Влада сили проти сили влади: хто вийде переможцем у «бурштиновій війні»

21.06.2017
Влада сили проти сили влади: хто вийде переможцем у «бурштиновій війні»

Якщо не працюють закони, поліція стає безпорадною перед силою натовпу.

Рік тому, 4 липня, новопризначений Генеральний прокурор Юрій Луценко на всю Україну оголосив війну «бурштиновій мафії».

Саме тоді розпочалася масштабна спецоперація «Бурштин», у ході якої було проведено 123 обшуки, задіяно 300 правоохоронців, вилучено 160 тисяч доларів і кілька автоматів Калашникова, затримано заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика та ще кількох людей в області, відомих своєю причетністю до нелегального обiгу бурштину, на затримання прилітали військові вертольоти.

Про успіхи в боротьбі з «бурштиновою мафією» особисто звітували і Генпрокурор Юрій Луценко, і глава СБУ Василь Грицак, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який виставив на «Фейсбук» традиційний фотозвіт.

На «бурштинові території» були введені війська Нацгвардії, і країна завмерла в передчутті, що питання, на вирішення якого Президент Порошенко ще у 2015 році давав два тижні, нарешті буде врегульовано.

Утім дива не сталося. Більше того, 7 лютого Верховна Рада остаточно провалила очікуваний більше двох років законопроект «Про реалізацію та видобуток бурштину», і тепер єдиний варіант законного врегулювання — з осені починати все спочатку із сподіванням, що процес знову не затягуватиметься до безкінечності.

А тим часом у поліських районах бурштиновий промисел процвітає. Як тут ходить приказка — «мити — не переставати».

«Бурштинова мафія» безсмертна?

25 травня, звітуючись у Верховній Раді і відповідаючи на запитання народного депутата Василя Яніцького про те, як прокуратура може вплинути на врегулювання бурштинового питання і як просувається справа «бурштинової мафії», Юрій Луценко відповів, що гучна «Справа бурштинової мафії» на чолі з колишнім першим заступником обласного рівненського прокурора вже передана до суду.
 
«У цій справі проходить півтора десятка різних посадових осіб прокуратури, СБУ, МВС, але, наскільки говорять експерти, це змогло підірвати бурштинову мафію приблизно на дві третини. Подальші дії разом iз колегами із СБУ та МВС ми далі плануємо», — заявив Генеральний прокурор.
 
Утім, як з’ясували журналісти програми «Наші гроші», перспективи підозрюваних отримати реальні судові терміни тануть на очах.
 
Більше того — практично всі вони вже на свободі, внісши різні суми застави або підписавши зі слідством «угоду про співпрацю».
 
Саме таку угоду уклав 1 березня цього року екс-очільник Дубровицького РВ УМВС Сергій Родзін, якого підозрювали у «кришуванні» бурштинників спочатку в Дубровиці, а після того, як не пройшов переатестацію, — в Кузнецовську, неофіційно.
 
За десять днів по тому таку ж угоду уклав Микола Рабешко, який фігурував у прокурорських звітах як кримінальний авторитет на прізвисько «Ушатий» і якому інкримінували створення злочинної організації (що «світило» позбавленням волі на строк від 5 до 12 років), порушення правил охорони надр та давання хабара.
 
Ще одному фігуранту справи — старшому інспектору Кузнецовського відділу поліції Анатолію Смолянцю у лютому було винесено вирок.
 
Хоча інформація про те, яким він був, у Єдиному реєстрі судових рішень чомусь відсутня, ходять чутки, що доблесний екс-очільник поліції отримав лише 3 роки умовно.
 
До того, в лютому, випустили під заставу підполковника, старшого оперуповноваженого відділу контррозвідки УСБУ в Рівненській області Вадима Федорука, який значився одним із організаторів схеми, за якою під час обшуків та конфіскацій правоохоронці підмінювали у вилучених «речових доказах» якісний бурштин дрібним або підробкою, а вилучене продавали «на бік».
 
Голосіївський суд столиці дозволив внести за есбеушника заставу 5,2 млн. грн. 9,64 млн. грн. застави вимагав цей суд і за головного організатора схеми — заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика, чиє затримання пройшло по всіх каналах як найбільша «перемога».
 
Однак не так давно суд раптом перекваліфікував статтю, зменшивши суму застави до… мільйона гривень, і тиждень тому Анатолій Боровик так само залишив на дорогому позашляховику стіни Лук’янівського СІЗО.
 
Ще менше довелося сплатити за свободу одіозному екс-очільнику Сарненської прокуратури Рівненської області Вадиму Топольському — сума застави склала 600 тисяч гривень.

Влада сили проти сили влади

А тим часом на Поліссі з настанням весни знову на повну силу розгорнувся незаконний видобуток «сонячного каменя».
 
Можливо, не в таких масштабах, як у 2015-му, але все ж щодня екології завдається непоправних збитків.
 
Нелегальні старателі добралися вже й до улюблених рекреаційних зон поліщуків — мотопомпи були виявлені в безпосередній близькості від перлини Полісся, Білого озера на Володимиреччині. 
 
Не менш шокуючими стали факти, оприлюднені не так давно рівненською журналісткою Інною Білецькою.
 
У тому ж Володимирецькому районі вона зняла біля села Ромейки відео, де видно, що «марсіанськими кратерами» всіяна земля в безпосередній близькості до лінії високовольтних електропередач, які ведуть від Рівненської АЕС до Києва.
 
