«Гради» проти шкіл та лікарень: відбудовувати Красногорівку допомагають люди з усієї України

30.05.2017
Місто Красногорівка поблизу окупованого Донецька стала ціллю для варварських обстрілів бойовиків упродовж неділі та понеділка.
 
Порушуючи правила ведення війни, окупанти гатять по важливих об’єктах міста — під обстріли з «Градів» і важкої артилерії потрапили місцева школа та лікарня, а також житлові квартали.
 
Поранено вiсiм мирних мешканців. 
 
Перший жахливий обстріл розпочався минулої неділі о 6.35 ранку і тривав до 9.00. Персонал палаючого неврологічного відділення лікарні та хворих довелося евакуювати під триваючим обстрілом. 
 
Пізніше голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що будівлю відділення зруйновано на 50%!
 
Один зі снарядів навіть влучив у карету «швидкої».
 
Окрім лікарні, найбільших пошкоджень зазнала місцева школа №2 — снаряди пробили дах.
 
Після обстрілів фахівці виявили залишки більше десятка реактивних снарядів системи «Град».
 
Через пошко­дження водоводу більша частина міста залишилася без води.
 
«У лікарні тільки встигли вставити вибиті стекла та відновили роботу з надання медичної допомоги населенню, як відбувся новий вогневий наліт. Черговий варварський обстріл тих самих кварталів населеного пункту підтверджує, що бандити б’ють по життєво важливих об’єктах Красногорівки цілком свідомо та цілеспрямовано і що для них не існує ніяких законів гуманізму та правил ведення війни», — йдеться у заяві Спільного центру з контролю та координації припинення вогню.
 
«Це просто жах. Від вигляду школи зараз заплачу, насправді мене це так засмучує. Це моя найулюбленіша, найрідніша школа. Слава Богу, дітки довчилися. Все, розірвали її в пух і прах», — говорять місцеві мешканці Красногорівки в авторському відео, яке зняли на телефон за наслідками обстрілів. 
 
У ніч на понеділок, з 2-ї до 3-ї ночі, ворог знову обстріляв Красногорівку зі ствольної артилерії калібру 152 мм.
 
Цього разу окупанти переважно цілили по позиціях ЗСУ поблизу міста. На щастя, ніхто з українських воїнів не постраждав, повідомляють у штабі АТО.
 
Водночас упродовж понеділка рятувальники (переважно верхолази) розбирали залізобетонні конструкції пошкоджених будівель і намагалися полагодити пошкоджений каналізаційний колектор.
 
Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко повідомив, що для відновлення приватного сектору Красногорівки звернулися до сусідніх областей щодо надання допомоги будівельними матеріалами. 
 
Загалом упродовж минулої неділі окупанти здійснили 48 обстрілів позицій ЗСУ на різних напрямках східного фронту, поранень зазнали сiм захисників України. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації заявляє, що представники ОРДО хочуть спекулювати на ситуації з Донецькою фільтрувальною станцією на Мінських переговорах.
 
 
Як передає прес-центр штабу АТО, днями в окупованому Донецьку відбувся «круглий стіл» на тему «Донецька фільтрувальна станція на межі повної зупинки», за результатами якого сепаратисти хочуть у Мінську звернутися до світової спільноти з інформацією про загрозу виникнення екологічної та гуманітарної катастрофи через ситуацію, що склалася на станції.
 
І це при тому, що саме бойовики систематично обстрілюють Донецьку фільтрувальну станцію вже майже три роки поспіль.