Коли влада дратує: чи можна було уникнути кровопролиття в Полтаві

11.04.2017
Коли влада дратує: чи можна було уникнути кровопролиття в Полтаві

АТОвець Олександр Коба отримав 5 проникаючих ножових поранень.

Полтава знову прославилася на всю Україну й потрапила до таблоїдів сусідньої держави: 5 квітня акція протесту проти скандальної забудови в центрі міста арки житлового будинку переросла у криваву бійню.

Чому так сталося й чи можна було цього уникнути? 

Конфлікт розпочався ще торік, проте на нього ніхто не зважав

Як відомо, в арці, про яку йдеться, 20 років розташовувався  газетний ряд: підприємець Наталія Ковальчук продавала тут періодичні видання.
 
І раптом торік міська влада повідомила, що не подовжить угоди з ФОП Ковальчук, бо та, мовляв, не створила для своєї торговельної точки належного вигляду. 
 
— Насправді ж арка впала в очі такому собі ФОП Степаненку, — вважає депутат Полтавської міської ради, АТОвець Юліан Матвійчук.
 
— Віктор Степаненко — брат депутата Полтавської обласної ради, голови атестаційної комісії ГУ Нац­поліції в Полтавській області Ірини Степаненко,  тобто в них усе «на мазі». І потім вони не просто трималися за згаданий об’єкт, а пішли на принцип — хотіли довести, що вчинять так, як їм заманеться, попри незгоду громади, з якою вони не звикли радитися.
 
На сесії ж міської ради за дозвільні документи проголосувала  «ширка» (опозиційна меншість була проти). При цьому розглядався договір про сервітут, згідно з яким в арці мав лишатися прохід для мешканців. Проте її новий  орендар  повністю перекрив його, почав підводити туди воду, тобто, найімовірніше, хотів облашт­увати  там «кафешку». 
 
Протистояння розпочалося ще у вересні минулого року, коли мешканці, рішуче налаштовані відстоювати своє право на користування аркою, знесли металеві ворота, що перекривали прохід.
 
Вирішити конфлікт у законний спосіб людям не вдалося: суди першої та другої інстанцій винесли рішення не на їхню користь.
 
У березні нинішнього року знову зчинився ґвалт навколо арки. Представники ФОП Степаненка, який, згідно з документами, мав право на її оренду, вдруге перекрили прохід металевими воротами.
 
Тим часом ініціативна група мешканців звернулася до них  з ультиматумом припинити забудову, пообіцявши у противному разі вдатися до активних дій.
 
Молоді люди в масках пробили огорожу, розхитали каркас, і величезна конструкція, що загороджувала прохід, упала.
 
Активісти тоді ще й віднесли частини металевих воріт до стін міської ради — на знак протесту проти видачі останньою дозвільних документів на право користуватися, по суті, прибудинковою територією.
 
Представники ж ФОП Степаненка переконані, що дії громади виходять за будь-які рамки закону. 
 
— Коли представники громади зруйнували перекриття раз і вдруге, утретє забудовник арки вирішив обладнати там справжній бункер. У нас в АТО не було таких оборонних споруд, які встановили в арці житлового будинку, — обурюється Юліан Матвійчук.
 
— Окрім усього,  охороняти об’єкт поставили «тітушок» із кременчуцької приватної охоронної  фірми «Скорпіон-2016». За нашими даними, вона охоронна тільки за документами, а насправді, згідно з прайс-листом, не завжди надавала  охоронні послуги. Коротко кажучи, громаді вирішили показати, хто справжній господар. Ці так звані охоронці були без шевронів, зі спецзасобами. Як депутат, я хотів знати, що це за підозрілі особи, тому за три дні до цих резонансних подій звертався до поліції  з проханням їх перевірити.
 
Мені відповіли: у забудовника є дозвільні документи, тож ми, мовляв, не маємо права вдаватися до перевірок. Тепер, коли відбулося побоїще, правоохоронці розгорнули бурхливу діяльність. Хоч загалом вони мали б знати, чим може закінчитися затяжний конфлікт. Отак усе в нашій країні: доки грім не гряне, ніхто проблеми не побачить.
 
Чергове перекриття проходу викликало бурхливу реакцію громади.
 
Десь зо три сотні протестувальників, котрі зібралися минулої середи біля злощасної арки, вкотре вимагали припинити будівництво й звільнити прохід.
 
Голова ОСББ Андрій Демидов доводив, що, згідно з ДБН, на кожні сто метрів житлового будинку має бути вихід на випадок пожежі.
 
Якщо ж перекриють арку, то лишиться один-єдиний вихід із двору.
 
О пів на двадцяту годину група молодих людей у масках намагалася зруйнувати металеву огорожу. У хід пустили кувалди, ломи, сокири.
 
Один із мешканців будинку №27 спустив з вікна електричний подовжувач, аби противники перекриття арки змогли скористатися універсальним інструментом — «болгаркою».
 
