Фаворити пісних десертів: рецепти яблучного штруделя і морквяного пирога

29.03.2017
Фаворити пісних десертів: рецепти яблучного штруделя і морквяного пирога

Морквяний пиріг готувати швидко.

Як тільки починаєш запитувати про пісні десерти, досвідчені господині пропонують яблучно-морквяну випічку.
 
Сперечатися з ними вище будь-яких сил: хто хоч раз скуштував, приміром, яблучний штрудель, відчуває слабкість до цього смаколика постійно. 
 
Що сказати? Треба просто набити руку, і тоді він пектиметься дуже швидко, змагатиметься у швидкості із закипанням чайника. 
 
Для тіста потрібно 250 г борошна, 150 мл теплої води, 2 столові ложки оливкової олії і трішки солі.
 
Для начинки: 100 родзинок, 4 середні яблука, 80 г цукру, 2 столові ложки горіхів, сік із половини лимона, ванілін, чайна ложка кориці. 
 
Змішати просіяне борошно з теплою водою і сіллю, поступово влити оливкову олію і замісити м’яке, трохи липке тісто, накрити його рушником і дати по­стояти дві години.
 
Яблука почистити і нарізати тонкими часточками. Родзинки помити і посушити. Яблука і родзинки змішати, посипати цукром, ваніліном і корицею, полити лимонним соком і дати постояти 10 хвилин. 
 
Щедро посипати дошку борошном, розкачати дуже тонке тісто і руками по колу розтягнути його до прозорості. На тісто викласти горіхи та яблучну начинку і скрутити в рулет.
 
Перекласти рулет на деко і випікати при температурі 180 градусів приблизно півгодини — до золотистого кольору. Готовий штрудель посипати цукровою пудрою.
 
Замість горіхів можна додавати перетертий мак — смак неймовірний!
 
І вже зовсім швидко готується морквяний пиріг. Збити півсклянки цукру з трьома ложками соняшникової олії, просіяти склянку борошна, чайну ложку соди, корицю, сіль, ваніль, і додати до цукру.
 
Потім — склянку тертої моркви, горіхи, родзинки, цедру (за бажанням), вимішати, викласти на вистелену пекарським папером чи змащену олією і присипану меленими сухарями формочку — і в духовку.
 
Перевіряємо готовність зубочисткою. Якщо є час, можна зробити апельсинову глазур: збити цукрову пудру з апельсиновим соком і полити пиріг гарячим. 
 
Нехай прохолоне — і смакуйте на здоров’я.