В Україні за доведення до самогубства через iнтернет почнуть давати тюремні строки

31.05.2017
Співробітники правоохоронних органів вираховуватимуть адміністраторів так званих «груп смерті» у соціальних мережах та закриватимуть їх у СІЗО.
 
Це стало можливим після того, як Верховна Рада у першому читанні ухвалила зміни до Кримінального кодексу України (кримінальна відповідальність за сприяння вчиненню самогубства).
 
Проект закону підтримали 229 народних депутатів. Законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за шантаж та будь-яке сприяння особі у здійсненні самогубства або спробу самогубства.
 
Нова редакція частини першої статті 120 КК України («доведення до самогубства») дозволить саджати до в’язниці підбурювачів до самогубства на термін від трьох до шести років.
 
Раніше куратори базувалися переважно в соціальній мережі «ВКонтакте».
 
За статистикою, кожна двадцята жертва спільнот типу «Синій кит» зважувалася на зведення рахунків із життям.
 
«Шантажисти з «груп смерті» відверто залякують своїх передплатників, повідомляючи дітям інформацію про їх точне місце проживання, — розповіла начальник підрозділу з роботи з підлітками Івано-Франківського обласного управління поліції Алла Бойчук.
 
— Дитині дають зрозуміти, що «куратор» знає про неї абсолютно все. У підсумку, підліток уже не може вийти з гри через те, що боїться за свою сім’ю».
 
На офіційному сайті Департаменту кіберполіції України опубліковано детальну інструкцію про те, як розпізнати цих злочинців та зберегти собі життя.
 
«Головні організатори товариств «Синій кит» та їм подібні базуються у Росії, — розповів голова Департаменту кіберполіції, полковник Сергій Демедюк. — В Україні їхнiх постійних шанувальників не так уже й багато, поліцейським вдалося виявити 260 акаунтів підлітків, які складали «кістяк» однієї з «груп смерті». А от кількість менш активних шанувальників ігор зі смертю набагато більша.
 
Раніше буквально щодня в соціальній мережі «ВКонтакте» реєструвалося близько 10-13 тисяч нових користувачів у подібних групах. Після заборони цієї соціальної мережі «Синій кит» продовжить своє існування в iнтернеті, а всім своїм шанувальникам адміністратори цих груп розіслали докладні інструкції про те, як і де їх можна знайти».
 
Ще однією підставою для зміни закону України стала статистика ВООЗ щодо стрімко зростаючої кількості самогубств у нашій країні.
 
Якщо у 2012 році було зареєстровано 12 тисяч актів суїцидів, то в 2016 році ця цифра зросла майже до 15 тисяч смертей на рік.
 
Найсумніше виглядає ситуація в таких великих містах, як Київ, Дніпро, Донецьк, Івано-Франківськ, а також у містах Миколаїв, Одеса та Черкаси.
 
Крім суто соціальних причин, сумну статистику поповнюють неповнолітні — діти та підлітки, яких свідомо доводять до суїциду адміністратори «груп смерті» в соціальних мережах.
 
У кожному з цих міст уже зареєстровано смерті підлітків, яких підштовхнули до сумного кінця куратори з товариства «Синій кит».
 
Досi спіймати за руку та притягти до відповідальності підбурювачів практично не вдавалося.
 
Так, у період iз 2010-го по 2015 рік українські суди винесли лише чотири звинувачувальні вироки за доведення до самогубства, а це менше одного вироку на рік.
 
Після прийняття поправок до 120-ї статті КК України кількість судових розглядів за фактом доведення дітей та підлітків до самогубства має значно зрости.