«Заслужено»... на межі

24.03.2017
«Заслужено»... на межі

Мільйони пенсіонерів — виживають.

Майже 12 мільйонів українців отримують пенсії. Через анексію Криму та окупацію окремих регіонів Донбасу ця цифра суттєво скоротилася. Водночас зменшилася й кількість людей, які перестали платити єдиний соціальний внесок.
Зараз середня пенсія в Україні становить 1828 гривень. Мінімальна — лише 1247 гривень. Утім не всі на заслуженому відпочинку живуть на межі бідності. Зараз найбільшу пенсію в Україні — майже 59 тисяч гривень — отримує Герой України, льотчик-випробовувач. До слова, середня пенсія судді — 22 тисячі гривень, народного депутата — 15 тисяч, ученого — 3,7 тисячі, чиновників — 3,3 тис. гривень. Сучасним пенсіонерам такі пенсії призначати не можна. Рiч у тiм, що, за рішенням уряду, діють обмеження — максимум 10,7 тис. гривень на одну людину. Однак «різати» вже призначені виплати заборонено законом. Серед пенсіонерів, які отримують більше 10 тис. гривень пенсії, — 19 тисяч українців. Це 0,2% від загальної кількості пенсіонерів. 
Попри незадоволеність суспільства, служителі Феміди отримують на пенсії десятки тисяч гривень. За словами народного депутата Віктора Пинзеника, судді Конституційного Суду матимуть пенсію y розмірі більше 200 тисяч гривень. Ця цифра становить 80% від їхньої зарплати.
«Парламент схвалив у першому читанні передбачені проектом закону 5336-1 зарплати і пенсії суддям Конституційного Суду України. Вони вимірюються сотнями тисяч гривень на місяць. Недопустимі для нинішніх економічних реалій цифри, які шокують мене і більшість наших громадян, не стали такими для народних обранців. Із почуттям виконаного обов’язку 239 голосами «за» з другої спроби проект закону було схвалено. 8 проголосували проти, 27 утрималися, але такою кількістю неможливо стримати ухвалення рішень», — пише на своїй сторінці y соціальній мережі народний депутат.
За даними Міністерства соціальної політики, близько восьми мільйонів українців мають розрахунковий базовий розмір пенсії менше прожиткового мінімуму. До 2012-го пенсії збільшували на 20% від зростання середньої зарплати по країні, але останні кілька років ця норма закону не діє. За три минулі роки рівень інфляції досяг 80,6%. Отже, мінімальну пенсію з 2014-го до кінця 2016 року повинні були підвищити з 949 до 1713 гривень. А в цьому році — до 1851 гривні. Однак наразі мінімальна пенсія  — 1247 гривень, а до кінця цього року її планують підвищити до 1373 гривень.