І хоча голова Володимирецької райдержадміністрації Володимир Хоружий запевнив, що вони оперативно відреагували на цю інформацію і максимально укріпили піском підмиті електроопори, проблеми це не вирішує.
 
Бо де гарантія, що нелегальні копачі завтра знову не вийдуть на поле під високовольтну лінію?
 
Найгірше, що у ситуації, коли держава не запропонувала старателям чітких і зрозумілих правил гри, вони самі починають встановлювати ці правила.
 
І, якщо раніше, отримавши інформацію про наближення поліцейського патруля, старателі просто тікали з місця подій, то тепер почастішали випадки спротиву. 
 
Один з останніх — інцидент, який трапився днями біля села Великий Черемель Дубровиць­кого району.
 
Коли патрульний наряд поліції біля 4-ї ранку в лісі виявив дві працюючі мотопомпи і близько сотні людей навколо, старателі почали чинити опір.
 
Вони не лише не дали конфіскувати помпи та видобутий бурштин, а й повалили на дорогу дерево, щоб завадити руху поліцейських, перевернули їхній автомобіль і накинулися на правоохоронців.
 
У результаті троє поліцейських та двоє жителів сусідніх сіл потрапили до лікарні з травмами різного роду.
 
«У поліцейських були численні садна, в одного виявився забій плеча, в іншого — забій ноги, а в третього була розсічена голова. Коли спитав, що сталося, сказав, що якийсь дядько кинувся на нього з якимось поліном», — розповів «УМ» лікар Дубровицької ЦРЛ Олег Слободзян.
 
Винуватих в інциденті досі не знайшли. Місцеві кажуть, що старателі були приїжджими, з сусіднього, Рокитнівського, району. Принаймні двоє постраждалих у сутичці з поліцією цивільних виявилися жителями сіл Вежиця та Старе Село. «Там давно вже своя республіка, вони нікому не підпорядковуються і нікого не слухають. Поліція просто боїться туди їздити, бо можуть і покалічити», — кажуть там. 
 
Хоча, за бажання, вирахувати старателів можна елементарно. Вони і самі не криються, регулярно виставляючи свої фото у соцмережах у групі «Клондайк».
 
Одні з найпопулярніших — фото із видобутими великими шматками бурштину, деякі вагою більше 2 кілограмів. Часто — задокументовані (чи не для слідства?) процеси роботи з усіма учасниками.
 
Але, зважаючи на все вищесказане, є великий сумнів, що хтось буде це робити.
 
Бо складається враження, що найбільше турбує нашу владу питання не припинення нелегального видобутку бурштину, а монополізація усіх потоків. Які досі течуть не в дер­жавну кишеню. 

Чи врятує ситуацію Кабмін?

Ще один із варіантів такої монополізації останнім часом активно просуває Кабінет Міністрів.
 
Ще в листопаді минулого року він затвердив Пілотний проект iз рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину.
 
Цим проектом двом державним підприємствам — «Бурштин України» та «ДАК Українські поліметали» — дається право видобувати бурштин на вже порушених нелегальними старателями землях і залучати до цього місцевих жителів.
 
Передбачається, що під контролем держави на пошкоджених ділянках лісу буде здійснено видобуток решток бурштину, після чого буде проведено комплекс робіт із рекультивації цих ділянок лісу.
 
Планується, що істотна частка коштів від видобутку бурштину залишиться в регіонах, у розпорядженні місцевих рад, а підряди на розвідку, видобуток, переробку бурштину одержать місцеві громади і компанії, зареєстровані на цих територіях. 
 
Одразу ж після зриву голосування за законопроект «Про видобування і реалізацію бурштину» в Києві відбулася презентація цього проекту за участю очільників трьох «бурштинових» областей — Рівненської, Житомирської та Волинської. Нині тривають роз’яснення на місцях. 
 
Зрештою, багато хто сприймає цю ініціативу з осторогою — чи то бояться перейти дорогу «бурштиновій мафії», чи то взагалі не вірять у державні ініціативи з цього питання.
 
Не так давно жителі сіл Єльне та смт Томашгород Рокитнівського району навіть їздили пікетувати Рівненську облдержадміністрацію, протестуючи проти розробки їхніх паїв, про що представники «ДАК Українські поліметали» в обхід громади уклали відповідну інвестиційну угоду із райдержадміністрацією.
 
Йдеться  про територію у майже 1,5 тисячі гектарів на землях села Єльне у Рокитнівському районі.
Умови угоди не задовольнили місцевих. За нею «Українські поліметали» ще впродовж п’яти років проводитимуть розвідку покладів.
 
Підприємство зобов’язується рекультивувати землі, пропонуючи громаді 3% від надходжень.
 
«Місцеве самоврядування та громада проти видобутку бурштину. У зв’язку з тим, що в нас болотна місцевість, і в подальшому видобуток неможливий. Це буде екологічна катастрофа. І якщо взяти рекультивацію, це буде та сама меліорація. Ми вже стільки земель зруйнували. І наша позиція — не надавати землі видобуток бурштину. Це землі заказника та лісового ресурсу», — заявив на засіданні екологічної комісії Рівненської облради голова Томашгородської селищної ради Володимир Яцкевич. 
 
Так само «зі скрипом» просуваються справи із впровадженням урядової ініціативи і в інших місцях. А тим часом нелегальний промисел на Поліссі триває. Схоже, така ситуація задовольняє багатьох.