Літня кулінарія на природі: топ чоловічих рецептів смаколиків із м'яса

21.06.2017
Літня кулінарія на природі: топ чоловічих рецептів смаколиків із м'яса

М’ясо на грилі, та ще й у лісі, — що ще може бути смачнішим! (Фото Віталія ТАРАНЕНКА.)

Улітку навіть кухня особлива: основна її частина переноситься на вулицю, де під спів пташок і шелест гіллястих дерев готувати приємніше, а споживати — й поготів!

Причому, умудритися облаштувати собі «літню кухню» можна не лише в селі, на розлогому обійсті, а й у місті. 

«Було б бажання, — каже черкащанин Віталій Тараненко. — Приємно ввечері після роботи зібратися за родинним столом на свіжому повітрі, разом повечеряти, поділитися враженнями про день, що минув, і відпочити: помилуватися літньою природою, вечірнім небом.

А хто без прохань та зайвої суєти винесе столик-стільці, допоможе сервірувати стіл — у нас не виникає запитань: звичайно, я. А якщо у вас квартира, а не будинок, — повечеряти разом можна і на балконі або ж при відритих вікнах на кухні — всюди буде багато літа!». 

Пригадалося Шевченкове «Садок вишневий коло хати» і подумалося, що народні традиції, точніше їх краса і сила, — воістину невмирущі. 

Літо, ліс, лісова казка, лісова каша!
 
Віталій Тараненко так само, як і більшість чоловіків, цінує кожну хвилину часу: серйозна робота, значна відповідальність і велика кількість обов’язків не спонукають до особливих кулінарних акцій і творінь.
 
Але присвятити трохи часу цьому — обов’язок кожного глави родини, вважає він і додає, що влітку найкраще це робити в лісі.
 
Коли сонячно, все квітне і буяє, то всім: і тому, хто у відпустці, і хто відпрацював робочий тиждень, — хочеться відпочити саме на лоні розкішної нині природи.
 
Тому він радить збирати родину, друзів, гарних людей — і гайда за місто чи село, туди, де можна «перезавантажитися», відпочити і навіть трохи зануритися в себе, що також інколи буває необхідно.
 
Головне при цьому — не нашкодити природі, бо дуже хочеться, щоб наші діти, діти наших дітей і їхні діти жили в такій же гармонії з природою і навколишнім світом.
 
Не треба ламати гілок, топтатися там, де вершать свої справи невтомні мурахи чи сонно повзе жук, вони всі потрібні нам, а ми — їм. 
 
Жінки та дівчата, візьміть на замітку: лісова кухня, так само, як польова, лугова, садова тощо,— справа чоловічих рук.
 
Віталій Тараненко каже, що чоловікам приємно відчути себе королями лісової кухні, оскільки жінки — беззаперечні королеви хатньої кухні.
 
Все має бути в родині, як і в житті, збалансовано і справедливо. Така-от чоловіча філософія. 
 
Я пригадала жартівливу історію про шашлики, яка побутує серед жінок. «Чоловіки: ну добре, нехай уже жінки допоможуть нам із шашликами: куплять м’ясо, замаринують його і принесуть у ліс, нехай уже понанизують на шампури, розведуть багаття, викладуть і все таке… Головне — ми приготуємо, шашлик — це ж чоловіча робота».
 
Віталій каже, що це — стереотип, що жінки не мають цього робити і що їхнє основне заняття на природі — насолоджуватися нею.
 
Починати добре з лісової каші. Я не чула саме такої назви, і Віталій цьому щиро дивується.
 
Каже, що на мальовничій Черкащині, де люди влітку вповні насолоджуються її відомими на весь світ красотами, такий літній смаколик дуже популярний.
 
Беремо на замітку — літо лише починається!
 
Отож, щоб приготувати лісову кашу, потрібно: 800 г пшона (попередньо промитого), 200 г вершкового масла, півлітрова банка хорошої тушонки, 10 (а хто не пошкодує — і 20) яєць, шматочок сала для засмажки, 2-3 чималі цибулини, сіль, зелень, спеції — за уподобаннями і бажаннями. 
 
Насамперед порізати сало на дрібні шматочки, вкинути в розігрітий казанок і, помішуючи, довести шкварки майже до солом’яного кольору, вкинути подрібнену цибулю і обсмажити її також до золотистих відтінків.
 
