сході України, в цьому форматі немає можливості.
 
Британська газета «Гардіан» помітила, що коли президенти з’явилися перед камерами після перемовин, Дональд Трамп не засудив «агресію» Росії проти України, чого він не робив і досі.
 
Отже, з обережністю вичікує: ймовірно, має намір зустрітися з господарем Кремля, а вже потім робити висновки, як вибудовувати подальші стосунки з Києвом та Москвою. 
 
Водночас, як наголошує в коментарі ВВС Україна експерт Інституту світової політики Микола Белєсков, не настільки важливо, як довго та в якому форматі тривала зустріч власне з Дональдом Трампом.
 
«Насправді відбулися повноцінні переговори з тими людьми, які працюють на українському напрямку, — каже експерт. — Інших представників американського уряду не треба переконувати в необхідності підтримувати Україну в протидії російській агресії».
 
А «Трамп має ще певні ілюзії», все сподівається на покращення відносин з Росією. 
 
Як зазначає Ірина Геращенко, на зустрічах iз держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, главою Пентагону Джеймсом Маттісом і спікером Конгресу Полом Райаном Порошенко нагадав, що Україна свого часу відмовилася від ядерної зброї і чекає від міжнародних партнерів дотримання гарантій територіальної цілісності України, які їй були надані у Будапештському меморандумі.
 
Крім того, повідомила Геращенко, в США не обговорювали розширення або зміну Нормандського формату і Мінського процесу.
 
«Під Мінськими угодами стоїть підпис Путіна, він повинен їх виконувати — і це ключове. Зате на всіх зустрічах обговорювалася подальша координація зусиль у рамках Мінського процесу, Нормандського формату і більш активне залучення США до процесу встановлення миру на Донбасі», — написала Геращенко на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Раніше американські ЗМІ повідомляли про те, що команда на чолі з держсекретарем Рексом Тіллерсоном почала підготовку нових переговорів iз російською стороною щодо врегулювання конфлікту на Донбасі — у рамках спроб загальної нормалізації відносин між Вашингтоном і Московою (поза Мінськими угодами).
 
Тому основний плюс зустрічі у Вашингтоні — можливість України донести ключовим гравцям свою позицію щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. 
 
«Сам факт зустрічі зараз, безумовно, є певним позитивом для іміджу країни і навіть для іміджу Президента. Але якихось результатів від зустрічі ми не отримали, та й, виходячи з формату, отримати не могли, — каже в коментарі «Апострофу» аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.
 
— Результатів бути не могло ще й тому, що українська сторона поїхала туди без будь-якої стратегії та чітких пропозицій, які міг би сприйняти Трамп. Він — бізнесмен, і, насамперед, його цікавить можливість заробітку». Водночас, наголошує експерт, «для Трампа — це теж своєрідний іміджевий хід, після всіх тих звинувачень, які сипляться в його бік щодо зв’язків з РФ. Трамп, так би мовити, пішов на випередження: мовляв, дивіться, я першим зустрівся з главою країни-жертви, а не агресора». 
 

ДО РЕЧІ

Що ще «привіз» Порошенко з Америки? 
 
* Переконав Конгрес Сполучених Штатів прискорити розгляд резолюції щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 
 
* Запевнення Трампа, що санкції з РФ не будуть зніматись до тих пір, поки не буде повернуто Крим та не припиниться російська агресія проти України. У відповідь на це Москва скасувала подальші двосторонні консультації з Вашингтоном щодо двосторонніх відносин, які повинні були пройти в найближчі дні. Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков назвав санкції «політичним подарунком» Президенту України Петру Порошенку і додав, що на цьому тлі наміри Вашингтона налагодити відносини з російською стороною звучать «зовсім непереконливо».
 
* Домовився про взаємодію в енергетичній сфері — від поставок вугілля з Пенсильванії українським електростанціям до зрідженого газу з Луїзіани до української газотранспортної системи. 
 
* Передав віце-президенту Пенсу листа від родичів заручників, яких утримують російські бойовики і Росія, та домовився про сприяння щодо їх якнайшвидшого звільнення. 
 
* Протягом двох-трьох місяців до України приїдуть кілька ключових міністрів з адміністрації Трампа. Під час цих зустрічей мають укласти «дуже важливі» угоди, зокрема щодо оборонних закупівель, наголосив Президент.