У відповідь із «бункера» в юрму  випустили сльозогінний газ. Люди в шоломах відтіснили учасників акції протесту. Зчинилася бійка... 
 
— Спровокували її саме приватні охоронці, — переконує мене Юліан Матвійчук. — Ви ж бачили на відеозапису, як вони почали відштовхувати людей. А далі пішла ланцюгова реакція.
 
— От ви говорите, що акція мала бути мирною. При цьому були напоготові молоді люди, котрі згодом і почали руйнувати металеву огорожу, — зауважую.
 
— Звичайно ж, були напоготові, — погоджується мій співрозмовник. — Ми готувалися до будь-якого сценарію розвитку подій. Так, потрібно розглядати всі варіанти. Тому заради торжества справедливості на підмогу приїхали й АТОвці з районів. Про «тітушок» було ж відомо всім, окрім поліції.

Учасники АТО отримали поранення в мирній Полтаві

Внаслідок сутичок постраждали кілька осіб. Найдужче — майданівець і АТОвець Олександр Коба, котрий отримав  5 проникаючих ножових поранень.
 
«Тільки-но від арки. Учасник АТО Олександр Коба одержав 5 ножових поранень, одне з них — у легені... Раджу місцевій владі молитися, щоб Коба вижив. Якщо з ним щось трапиться, піднімуться всі АТОвці. Пощади не чекайте. АТОвці, згадаймо девіз: один за всіх і всі за одного», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» колишній боєць батальйону «Айдар» Віктор Сердюк. 
 
Олександр Коба переніс дві операції, нині перебуває в реанімації 2-ї міської клінічної лікарні, його стан тяжкий, хоч смертельної загрози наразі немає.
 
Юліан Матвійчук стверджує, що має відеозапис, на якому видно, як Олександру Кобі завдають ударів ножем, і обіцяє, коли настане час, передати його слідству.
 
Другий потерпілий — учасник АТО Дмитро Юденко, якого госпіталізували з проникаючим ножовим пораненням, також переніс операцію.
 
В очільника молодіжної громадської організації «Сокіл» Георгія Сьоміна травмована рука. У багатьох активістів численні забої та синці.
 
Травмовано й співробітника поліції Павла Пипенка — у нього відкритий перелом кісток носа, закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку.
 
«Коли розпочався серйозний «заміс», я бачив в епіцентрі подій кількох поліцейських, котрі намагалися зупинити конфлікт. Коли ж у хід пішли палиці, каміння з бруківки й усе що завгодно, вони, очевидно, потрапили «під роздачу». Від кого серйозно дісталося поліцейському, не можу сказати, бо все це летіло з обох боків», — пригадує  Юліан Матвійчук.
 
Була інформація, що нібито постраждав і керівник охоронної фірми з Кременчука Сергій Горбатюк, хоч у поліції цього факту не підтверджують, оскільки відповідна заява до правоохоронців не надходила.
 
Як стало відомо, МВС України  ініціюватиме анулювання ліцензії охоронної фірми, представники якої брали участь у кривавому протистоянні в Полтаві.
 
«За результатами перевірки і за наявності підстав ліцензію приватної охоронної фірми «Скорпіон—2016» буде анульовано», — пообіцяв під час робочої наради в міністерстві, де було проаналізовано інцидент у Полтаві, перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий.
 
Одразу після побоїща поліцейські затримали найактивніших учасників конфлікту як з одного, так і з другого боку.
 
Як повідомив під час прес-конференції начальник Головного управління Національної поліції в Полтавській області Олег Бех, відкрито одразу п’ять кримінальних проваджень за фактами нанесення травм середнього та важкого ступеня тяжкості, хуліганства, знищення майна, завдання шкоди здоров’ю співробітника поліції.
 
За словами головного поліцейського, у Глобинському районі повторно затримали одного з приватних охоронців арки, якого підо­зрюють у нанесенні проникаючих ножових поранень Олександру Кобі. Ведуться слідчі дії. Варто зазначити, що хід розслідування перебуває на особистому контролі голови Національної поліції України Сергія Князева.
 
А вже в понеділок керівник відділу комунікацій ГУ Національної поліції в Полтавській області  Юрій Сулаєв повідомив, що кількість кримінальних проваджень зростає, оскільки з’являються нові заяви про тілесні ушкодження.
 
«І ми просимо людей, котрі постраждали, звертатися до поліції, адже в такому разі доказова база буде повнішою, отже і встановлення істини ймовірнішим. За нашою інформацією, по медичну допомогу після побоїща зверталися ще не менше десяти чоловік», — поінформував речник полтавської поліції.
 
Описані вище події збурили містян. У четвер біля приміщення Полтавської міської ради зібралися мітингувальники, перекривши в центрі рух транспорту.
 
