Без «Вконтактє» та «Однокласники»: що думають українці про заборону російських соцмереж

19.05.2017
Як відомо, Президент Порошенко розширив санкції відносно Росії.
 
Своїм указом він ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».
 
Відтепер під заборону потрапили соціальні мережі «ВКонтакте» і «Однокласники».
 
Крім того, заблокують доступ до всіх сервісів «Яндекс» та Mail.ru. Указ закрив доступ до антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb.
 
А щодо найбільших російських телекомпаній «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Зірка», ТНТ, РЕН, ОТР ввели блокування активів, заборону на транзакції і мовлення.  
 
Російська соцмережа «ВКонтактє» досі є найбільш популярною серед українців.
 
«Однокласники» ділять разом із Facebook другу позицію.
 
Відтак думки користувачів щодо заборони розділилися.
 
Одні вважають це стратегічно правильним кроком, інші переконані, що «соцмережі ні в чому не винні».
 
«У рішенні Президента є свої плюси та мінуси. Щодо плюсів, то це обмежить доступ до сепаратистських сторінок. Їх там дуже багато. Але ж я сама розумію, що мені варто читати, а що ні. Хоча є багато користувачів, які того не розуміють. Але «Вконтактє» — це сховище особистих спогадів. У мене на сторінці багато фото та відео. Вчора зайнялася збереженням усіх медіа на ноутбук. Але все зберегти не вдасться все одно», — розповідає «УМ» киянка Лілія Іваницька. 
 
Тим часом деякі провайдери вже почали виконувати рішення Президента про блокування російських соціальних мереж, а також інших ресурсів, що потрапили під санкції. Серед таких провайдерів ПАТ «Укртелеком».
 
«Процес блокування досить складний і вимагає певного часу, з огляду на значну кількість ресурсів. Роботи вже розпочато. Їх проводитимуть поетапно і, за попередньою оцінкою фахівців, триватиме це від кількох днів до тижня», — каже директор з корпоративних комунікацій компанії Михайло Шуранов.
 
Не забарилися з реакцією й у Росії. У Mail.ru Group вважають політично мотивованим рішення української влади закрити доступ до ресурсів компанії і заявляють, що від санкцій «постраждають 25 мільйонів жителів України», не уточнюючи, що без проблем можна переключитися на інші ресурси.
 
«Ми переконані, що в інтернеті немає меж. Ми ніколи не брали участь у політиці. Ми не порушили жодного закону України. Нашій багатомільйонній аудиторії на території України ми хочемо сказати, що в нашій роботі нічого не зміниться, ми будемо продовжувати надавати всі сервіси нашим користувачам в усіх країнах, а існуючі можливості спеціальних сервісів дозволять продовжити використовувати наші інтернет-ресурси», — йдеться в заяві.
 
Ті українці, які не забувають, що уже більше трьох років не припиняються військові дії на сході України, а Крим РФ узагалі анексувала, — дивуються, чому так довго тягнули з впровадженням заборон і обмежень для російського капіталу в цій галузі.