Російські окупанти знищують у Криму античне городище Артезиан

19.05.2017
Україна опротестувала знищення античних пам’яток в анексованому Криму через  міжнародні організації.
 
Найбільшу стурбованість викликає намір РПЦ забрати у свою власність музей-заповідник «Херсонес Таврійський» (місто Севастополь), включений до списку ЮНЕСКО.
 
Як відомо, Рада Безпеки ООН уперше перед­бачила санкції за торгівлю культурними цінностями.
 
«У тих будівлях, на які спокусилися представники Сімферопольської єпархії, розміщені реставраційні майстерні, експозиційні площі музею та численні фонди сховища,  — заявила директор музею-заповідника Світлана Мельнікова.
 
— Такі цінності не можна передавати без проведення експертиз та попереднього узго­дження з контролюючими органами».
 
А ось у Міністерстві культури України уточнили, що проведення будь-яких археологічних досліджень на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополь без  отримання відповідних дозволів держави Україна порушує норми національного та міжнародного законодавств.
 
У заяві, опублікованiй представниками Міністерства культури України, йдеться про те, що на території  Кримського півострова у процесі видобутку піску відбувається знищення археологічних об’єктів античного городища Артезиан.
 
Під загрозою перебувають 450 квадратних метрів некрополя з античними гробницями перших століть нашої ери, а також 20 курганів.
 
На пам’ятнику архітектури національного значення Мечеть та медресе Хана Узбека у місті Старий Крим проводять незаконні реставраційні роботи, які несуть загрозу пам’ятнику.
 
Європейська конвенція про охорону археологічної спадщини від 10 грудня 2003 року вказує, що будь-яке втручання в цілісність пам’ятників археологічної спадщини може відбуватися лише після отримання дозвільних документів.
 
Однак Росія, яка підписала цю Конвенцію, відверто порушує всі її норми.
 
Із метою запобігти свавіллю російських окупантів Міністерство культури України звернулося із заявою до прокуратури Автономної Республіки Крим із проханням притягнути до відповідальності осіб, які відверто порушують норми законів національного та міжнародного рівнів.
 
Відповідні заяви також спрямовані генеральному директору ЮНЕСКО Ірині Боковій, директору Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС) Марі-Лор Лавенір i президенту Міжнародного комітету ради музеїв (ІКОМ) Саей Аксой.