Підрозділи ЗСУ на передовій чекають дозволу відкривати вогонь у відповідь

19.04.2017
Режиму «тиші» на східному фронті під час Великодніх свят дотримувалися лише захисники України. Тоді як ворог гатив по позиціях ЗСУ впродовж святкових вихідних по 30—60 разів щодоби. На щастя, обійшлося без загиблих. Упродовж суботи — понеділка поранення отримали троє українських бійців. Тож зараз захисники України ледь стримують себе від «адекватної відповіді», як любить говорити керівництво Міноборони.
 
Як стало відомо «УМ» від самих бійців на передовій, від свого командування воїни чекають лише одного наказу: відкривати вогонь у відповідь на провокативні обстріли бойовиків. 
 
Найгарячіше було на маріупольському напрямку: лише впродовж понеділка позиції ЗСУ ворог обстріляв 24 рази, у тому числі з мінометів стріляв по передових позиціях Волноваського району, а також у районі Чермалика та Павлополя. Саме під Чермаликом поранення отримав один захисник України. 
 
«Сюди традиційно припадає левова частка випадків порушення перемир’я противником», — констатує речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
За його словами, на донецькому напрямку найгарячіше було в районі Авдіївки, тим більше що в понеділок окупанти гатили з мінометів і артилерії ще й по житловому сектору міста. 
 
«Ворожі обстріли Авдіївки розпочалися по обіді та тривали до заходу сонця. Агресивні дії противника спричинили нові руйнування житлових забудов місцевого населення. Прямими влученнями мін було пошкоджено вiсiм будинків, один iз яких повністю зруйновано», — каже полковник Мотузяник.
 
«Подібні злочини ОРДО свідчать про цілеспрямовані дії щодо подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню та свідоме невиконання Мінських домовленостей», — додає щодо обстрілів Авдіївки українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК). 
 
Водночас на луганському напрямку було значно спокійніше, якщо не рахувати мінометний обстріл села Катеринівка у Попаснянському районі.
 

ДО РЕЧІ 

Українська сторона СЦКК повідомляє, що інформаційні ресурси терористичної «ЛНР» поширюють брехню про нібито отруйні речовини на складах ЗСУ в Луганській області.
 
У заяві прес-служби Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню зазначається, що відповідна інформація самопроголошеного представника «народної міліції «ЛНР» Андрія Морочка не відповідає дійсності, оскільки керівництво держави ще 13 січня 1993 року підписало Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення і суворо її дотримується.
 
«Україна, на відміну від Російської Федерації та її помічників в особі керівництва незаконних збройних формувань ОРДЛО, ці зобов’язання повністю виконала», — зазначили в СЦКК.