Покласти в казанок промите пшоно і потомити його хвилини 2-3 у підготовленій засмажці.
 
Залити водою (покрити пшоно повністю, навіть на пальців два вище, загалом — приблизно 5 літрів).
 
Варити, постійно помішуючи, майже до повної готовності пшона (хвилин 20).
 
Коли в каші повністю зникне вода — посолити, додати масло, тушонку, перець, спеції і старанно перемішати.
 
Насамкінець додати до каші збиті яйця і знову швидко все перемішати, щоб не утворилися грудочки.
 
Робити все слід дерев’яною ложкою, наголошує черкащанин Віталій.
 
Забула уточнити, чому саме дерев’яною, але впевнена, що так буде смачніше і ще ближче до природи.
 
Треба буде обов’язково приготувати легендарну черкаську кашу.
 
У мене склалося враження, що у ній — симбіоз козацьких смаків, які вони вкладали в куліш, а ще — ніжність і насиченість української бабки — запіканочки на яйцях, яка в різних варіаціях витримує найсильнішу конкуренцію запечених смаколиків. 
 
Шашлик: робіть це швидко!
 
А де шашлик? — справедливо запитають жінки, які вже змирилися з тим, що вони «матеріалізувалися» на природі, щоб відпочити і поласувати чимось смачненьким.
 
«Шашлик є!» — відповідає Віталій, розуміючи, що мають на увазі жінки: у його холодильнику не було на ніч замаринованого м’яса, як це часто практикується. 
 
«І не треба цього робити, — каже він. — Достатньо м’ясо промаринувати і півгодини, так воно збереже власний смак, не сильно зміниться під дією спецій, бо м’ясо — є м’ясо, у шашлику має відчуватися насамперед його первісний, чистий смак». 
 
На природі, звичайно, апетит ще той, але 0,5 кг м’яса з розрахунку на одну людину мені видалося забагато.
 
Але раз Віталій каже, що це норма, значить, сприймемо це наразі за «кулінарну аксіому».
 
Отож беремо свинину (вирізку, корейку, окіст, ошийок, поперекову частину) з вище згаданого розрахунку і ріжемо його поперек волокон на чималі шматки (приблизно 30 см, бо дрібні в результаті будуть сухими, а великі не просмажаться).
 
Цибулю (чим більше, тим краще, у цьому випадку цибулі багато не буває) ріжемо кільцями шириною приблизно 1 см (достатньо великі).
 
До цибулі додаємо спеції: сіль, суміш перців, але не забудьте про червоний, мелений коріандр і все, що, на вашу думку, додасть пікантності цій і так пікантній справі.
 
У посудині викладаємо шар цибулі, потім — шар м’яса, знову цибуля, м’ясо тощо, а зверху скроплюємо м’ясо пахучою домашньою олією.
 
Вона забезпечить вашому шашлику хрумку золотисту шкірочку, а вам — ще одну «родзинку» в кулінарну карму. 

Реберця і ковбаса — проста довершеність

Якщо шашлик для вас — банально або ви готували його минулого разу, цього разу приготуйте свинячі реберця на мангалі — така страва на природі викликає не менше захоплення, схвалення і з’їдається швидше, ніж співається.
 
Бо співати на природі можна і треба. І танцювати — також. Напевне, коли кажуть: не треба сприймати життя занадто серйозно, іди краще потанцюй, мають на увазі пікнік, гарну компанію і все, що звідси слідує. 
 
Отож — про реберця на мангалі. На 2 кг свинячих реберець потрібно ще півсклянки томатного соку, по столовій ложці соєвого соусу та оливкової олії, сік невеликого апельсина, по 2 столові ложки меду та винного оцту. 
 
Реберця помити, порізати на порційні частини і відварити (краще це зробити вдома: і швидше матимете готову страву, і страва буде соковита, не висохне і не жуватиметься, ніби жуйка).
 
Змішати апельсиновий сік, мед, олію, винний оцет і соєвий соус і залити цим маринадом реберця.
 
Якщо полюбляєте сухі приправи до м’яса — додавайте також. Маринувати реберця можна від півгодини до 4 годин — залежно від того, наскільки насиченим ви хочете отримати м’ясо. 
 
