Бойовики залякують спостерігачів ОБСЄ сексуальними домаганнями і автоматними чергами

19.05.2017
Бойовики залякують спостерігачів ОБСЄ сексуальними домаганнями і автоматними чергами

Бойовики терористичних «ДНР» і «ЛНР» усіляко намагаються залякати спостерігачів ОБСЄ і звести їхню діяльність на окупованих територіях до мінімуму.
 
Лише впродовж місяця сталося два випадки залякувань: підрив автомобіля патруля ОБСЄ на окупованій частині Луганщини (тоді поблизу села Пришиб загинув один спостерігач, ще двоє отримали поранення), а також сексуальні домагання озброєного бойовика «ДНР», який забажав від жінки-спостерігачки задоволення своїх фантазій, що мали місце на блокпосту в окупованому Старобешівському районі Донеччини.
 
І подібні провокації не припиняються. За даними місії ОБСЄ, днями бойовик «ДНР» наказав спостерігачам забиратися геть, а щоб пришвидшити їхні дії, випустив автоматну чергу в повітря. 
 
Сталося це, коли спостерігачі збирали докази обстрілу району села Гнутове на маріупольському напрямку, поблизу КПВВ бо­йовиків поруч з окупованим селом Верхньошироківське.
 
Бойовик наказав спостерігачам проїхати через КПВВ, а коли спинилися за 20 метрів, почули постріли. 
 
«Патруль від’їхав на 20 м на захід від КПВВ, аби оцінити ситуацію. Саме тоді спостерігачі почули постріл зі стрілецької зброї за 20 м на схід. За їхньою оцінкою, у такий спосіб той самий член «ДНР» спробував пришвидшити від’їзд патруля з цього району. Із міркувань безпеки команда СММ поїхала звідти», — йдеться у звіті ОБСЄ.
 
17 травня поблизу окупованого Докучаєвська в бік двох броньованих авто патруля ОБСЄ бойовики «ДНР» кинули димову гранату.
 
Сталося це, коли автівки місії рухалися за військовою вантажівкою «КамАЗ» зеленого кольору, в якій перебувало щонайменше шестеро озброєних чоловіків у військовому одязі. 
 
«О 13:47, коли перший автомобіль патруля СММ перебував на відстані 50 метрів від вантажівки, спостерігачі побачили, як один із тих чоловіків кинув пристрій невстановленого типу (ймовірно, димову гранату), який упав приблизно за 10 метрів перед першим автомобілем СММ», — сказано в повідомленні місії.
 
За даними спостерігачів, пристрій горів, утворюючи білий дим. Патруль СММ обминув його, врешті-решт перегнав вантажівку і поїхав далі до найближчого безпечного місця в Докучаєвську.
 
Вже за півгодини спостерігачі повернулися й дослідили місце — знайшли сліди горіння на асфальті та траві, але рештки гранати хтось уже прибрав. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Російські окупанти впродовж минулої середи 52 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ вздовж усієї лінії розмежування, в результаті чого п’ятеро захисників України отримали поранення.
 
Під мінометні обстріли по­трапили опорні пункти ЗСУ в районі Павлополя на маріупольському напрямку та селище Кримське — на луганському.
 
Тоді як на донецькому напрямку найгарячіше було в районі міста Авдіївка, де позиції ЗСУ ворог «поливав» не лише з мінометів і танків, а й з артилерійських систем калібру 122 мм.