Швейцарія допоможе Україні виховати нове покоління сантехніків

20.06.2017
Швейцарія допоможе Україні виховати нове покоління сантехніків

Майбутній майстер сантехнічної справи.

Вам доводилося гарячково шукати сантехніка з правильно розташованими руками, який би здатен був не лише потворного хомута на прорвану трубу начепити, а й забезпечити нормальне функціонування усієї сантехнічної системи?
 
Тоді ви в курсі, наскільки це рідкісні  екземпляри і чому їхні мобільні номери благоговійно передаються, наче сімейна реліквія.
 
З’явилася надія, що невдовзі жорсткий дефіцит таких фахівців трохи спаде завдяки діючому проекту державно-приватного партнерства у сфері професійно-технічної освіти, підтриманого урядом Швейцарії та профінансованого швейцарським бізнесом.
 
У червні в Києві навіть пройшов перший всеукраїнський конкурс фахової майстерності монтажників санітарно-технічних систем та устаткування.
 
У конкурсі взяли участь учні та прем’єрні випускники шести професійно-технічних навчальних закладів iз Броварів, Дніпра, Одеси, Полтави, Сарн та Чернігова.
 
Саме на їх базі  у рамках українсько-швейцарського проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» створено сучасні навчально-практичні центри.
 
Цього року вони випускають перших 136 дипломованих сантехніків нового зразка. 
 
Фінальні змагання відбувались на Міжнародній виставці «Аква-Терм Київ».
 
До складу журі увійшли керівники та фахівці міжнародного проекту та провідних профільних компаній: «Геберіт Трейдинг», «Укрпелетекспорт», «БМУ-77», «Біоресурс», «Вісмер», «Сахара».
 
А найкваліфікованішими конкурсантами виявилися випускники Одеського центру професійно-технічної освіти Андрій Кудрявцев та Володимир Махмудов.
 
Друге місце вибороли Максим Бобчинець та Тарас Новік iз Чернігівського ліцею залізничного транспорту, а третє посіли вихованці Броварського професійного ліцею Олександр Коверник та Артем Макарчук.
 
Переможці конкурсу отримали дипломи та можливість пройти стажування у лідерів галузі.
 
А згодом, може, ще й отримають перше робоче місце, скажімо, на фірмі «Геберіт», яка допомогла забезпечити якісним устаткуванням навчально-практичні центри по всій Україні.
 
Як повідомив заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич, для уряду сучасної європейської країни це перший спільний з Україною проект державно-приватного партнерства у сфері професійно-технічної освіти, що фінансується швейцарським бізнесом у співпраці з Міносвіти України.
 
І чудова можливість для українських коледжів вийти на новий якісний рівень.
 
Адже завдяки сучасному обладнанню та зміненим програмам навчальні заклади тепер зможуть готувати конкурентоспроможних фахівців. 
 
Голова журі конкурсу, генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг» Олексій Раков вважає, що актуальність українсько-швейцарського проекту й обумовлена в першу чергу браком кваліфікованих сантехніків, які можуть працювати із сучасним обладнанням і матимуть попит на ринку праці.
 
Переучувати сантехніків менш ефективно, ніж одразу готувати висококласних фахівців. 
 
У Швейцарії проблем із робітничими професіями немає. Там давно практикують взаємодію приватного і державного сектору при підготовці спеціалістів.
 
Це зрозуміла для європейців модель, коли бізнес допомагає професійному навчанню і натомість отримує кваліфікованих майстрів.
 
Тому швейцарський уряд підтримав ініціативу і виділив чималі кошти для відкриття подібних центрів у шести містах України.
 
Ці новітні центри продемонстрували свій перший результат, делегувавши на конкурс найкращих учнів.
 
Презентовані ними практичні навички, здобуті на сучасному устаткуванні, приємно дивуватимуть роботодавців.
 
Міністерство освіти використовує оновлену модель навчально-практичного центру для підготовки фахівців та переоснащення 19 професійно-технічних навчальних закладів з усієї України за кошти держбюджету.
 
Вже вдалося створити модель навчально-практичного центру, оновити навчальну програму та підготувати навчальні матеріали. Це істотно впливає на реформування професійно-технічної освіти в Україні.
 
Українсько-швейцар­ський проект «Державно-приватне партнерство для по­ліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» фінансують Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (SDC) та компанія «Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ» (зі штаб-квартирою у Швейцарії), виконує його Ресурсний центр ГУРТ.
 
Бюро співробітництва провадить діяльність від імені трьох державних організацій — Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Відділу безпеки людини (HSD), які входять до складу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), який є частиною Федерального департаменту Швейцарії з економічних питань, освіти та науки.
 
Швейцарська програма співробітництва в Україні на 2015—2018 роки спрямована на підтримку чотирьох основних напрямів: сталий економічний розвиток, стале використання енергоресурсів та міський розвиток, врядування та відновлення миру, а також здоров’я.
 
Окрім того, Швейцарська Конфедерація надає гуманітарну допомогу в регіони та цільовим групам, які постраждали від конфлікту на сході України.
 
Річний бюджет швейцарської програми співробітництва в Україні становить 25 мільйонів швейцарських франків.
 
Група Geberit є лідером європейського ринку сантехніки. Компанія має 30 виробничих підприємств у восьми країнах.
 
Основні виробничі підприємства розташованi у Швейцарії, Німеччині та Австрії. Асортимент охоплює як сантехнічні, так і трубопровідні системи (системи каналізації будівель і системи постачання).
 
Вироби торгової марки Geberit  —  інноваційні, довговічні та екологічно ефективні товари. У 2013 році компанія Geberit налічувала 25 власних центрів підготовки і навчання в Європі й за океаном, в яких, використовуючи системи й інструменти програмного забезпечення Geberit, щорічно здобувають освіту і підвищують кваліфікацію близько 100 000 сантехніків, інженерів-проектувальників і архітекторів.