Оце так черга: понад 78 тисяч маленьких українців не можуть потрапити до дитсадків

31.03.2017
Оце так черга: понад 78 тисяч маленьких українців не можуть потрапити до дитсадків

Недарма в Україні існує жарт, що корупція починається з дитячого садка, оскільки сьогодні потрапити до цієї установи без проблем — майже неможливо.
 
Досить часто батьки жартують, що черга до садочка асоціюється з чергами по продукти в Радянському Союзі.
 
Коли можеш простояти, а продовольства так і не отримаєш.
 
Приблизно така ситуація зараз із потраплянням до дошкільного закладу.
 
Адже для того, щоб батьки могли працювати і забезпечувати малечу, необхідно не лише подати заяву і відвести за ручку свою дитину в садок, а й вирішити безліч бюрократичних питань.
 
Проте і вони не гарантують успіху в цій справі. Тому, зрештою, батькам залишається або ж віддати своє чадо до приватного дитячого садка, або ж вірити в удачу, що саме їм пощастить «витягнути щасливий квиток до садочка». 
 
Як заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, на сьогоднішній день у чергах стоїть 78 тис. 468 осіб, які хочуть потрапити до державного дитячого садка.
 
Це немала кількість, зважаючи на те, що деякі малюки чекають три роки для того, щоб їх узяли до дитячої групи.
 
«Якби сусідка не розповіла про свій невдалий досвід, я б навряд так швидко вирішила займатися цим питанням», — розповідає «УМ» молода мама Ірина Ковалів.
 
— Я з народження Марка відразу вирішила зайнятися питанням садочка, оскільки моя подруга так і не дочекалася черги, бо дитина вже пішла у школу. Вони чекали три роки, щоб потрапити у садок, але звернулися туди запізно, тож місця для них так і не знайшли, а на приватний не було грошей. Тому мені вдалося Марка віддати у садок у чотири роки, але ми чекали весь цей час, щоб звільнилося місце. Скажу, що це непростий процес і потребує немало часу, грошей і нервів».
 
Альтернатива державному садочку справді є — це приватні заклади. Проте і ціна їх досить часто «кусюча». Усе залежить від району та умов, де перебуватиме ваша дитина.
 
В інтернеті ціна на приватний садок коливається від 4 тисяч на місяць і до більше 20 тисяч. 
 
Проте в Міністерстві освіти і науки мають свій позитивний сценарій розвитку подій і обіцяють, що вже за три роки батькам не доведеться перейматися «ціною питання» і всіх бажаючих вдасться влаштувати.
 
«У зв’язку з тим, що в Україні відбувається процес фінансової децентралізації, в органів місцевого самоврядування з’являється більше можливостей розвитку мережі дитячих навчальних закладів та її підтримки в належній якості. Так, за 2016 рік створено 26,5 тис. місць у дитсадках. Тобто, якщо ми продовжимо тенденцію до збільшення кількості місць, — за три роки зможемо повністю вирішити питання черги», — прокоментувала Лілія Гриневич.
 
Сприяти створенню нових місць у дитячих садках має затвердження нових санітарних норм для дитячих навчальних закладів, які дозволяють їм ефективніше використовувати наявні приміщення.
 
З цією ж метою Кабмін, за поданням МОН, ухвалив проект закону, що дасть можливість створювати «корпоративні дитсадки».
 
Передбачається, що корпоративні дитячі садки діятимуть на засадах державно-приватного партнерства та матимуть кількох засновників, серед яких — місцеві органи влади, а також можуть бути громадські організації, бізнес.
 
За рахунок цього пришвидшаться темпи створення місць у дошкільних навчальних закладах і збільшиться доступ українських дітей до дошкільної освіти.