Після загибелі спостерігача ОБСЄ Україна наполягатиме на миротворчій місії ООН на Донбасі

25.04.2017
Після загибелі спостерігача ОБСЄ Україна наполягатиме на миротворчій місії ООН на Донбасі

За три роки війни на Донбасі російські окупанти та місцеві бойовики вперше вбили спостерігача ОБСЄ: британець Джозеф Стоун загинув на місці після підриву на міні (за іншими даними — на керованому фугасі) автомобіля ОБСЄ в районі окупованого села Пришиб Слов’яносербського району на Луганщині.
 
Ще двох спостерігачів — громадянку Німеччини Іву Гнелін і громадянина Чехії — госпіталізували до окупованого Луганська з контузією. 
 
За даними українських спецслужб, одна з двох машин місії ОБСЄ зачепила колесом узбіччя дороги, після чого стався вибух.
 
Світлини з місця події засвідчують, що авто вигоріло вщент. 
 
«Очевидно, що співробітники місії ОБСЄ стали жертвами тотального мінування терористами доріг на окупованій частині України. Які, природно, не поставили в місцях, де буває миротворча місія ОБСЄ, табличку «Обережно, міни!» — припускає радник міністра МВС, депутат Антон Геращенко.
 
Одразу після трагедії Президент України, Генеральний секретар НАТО, керівництво ОБСЄ та представники Євросоюзу заявили вимогу до сепаратистів i Росії, яка їх контролює, щодо повного та об’єктивного розслідування загибелі спостерігача Стоуна.
 
Тіло загиблого вже передали представникам ОБСЄ на контрольовану Україною територію. 
 
Утім сподіватися на це навряд чи варто, адже окупанти не допустять українських правоохоронців на місце злочину для об’єктивного розслідування.
 
Водночас Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр заявив, що місія проведе власне  розслідування обставин підриву авто та загибелі спостерігача. За даними ОБСЄ, жодних мін у районі трагедії узагалі не мало б бути. 
 
Бойовики «ЛНР» натомість одразу звинуватили в трагедії українську армію, мовляв, авто підірвалося внаслідок обстрілу даного району з боку ЗСУ.
 
Тоді як українська сторона відкинула ці звинувачення, адже впродовж доби в зазначеному районі не було зафіксовано жодного випадку порушення режиму «тиші».
 
Попри загибель спостерігача, голова СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан запевнив, що місія й надалі виконуватиме свій мандат в Україні. 
 
Водночас віце-спікер Ради Ірина Геращенко вважає, що після підриву автомобіля  ОБСЄ стає очевидною необхідність запровадження миротворчої міжнародної місії під егідою ООН на Донбасі.
 
«Ініціатива України про миротворчу місію стає все більш очевидною та актуальною. Вже машини з неозброєними спостерігачами почали підривати, а без миротворчої місії бойовики просто затероризують окуповані території та їхнiх жителів», — вважає пані Геращенко. 
 
І додає, що раніше бойовики тільки погрожували спостерігачам, залякували їх, блокували й не пускали машини, обшуковували, клали обличчям у сніг, але тепер почали підривати.
 
На її думку, «це акт залякування, тиску на місію з метою зупинити її роботу, завалити ініціативу збільшення місії». 
 

ДО РЕЧІ

Російські окупанти обстріляли 34 рази позиції ЗСУ на Донбасі впродовж минулої неділі. Найгарячіше було на донецькому напрямку — в районі Троїцького, Авдіївки, Пісків і Луганського, де ворог активно застосовував міномети.
 
На приморському напрямку вогнем мінометів калібру 82 мм i протитанкових гранатометів противник накривав наші позиції поруч Тарамчука та Мар’їнки.
 
На луганському напрямку з мінометів калібру 82 мм, гранатометів i великокаліберних кулеметів ворог гатив по позиціях у районі Новозванівки.
 
Позаминулої доби один український воїн загинув, ще двоє отримали поранення.