Основні їхні вимоги — скликати позачергову сесію міськради, висловити недовіру полтавському міському голові Олександру Мамаю та звільнити з посади його першого заступника Михайла Шевченка, скасувати дозвіл на розміщення тимчасової споруди в арці за адресою: вулиця Соборності, 27, і взагалі, ввести мораторій на розміщення малих архітектурних форм у центральній частині міста, аби не перетворювати історичне місце на суцільний базар, провести об’єктивне розслідування та встановити винних у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Олександру Кобі, а також позбавити посади очільницю атестаційної комісії ГУ Нацполіції в Полтавській області Ірину Степаненко.
 
Під час мітингу роздавали розтиражований список прізвищ депутатів міської ради, які голосували за надання дозволів на забудову арки житлового будинку №27 на вулиці Соборності.
 
Оскільки міський голова до мітингувальників не вийшов, вони повернули до офісу очолюваної ним партії «Совість України», проте наткнулися на завбачливо зведену огорожу й рушили до Полтавського міського відділу поліції, де з ними зустрівся його керівник Олександр Терела.
 
Тим часом  міський голова Олександр Мамай зробив для громади Полтави кілька заяв.
 
Найперше він констатував, що до нього звернувся ФОП Степаненко Віктор Вікторович із заявою про те, що у зв’язку з резонансними подіями він зупиняє будь-які будівельні роботи в арці житлового будинку №27 на вулиці Соборності.
 
За словами Олександра Мамая, попри те, що підприємець має на руках усі дозвільні документи на забудову арки, той із розумінням поставився до ситуації і прийняв ось таке рішення, за що міський голова йому вдячний.
 
Окрім цього, мер повідомив, що сам наприкінці березня зареєстрував проект рішення про запровадження мораторію на МАФи в Полтаві й висловив упевненість, що за нього одностайно проголосують усі депутати на черговій сесії міськради.
 
При цьому наголосив: заборона не поширюється на ті дозволи, що вже надані міською радою.
 
Що ж до своєї відставки, то міський голова запевнив, що був би просто щасливим, якби Верховна Рада України прийняла таке рішення, але, на його думку, «результати ви­борів будуть іншими».
 
«Ці люди, які мають купу грошей, звикли вирішувати свої справи, не рахуючись із громадою, з її думкою. Але цього разу в них нічого не вийшло. Думаю, це справжня перемога громади, яка довела, що об неї не можна витирати ноги, — робить висновок Юліан Матвійчук. —  Хай затямлять це на майбутнє, хай зарубають собі на носі  і влада, й усілякі ФОПи!» 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Починаючи з 6 квітня, активісти блокують роботу Полтавської міської ради. У приміщенні міської ради вдень і вночі працює штаб спротиву.
 
На колонах при вході плакати: «Ні —  бізнесу на крові в Полтаві» та «Мер-хабарник — горе в місті».
 
У сесійній залі людно, видніються  металеві щити й шоломи. Працівники поліції не перешкоджають перебуванню активістів у міській раді, лише стежать за порядком.
 
У неділю під час прес-конференції лідери штабу спротиву озвучили мету, заради якої вони блокують роботу органу місцевого самоврядування.
 
— Завдання цього блокування  — добитися негайного  скликання міським головою Олександром Мамаєм позачергової сесії, яка б розглянула наші вимоги, — пояснив представникам медіа депутат Полтавської міської ради Олександр Шамота.
 
— Нагадаю, що в п’ятницю з вимогою негайного скликання позачергової сесії до мера звернулися 14 депутатів міської ради (а це — третина від усього складу). Найнагальніші питання, які мають зняти напругу в місті: відміна рішення щодо надання дозволу на забудову «кривавої арки» на вулиці Соборності, 27, а також скасування дозволів на інші скандальні МАФи  і встановлення мораторію на малі архітектурні форми, які перетворюють  духовну  столицю на базар з кіосками та «наливайками». Вимагаємо й розгляду питання про звільнення першого заступника міського голови Михайла Шевченка. За ці вимоги стоятимемо тут до кінця. Звертаюся до міського голови: годі ховатися. Ми вже три дні перебуваємо тут — достатньо часу для того, щоб прийти й сісти за стіл переговорів».
 
У разі, якщо міський голова так і не з’явиться, лідери штабу спротиву разом із представниками громадськості збираються йти до нього додому й вимагати прийти на роботу. Звертатимуться й до депутатів, аби ті пішли назустріч активістам і допомогли в такий складний час провести позачергову сесію.
 
І це ще не все. Учора рух довкола органу міськради  перекрили правоохоронці.
 
Причина — анонімний дзвінок  на номер «102» з повідомленням про те, що будівля міської ради замінована.
 
Група вибухотехніків, обстеживши приміщення, дійшла висновку, що вибухові речовини та  пристрої  відсутні. Представники штабу спротиву  зазначають, що очікували на такий сценарій...