«Кольорова» реформа

24.03.2017
Вважається, що в Україні безкоштовна медицина. Однак на практиці це не так. Українці офіційно сплачують податки, a не офіційно купують медичні препарати на власне лікування та віддячують лікарям за послуги. З січня цього року профільне Міністерство охорони здоров’я розпочало медичну реформу. Її мета — викорінити корупцію. Наприкінці минулого року уряд ухвалив десять постанов. Вони мають кардинально змінити систему охорони здоров’я. Серед прийнятих документів є Концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я України, яка закладе основу нової моделі державного солідарного медичного страхування.
Так, буде запроваджено в Україні пакет безкоштовних медичних послуг. Їх оплачуватиме держава. Заплановано, що кошти в бюджеті, які надходять туди із щорічного податку українців на охорону здоров’я, мають іти за конкретним пацієнтом та на послуги для нього. «Ми хочемо бачити таку систему, де наші податки, які ми перераховуємо в держбюджет, були б використані ефективно. Зараз ми фінансуємо стіни й утримуємо інфраструктуру чи бюрократів, а мали б фінансувати медичні послуги, яких потребуємо», — каже в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.
Пакет безкоштовних послуг складатиметься з «червоного», «зеленого» та «синього» списків. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг та ліків. Невідкладна, первинна та паліативна допомога ввійде до «зеленого списку». Ці послуги держава покриватиме y повному розмірі. Планові медичні послуги з «синього списку» держава оплачуватиме частково. До «червоного списку» ввійшли такі послуги, як не екстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення та естетична медицина. Їх пацієнти оплачуватимуть самостійно. 
Вартість послуг за офіційно прийнятим у державі переліком хвороб та вартість ліків визначить держава. Гарантований пакет медичної допомоги щороку переглядатиметься та публікуватиметься. Наразі перелік послуг, які входитимуть до такого пакета, ще не визначено.Тарифи будуть єдиними і відомими для всіх громадян. Їх можна буде сплатити абсолютно легально. Вони будуть значно меншими, ніж ті, що сьогодні українці дають лікарям y вигляді благодійних внесків, кажуть у міністерстві. 
У МОЗ повідомили, що наразі переглянули список обов’язкових ліків. Вони будуть безкоштовно доступні у медичних закладах України. З переліку, який мав 1200 найменувань, що закуповували для лікарень, залишили лише 320 найменувань. Вони, за словами Уляни Супрун, дійсно мають фармацевтичний ефект.
У цьому році відбуватимуться зміни в амбулаторній системі. Послуги, які надаватимуть, повністю входитимуть у гарантований пакет. Із наступного року реформуватимуть вторинну ланку. Тоді зміни торкнуться лікарень у районах i містах. У 2019 році реформуватимуть медичні заклади висококваліфікованої медичної допомоги.