Весна підморозила: який урожай постраждав, а який вистояв

25.04.2017

Кісточкові — найвразливіші

Значне похолодання в Україні суттєво не вплине на врожаї озимих та ярих культур.
 
Є питання стосовно багаторічних наса­джень, які у фазі цвітіння стають найбільш вразливими. Зокрема, йдеться про цвітіння кісточкових — абрикосу, вишні, черешні, персика.
 
Як повідомив директор департаменту землеробства Мінагрополітики Володимир Топчій, негативний вплив погодних умов, які б могли суттєво вплинути на потенціал урожаю сільгоспкультур, ще не фіксували.
 
Але суттєве зниження температури на всій території України має загрозу для плодових дерев iз квітучими суцвіттями й тими, які перебувають на початкових фазах формування плодів.
 
За словами керівника департаменту, після стабілізації погодної ситуації проведуть ретельний огляд посівів культур і багаторічних насаджень, на основі якого й визначать обсяги можливих втрат.
 
Дещо стабілізує ситуацію те, що на більшості територій України пройшли сильні дощі, а в окремих регіонах випало до 50 мм опадів.
 
«Для окремих регіонів, таких як південні та східні, опади позитивно впливають на стан культур, адже відбулося значне збільшення вологи в ґрунті», — зазначив Топчій.

Яровину сіють покроково

Станом на 21 квітня, незважаючи на несприятливі погодні умови, посів ярих зернових та зернобобових було проведено на площі 2,8 млн. га — майже сорок відсотків до прогнозованих 7,2 млн. гектарiв.
 
У тому числі ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 2,2 млн. га, або 95 відсотків до прогнозу.
 
З них ярої пшениці посіяно 158 тис. га, або 88% до прогнозу, ярого ячменю — 1,5 млн. га (92 відсотки), вівса — 193 тис. га (93 відсотки) гороху — 373 тис. га (113 відсотків).
 
Кукурудзи на зерно вже встигли посіяти 549 тис. га, або 12 відсотків до прогнозу. Крім того, цукрових буряків посіяно 278 тис. га, практично завершивши процес.
 
Соняшник посіяний на площі 1,6 млн. га, або майже на третині площ.
 
Продовжується посів сої, який проведено на площі 55 тис. га.

Ліси йдуть на рекорд

Весняна лісокультурна кампанія також продовжується, хоч завдання з висівання і садіння лісу лісівники вже виконали.
 
З початку року лісогосподарські підприємства, які входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, висіяли і посадили лісу на площі 29,1 тис. га — значно більше від запланованих 27,8 тис. га.
 
Зокрема, на Поліссі проведено висівання та садіння лісу на площі 14,4 тис. га, у зоні лісостепу — 10,2 тис. га, у степу — 1,8 тис. га.
 
Через особливості природних умов триває лісокультурна кампанія у Карпатському регіоні — посаджено понад 2,7 тис. га лісових культур, або більше 75 відсотків від запланованого обсягу.
 
Окрім того, у поточному році до лісових культур буде зараховано понад 18 тис. га природного поновлення.
 
При висіванні та садінні лісів використовуються такі лісові породи, як сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясень, граб, ялиця, повідомили в Держ­лісагентстві.