У Києві усіх бажаючих безкоштовно обстежать на туберкульоз

29.03.2017
У Києві стартував місячник у рамках Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на туберкульоз.
 
Так, із 20 березня до 19 квітня цього року кияни та гості столиці мають змогу обстежитися завдяки пересувному цифровому флюорографу.
 
Під час обстеження пацієнт отримає довідку за його результатами. Крім того, за потреби — й кваліфіковану консультацію лікаря-фтизіатра.
 
Міська влада визначила графік курсування пересувних кабінетів. Їх встановлюють у найбільш людних місцях — на продовольчих ринках в усіх районах столиці. 
 
У КМДА розповідають, що за тиждень роботи пересувних флюорографів обстежилися 460 киян і гостей столиці.
 
«Ця профілактично-діагностична акція, організована містом, набула чималої популярності. Серед відгуків тих, хто зробив флюорографію та проконсультувався у лікаря-фтизіатра, більшість була такими: швидко, зручно, надійно, безплатно. Тож міська влада прийняла рішення розширити географію місць розташування мобільних флюорографів, щоб якнайбільше охочих змогли пройти обстеження», — каже заступник голови КМДА Микола Поворозник.
 
За його словами, серед обстежених із підозрою на туберкульоз на дообстеження направлено сім осіб. Ще в дванадцятьох виявлено різноманітні патології органів грудної клітки.
 
До слова, щороку в Україні реєструється близько 30 тисяч випадків захворювань на туберкульоз. 12 осіб помирає щодня від цієї хвороби.
 
За словами заступника міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксани Сивак, у 2016 році рівень захворюваності складає більше 67,6 на 100 тисяч населення.
 
У зв’язку з конфліктом на сході, де до початку бойових дій проживало 15% хворих на туберкульоз в Україні, у найближчі роки прогнозується погіршення епідеміологічної ситуації.
 
Як повідомила заступник міністра, у 2016 році найвищий показник захворюваності зафіксовано в Одеській, Херсонській, Київській та Чернігівській областях.
 
Попри це, за підсумками минулого року в Україні знизився показник захворюваності на туберкульоз.
 
«Це приблизно на 4,3% менше, ніж у попередньому році. Утім рівень захворюваності все одно досить високий. У 2016 році захворіло 822 дитини. Особливо тривожним є те, що в Україні зростають випадки туберкульозу зі стійкістю до основних протитуберкульозних препаратів», — розповідає провідний фахівець із питань туберкульозу Центру громадського здоров’я при МОЗ України Яна Терлеєва. 
 
Найвищі показники захворюваності на туберкульоз — в Одеській, Херсонській та Київській областях.
 
Найнижчі — у Харківській, Чернівецькій областях і в столиці.