ПроМОВНІ квоти

21.03.2017
Уряд у першому читанні підтримав законопроект щодо збільшення квоти української мови на телебаченні. «За» проголосували 244 народних депутати. Автори законопроекту сподіваються, що прийняття документа змінить ситуацію в телепросторі, так, як це вже зробив минулого року закон про квоти на радіо. Наразі мінімум половина радіоефіру ведеться українською, кожна четверта пісня — україномовна. 
Новий законопроект передбачає квоту для загальнонаціональних телемовників 75% і 50% — для місцевих. Крім того, 75% державної мови для програм новин на телебаченні. Зокрема, передбачено, що фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані недержавною мовою, мають бути субтитровані державною мовою. У проекті закладено модель: ведучий — українською, гості, музика будь-якою іншою мовою. Передача вважається виконаною державною мовою, якщо всі репліки ведучі роблять державною. При цьому допускається використання інших мов без дублювання та озвучення при репортажах із місця подій чи коментарях запрошених осіб. Стосовно такого «змішування» уже виступила Ірина Подоляк із «Самопомочі».
Законопроект викликав активне обговорення. Одні запевняють, що він не дуже захищає українську мову. Інші кажуть, що він, перш за все, завдасть удару по російській. Медіахолдинг «Інтер Медіа Груп» заявив, що такий законопроект шкідливий для телевізійної галузі. Мовляв, закон призведе «до падіння телеперегляду українського телебачення: багато глядачів мають можливість альтернативного перегляду каналів, які їх влаштують, через інтернет-платформи і супутник». «Ми категорично проти цього закону, який практично забороняє використання в телевізійному ефірі України будь-яких мов, крім української», — роблять маніпулятивне узагальнення «інтерівці».
Проте автори законопроекту, серед яких нардепи Вікторія Сюмар та Микола Княжицький, вважають заяву «Інтера» принизливою. «Говорити, що українською не можна створювати достатньо якісного телепродукту, — це поширювати кліше російської пропаганди про «вторинність» української мови та культури. Я б закликала авторів заяви мати повагу до країни, в якій вони мають честь жити та працювати, поважати Україну, українців та українську мову як один із базових атрибутів мого народу», — коментує Вікторія Сюмар. 
Тим часом у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення заявили, що щонайменше 12 загальнонаціональних телеканалів уже де-факто дотримуються запропонованої квоти. Утім на телеканалах «Інтер» та «Україна», за даними Нацради, державною мовою говорять лише чверть ефірного часу.