Смачно поїв — місту посприяв: у Києві відкриють перший соціальний ресторан

28.03.2017
За кілька місяців столиця зможе похвалитися першим соціальним рестораном. Місце ресторації поки ще обирають, але, як зазначають організатори, швидше за все, це буде Поділ.
 
Для України це не новий досвід, адже три роки тому в Івано-Франківську відкрили перший соціальний ресторан, який і став прикладом для Києва.
 
За  схемою Івано-Франківська нещодавно почали збирати гроші і в Одесі, на заклад під назвою «4city».
 
Задля реалізації цього проекту необхідно, щоб близько 300 людей склалися по 1 тис. доларів, задля того, щоб  заклад розпочав свою діяльність.
 
Прикладом як для Києва, так і Одеси став івано-франківський Urban Space 100. Філіал саме цього закладу і відкриється в столиці.
 
Головна ідея соціальних проектів полягає в тому, що люди вкладають свої гроші і мають змогу впливати на розвиток не лише ресторації, а й громадських проектів міста.
 
Чотири рази на рік меценати збираються на наглядову раду, де й обговорюють основні завдання та перспективи закладу.
 
Задля розвитку цього проекту у столиці необхідно, щоб 500 людей склалися по тисячі доларів. Вони матимуть змогу впливати на те, які проекти заклад підтримуватиме.
 
Велику частину прибутку в новому ресторані віддаватимуть на громадські некомерційні проекти. Саме місце матиме ресторанну частину, майданчик для корисних подій, а також студію Urban Space Radio.
 
Соціальною складовою займатиметься ініціатива «Інша освіта» у співпраці з платформою «Тепле місто», а ресторанну частину візьмуть на себе DRUZI Cafe & Bar.
 
«Це складний тест для суспільства на предмет того, чи здатні ми знаходити спільну мову в груповій командній динаміці, — розповів керівник платформи «Тепле Місто» Юрій Филюк. — В Urban Space в Івано-Франківську — сотня засновників. У певні моменти було непросто знайти спільне бачення, але все ж щоразу нам це вдавалося.
 
В Києві ж має бути 500 засновників, і тут інша культура міста. Сподіваюся, ці два параметри разом зіграють із позитивним результатом, і проект успішно й органічно розвиватиметься. Також дуже багато залежатиме від організаторів на місці. Дуже вірю, що все відбудеться».
 

ДОВІДКА «УМ»

Urban Space 100 — громадський ресторан. 80% його прибутку спрямовується на реалізацію некомерційних проектів iз розвитку Івано-Франківська.
 
Співзасновниками є 100 людей, які вклали по тисячі доларів у його реалізацію.
 
За час існування Urban Space підтримав 38 міських проектів на загальну суму 594 820 гривень. Ідея належить платформі «Тепле місто».
 
За словами організаторів, є думка розвивати такі заклади і в інших містах України.