Викладайте реберця на решітку мангала приблизно на хвилин 20-30, наприкінці поливши соусом, що залишився. Скоринка буде хрумкою і рум’яною.
 
Щодо ковбаси, то бути їй чи не бути на пікніку — такого питання навіть не мусить виникати, звичайно, бути!
 
Уявіть собі імпровізований стіл на шовковистій зеленій траві, свіжі цибулька, огірочки, помідорчики з городу і щойно спечена на вугіллі картопля і на довершення цієї «картини овочами» — запашні золотисті апетитні кільця домашньої ковбаски, запечені на решітці.
 
Швидше за все, начиняти ковбасу часу не буде ні вдома, ні, тим паче, в лісі, хоча, перефразовуючи прислів’я, можна сказати: на натхнення і смак товариш не всяк.
 
Дехто так серйозно готується до «вилазки в ліс», що і ковбасу начиняє, і це не може не слугувати прикладом і причиною захоплення для інших.
 
А якщо не встигаєте — також не проблема — купіть кілька верчиків сирої ковбаси, викладіть її на решітку і за півгодини на вогні матимете і ковбасу, і до ковбаси!
 
До речі, про те, що до ковбаси. Треба запекти овочі, причому не присвячувати цьому занадто багато часу, адже, зреш­тою, не тільки їжею єдиною… 
 
Але картопля має бути! Молоду картоплю, помиту, звісно, вдома, розрізаємо навпіл, на одну з половинок викладаємо по шматочку сиру і кілька пластинок часнику, закриваємо другою половинкою картоплини, зверху, по зрізах, закручуємо смужками бекону, кладемо гілочку тим’яну, закручуємо у фольгу — і на вуглини чи на решітку гриля приблизно на півгодинки. 

Від нашого «столика» — вашому!

Не знаю, як вам (це я звертаюся до жіночої частини читачів), а мені на природі чомусь не сидиться.
 
Природа надихає на творчість, і на кулінарну — також. І якщо вже чоловіки «монополізували» приготування м’ясного шашлика, пропоную жінкам «монополізувати», приміром, грибні шашлики. 
 
Легкі, соковиті, духмяні, надзвичайно смачні, вони приємно заявлять про вас на цьому святі природи, а голов­не, більше нічого і не робіть — усе інше буде просто зайвим. 
 
На півкілограма печериць із тугими чималими шапками потрібно буде відварена куряча грудка, 3 столові ложки соєвого соусу, ложка гірчиці, сіль, чорний перець, 50 г свіжого сала, 50 г твердого сиру і столова ложка лимонного соку. 
 
Гриби почистити, видалити ніжки і замаринувати в соусі з гірчиці, спецій, лимонного соку і соєвого соусу на півгодини, час від часу стрясаючи їх у посудині, щоб гриби добре просочилися.
 
Шапочки нанизати на дерев’яні шпажки і викласти на решітку шапками доверху на 5 хвилин, щоб розм’якли.
 
Затим перевернути їх, начинити подрібненою курятиною і шматочками сиру і залишити на решітці хвилин на 10, щоб розтанув сир.
 
Тонко порізати сало (можна копчене) і нанизати на шампур, чергуючи шапочки, сало і ніжки грибів. Готувати так, як шашлик, час від часу перевертаючи свої гриби (це займе ще хвилин 10). 

І фрукти — на десерт!

Запечені на природі фрукти — це щось із розряду райських насолод. Готується так само швидко і натхненно! Спочатку — соус.
 
Для нього потрібно: цедра одного апельсина, 150 г цукру, по 2 столові ложки коньяку чи рому, 50 г вершкового масла і пакетик ваніліну. 
 
У каструлі з’єднати масло, цукор (ідеально, коли він буде коричневим), ванілін, 2 столові ложки води, порізану цедру апельсина, прогріти до повного розчинення цукру. 
 
Фрукти можна вибрати, які бажаєте: банани почистити і порізати кружечками, ананаси, абрикоси, яблука, сливи, персики, нектарин, полуниці тощо — порізати дрібніше, якщо вони великі, нанизати все це на дерев’яні шпажки, змочити в соусі і підсмажити на вогні до апетитних рум’яних смужечок, а затим полити рештою соусу і запекти до готовності. 
 
Отож зробити своє літо незабутнім і смачним — справа наших рук. Смачного!