Не стримати «Вітер»: у Києві ресторатори відкрили мозаїчне панно Алли Горської

08.06.2017
Не стримати «Вітер»: у Києві ресторатори відкрили мозаїчне панно Алли Горської

Панно «Вітер». (Фото зі сторінки Євгенії Моляр у «Фейсбуці».)

Власники ресторану Mill Hub, що на проспекті академіка Глушкова у Києві, відкрили мозаїчне панно «Вітер» художниці-дисидентки Алли Горської.
 
До цього мозаїка, яка є історичною пам’яткою, була перекрита логотипом закладу харчування.
 
Панно «Вітер» Алла Горська створила у 1967 році разом зі своїм чоловіком Віктором Зарецьким і живописцем та монументалістом Борисом Плаксієм.
 
Будівля ресторану, на фасаді якої розташоване зображення «Вітер», за наказом Мінкульту восени 2016 року стала архітектурною пам’яткою. 
 
Днями раніше мистецтвознавиця Євгенія Моляр у «Фейсбуці» висловила своє обурення щодо «замуровування» мозаїки.
 
Адміністрація закладу зазначила, що не знала про охоронний статус пам’ятки і навіть не думала руйнувати мозаїчне панно.
 
Тепер, після відкриття роботи для огляду, під назвою ресторану власники почепили табличку з інформацією про статус «Вітру» та його авторів.
 
Нагадаємо, творчий доробок Алли Горської, художниці-шістдесятниці й учасниці правозахисного руху в Україні — це десятки монументальних, живописних, графічних робіт, у яких поєднуються риси українського авангарду 1920 років, бойчукізму та народні мотиви.
 
Зокрема, панно залишилися у Донецьку.
 
Свого часу художниця створила ескізи до вистав «Ніж у сонці» за поемою Івана Драча, «Отак загинув Гуска» Миколи Куліша, «Правда і кривда» Михайла Стельмаха (радянська влада заборонила їх показ).
 
28 листопада 1970 року Аллу Горську за так і донині не з’ясованих достеменно причин було вбито у помешканні її свекра у місті Василькiв Київської області.
 
Похорон Горської  7 грудня на Міському (Берковецькому) кладовищі столиці перетворився на мітинг протесту проти існуючого режиму.