Про людей та свиней

22.03.2017
Про людей  та свиней

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Парламентський тиждень, хоч і починається у вівторок, де-факто стартує ще напередодні, під час проведення депутатами погоджувальної ради. Минулого понеділка народних обранців розважали перевдягнені у театральні костюми активісти, котрі від імені мультиплікаційних героїв вимагали віддати їм посаду аудитора НАБУ, що є наразі каменем спотикання. Нагадаємо, ще 23 лютого парламент зробив невдалу спробу визначитися з кандидатурою «контролера» за діяльністю Національного антикорупційного бюро. 
Передбачалося, що такою кандидатурою стане заступник генерального інспектора Департаменту юстиції США Роберт Сторч, чиє висування раніше схвалив профільний комітет ВР. Однак фракції «Народний фронт» та «БПП» запропонували іншого претендента — Найджела Брауна, чиє «резюме» раніше не розглядав і не вивчав профільний комітет. Акція ж під Радою мала на меті показати, що з таким же успіхом аудитором НАБУ може стати хто завгодно — хоч Губка Боб, хоч Шрек, хоч Посіпаки. 
Питання з кандидатурою майбутнього аудитора мало бути розв’язане у вівторок. Учора ж передбачалося, що парламентарії займуться формуванням Рахункової палати, яка контролює використання бюджетних грошей. Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт главі Рахункової палати Роману Магуті, а також іще одному її члену. Їх підозрюють у зловживанні становищем і заволодінні майном на 1,3 млн. грн. й можуть ув’язнити на тривалий термін. Через це робота Рахункової палати була паралізована і лишається такою по цей день, адже вчора депутати не дійшли згоди щодо складу цього відомства. 
Так само «не пощастило» й Найджелу Брауну: за його призначення проголосували лише 200 народних депутатів. Утім під час рейтингового голосування Роберт Сторч знайшов іще менше симпатиків — 178. Що ж стосується Брауна, то небажання його підтримати частина нардепів пояснює тим, що таке призначення спрямоване на визнання роботи діючого глави НАБУ Артема Ситника незадовільною і відсторонення його від посади. Після провального голосування спікер ВР попросив Комітет із питань запобігання корупції доопрацювати пропозиції.
Пізніше голова цього комітету Єгор Соболєв зазначив, що він та його колеги мають намір повторно рекомендувати парламенту обрати аудитором Роберта Сторча або оголосити новий конкурс на цю посаду. «Є два виходи із ситуації, які я бачу: голосуванням комітету підтвердити рекомендацію парламенту призначити Роберта Сторча... Якщо на це не вистачить сили волі, то я запропоную заново оголосити конкурс — будемо шукати таких, як Роберт, по всьому світу», — сказав Соболєв. Він додав, що до цього питання комітет повернеться сьогодні, 22 березня.