Щоб відображення радувало: як компенсувати весняну нестачу вітамінів

04.04.2017
Щоб відображення радувало: як компенсувати весняну нестачу вітамінів

Наше самопочуття і зовнішній вигляд цілком залежать від якості харчування.

До свіжих овочів і фруктів ще далеко, а минулорічні за зиму «вивітрили» більшу частину корисних речовин. Чим компенсувати весняний брак вітамінів?
 
Варто упорядкувати власний раціон, і тоді більшість необхідних корисних мікроелементів надходитимуть до організму вчасно.
 
Рослинна олія. Вона є чудовим джерелом вітаміну Е, головного борця з ранніми зморшками і серцево-судинними захворюваннями.
 
В олії багато лінолевої кислоти, яка бере активну участь у профілактиці серцевих недуг і захворювань судинної системи, знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу мозку.
 
Додавайте олію до салату з моркви, червоного перцю і капусти. Пам’ятайте: щоб засвоїти вітамін А, яким багаті всі червоні й помаранчеві овочі та фрукти, організму потрібні жири.
 
Так що без олії не обійтися!
 
Морква. Цей помаранчевий коренеплід містить багато вітаміну А, який важливий не лише для гострого зору, а й для здоров’я шкіри і слизових оболонок. Морква покращує пам’ять.
 
Вчені знайшли в ній особливі речовини, які знижують ризик старечої деменції.
 
Дієтологи стверджують, що бета-каротин ефективніше засвоюється з подрібнених овочів. Тож краще нарізати (натерти) овоч для салату,полити олією.
 
А також додати (незасмаженою) до супу. 
 
Капуста. Дехто помилково вважає, що найпотужнішим джерелом вітаміну С є лимони, апельсини і чорна смородина.
 
Натомість навесні одним з найкращих джерел аскорбінової кислоти стає капуста.
 
У капустяному листі багато клітковини, яка виводить з організму накопичені шлаки і дає відчуття ситості без зайвих калорій. До того ж у капусті є речовини, які нормалізують обмінні процеси.
 
Саме тому дієтологи радять доповнювати обіди і вечері капустяним салатом.
 
Зверніть особливу увагу на квашену капусту. Бактерії, які утворюються при сквашуванні, є природними консервантами і не дають аскорбінці руйнуватися.
 
Тому за кількістю вітаміну С квашена капуста часом перевершує свіжу. Особливо ту, що пролежала всю зиму.
 
Яйця. Вітамін D, який міститься в цьому продукті, дуже важливий для організму. Як відомо, найкращий спосіб отримати сонячний вітамін — позасмагати на пляжі або хоча б у солярії.
 
Але до пляжного сезону ще далеко, а зловживати штучною засмагою не варто.
 
Так що доведеться пошукати альтернативні джерела вітаміну D. Яєчні жовтки — серед них! Вони надзвичайно багаті на вітаміни. Насамперед у жовтках вдосталь вітамінів А і Е.
 
Не варто побоюватися, що вживання яєць призведе до підвищення рівня холестерину в крові. Крім холестерину, в яйцях міститься лецитин, який захищає судини від атеросклерозу.
 
Причому лецитину в яєчних жовтках у сім разів більше, ніж холестерину.
 
Так що п’ять яєць на тиждень аж ніяк не зашкодять організму. Найкраще споживати яйця, зварені нам’яко.
 
Смажені, та ще й з беконом (салом), якраз-таки можуть провокувати утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин. 
 
Зелень. Прянощі й зелень містять багато ефірних олій — саме їм трави завдячують своїм ароматом.
 
Ці олії — певною мірою натуральні антибіотики, які в міжсезоння захищають організм від застуди.
 
Зелень має сокогінний ефект, активує діяльність жовчного міхура і підшлункової залози. Тому зелена цибуля або петрушка допоможуть запобігти відчуттю важкості у шлунку після щедрого обіду.
 
Фахівці радять не різати зелень, а... рвати руками. Вважають, що при контакті зелені з металевим лезом ножа руйнується велика частина вітаміну С, якого в зелених овочах чимало. 
 

ВАРТО ЗНАТИ

Як не втратити вітаміни
 
— Зберігайте овочі в прохолодному і темному місці.
 
— Квашену капусту, солоні помідори, огірки та яблука тримайте в розсолі.
 
— Подрібнюйте овочі безпосередньо перед тим, як покласти їх у каструлю або (якщо йдеться про салати) — перед подачею на стіл.
 
— Зведіть час приготування страв до мінімуму. Наприклад, борщ можна вимкнути, дещо не доваривши, накрити каструлю кришкою і почекати, поки він дійде (при температурі, що нижча точки кипіння, вітамінів у ньому збережеться вдвічі більше).
 
— Розморожуйте м’ясо і рибу в холодильнику, але в жодному разі не у воді.
 
— Готуйте продукти на пару і запікайте на решітці.
 

ДО РЕЧІ

Нестача вітамінів, або гіповітаміноз, позначається на зовнішності не найкращим чином. Погляньте в дзеркало! Вам не зовсім подобається те, що ви там бачите?
 
Може, слід скорегувати власне меню? Ламке волосся свідчить про нестачу вітамінів групи В.
 
Ранні зморщки — про брак вітамінів А, С і Е. Заїди в куточках рота — про дефіцит вітаміну А. Тьмяний колір обличчя?
 
Отже, варто звернути увагу на аскорбінку і залізо. Шкіра лущиться, виглядає подразненою? Це означає, що вам потрібні вітамін Е і ненасичені жирні кислоти.
 
Занадто жирна шкіра, прищі свідчать про нестачу вітамінів групи В, особливо рибофлавіну. Суха шкіра свідчить про нестачу вітамінів А і Е.