Фурункульоз: що може його спровокувати та як із ним боротися

28.03.2017
Фурункульоз: що може його спровокувати та як із ним боротися

Здоров’я шкіри залежить від психологічного стану та імунітету. (Фото з сайта immun.ru.)

Ця неприємність може спіткати несподівано і, здавалося б, без видимих причин.
 
Фурункульоз (запалення волосяного мішечка) — поширене захворювання, здатне спричинити тривалі болісні неприємності.
 
Але не тільки біль стає підмурівком дискомфорту: фурункул провокує ще  й естетичні незручності.
 
Великі гнійники на шкірі спотворюють зовнішній ви­гляд, не дають спокою, визріваючи, а після загоєння часто залишають шрами.
 
Причин фурункульозу може бути багато. Спровокувати недугу може й ослаблений імунітет, і інфекція в крові, і захворювання кишечнику.
 
Лікувати фурункульоз непросто, оскільки зазвичай це тривалий процес. До того ж непросто підібрати ефективний лікувальний засіб, бо не всі методи і не кожному допомагають.
 
Однак є кілька дієвих народних способів при фурункульозі. Вони здатні зміцнити загальний стан організму і протистояти шкірним захворюванням.
 
Головне — наполегливість і віра в успіх. Що може зарадити при проблемній шкірі? 
 
Прополіс. Цей бджолиний продукт багатий на мікроелементи і підвищує опірність організму у боротьбі з інфекціями. Настоянку можна зробити самотужки: 250 грамів спирту (горілки) збагатити 2-3 кульками прополісу, щільно закупорити у скляній посуді, поставити на тиждень у сухе темне місце. Вживати настоянку лікарі радять тричі на день після їди по одній столовій ложці.
 
Чистотіл. Ця рослина з жовтим соком здатна очистити кров. Суху траву слід подрібнити в кавомолці (до стану борошна) і вживати 30 днів, зранку натщесерце на кінчику ножа, запиваючи водою.
Риб’ячий жир. Він має вдосталь вітаміну D і корисні жири, які сприятливо впливають на здоров’я шкіри.
 
Пивні дріжджі. Це давно знане джерело вітамінів групи В. Дріжджі також прискорюють відхід гною з фурункулів і сприяють загоєнню ран.
 
Пилок. Утрамбований у гранули, цей продукт бджільництва — скарбничка корисних мікроелементів та вітамінів. Лікарі радять вживати половину чайної ложки тричі на день, попередньо додавши меду.
 
Ехінацея. У ній багато вітаміну С, який підвищує імунітет. Вживати можна як чай або настоянку, яку не складно знайти в аптеках.
 
Цибуля. Її треба перемолоти в блендері (чи натерти на тертці), залити склянкою теплої кип’яченої води, дати постояти кілька годин. Пити по два-три ковтки тричі на день. Щодня настоянка має бути свіжою. 
 
Алое. Добре знана цілюща рослина. Можна брати маленькі шматочки листя і з’їдати, запиваючи водою. 
 
Природна сірка. Вона продається в аптеці у вигляді жовтого порошку. 1/4 чайної ложки порошку слід розчинити у склянці води. Пити тричі на день до їди 10 днів. Зробити перерву на тиждень і знову повторити 10-денний курс. 
 
Контроль над емоціями. Це дуже важливий пункт, оскільки психічний стан позначається на здоров’ї організму в цілому і шкіри зокрема. Всі недуги, стверджують лікарі, — дзеркало наших емоцій. І фурункульоз також. Тому важливо навчитися абстрагуватися від проблем і негативних людей.
 
Усі ці методи так чи інакше зміцнюють імунітет, запускають механізм активного захисту і відновлення організму. Рецепти природні і безпечні, використовувати їх можна і в лікуванні, і задля профілактики недуг. Однак найоптимальніше, як і при будь-якій проблемі зі здоров’ям,  — порадитися з лікарем.