Повернення на біс

21.03.2017
Повернення на біс

У групових вправах на «КД» українські гімнастки виглядали більш переконливо. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Такого рівня організації, з яким минулого уїк-енду в столичному Палаці спорту (ПС) проводили 22-й за ліком «Кубок Дерюгіної», вже давно не доводилося бачити під куполом головної критої арени країни. Подібного роду міжнародні змагання в Україні проводилися не так уже й часто. В останні роки нашій країні взагалі було не до серйозних спортивних заходів.
Власне й сьогодні держава не надто звертає увагу на спорт вищих досягнень, вирішуючи значно важливіші проблеми. Утім 85-річчя метра художньої гімнастики Альбіни Дерюгіної — подія, без сумніву, не буденна, залишити яку без уваги було б зовсім алогічно.
Організовувати в ПС свято художньої гімнастки взялася амбітна та заповзята донька уславленої наставниці — віце-президент федерації гімнастики України Ірина Дерюгіна. Здавалося, маючи за плечима досвід проведення в Києві чемпіонату світу-2013, проблем з організацією змагань не мало б бути. Утім, як відзначила Ірина Іванівна, вона до останнього сумнівалася в успішності проекту. «Було значно простіше, коли «Кубок Дерюгіної» проводився кожного року. А нині, після чотирирічної перерви, коли втратилися зв’язки, змінилися керівники та й загалом уся країна, було неймовірно тяжко», — наголосила Ірина Дерюгіна.
Додаткового хвилювання оргпроцесу додавав і факт візиту до столиці України нового президента Міжнародної федерації гімнастики японця Морінарі Ватанабе, котрий персонально вирішив привітати Альбіну Дерюгіну з ювілеєм.
Однак, думається, найкращим подарунком для головного тренера гімнастичної збірної України все ж мав би стати успішний виступ її підопічних на домашньому турнірі, що традиційно є етапом Кубка світу.
Без сумніву, головні сподівання покладалися на лідера «синьо-жовтих», бронзову призерку Олімпіади-2016 Ганну Різатдінову. Саме «Кубок Дерюгіної» повинен був стати місцем повернення її на килим після тривалої паузи, яку взяла спортсменка по завершенні Ігор у Ріо. На столичний поміст українська прима таки вийшла, але, виконавши вправу з обручем, на килим більше не виходила. Як виявилося згодом, усе зіпсувала травма стопи. Хоча дехто з шанувальників художньої гімнастики розцінив подібний жест Різатдінової як прощальний виступ. Однак спортсменка заспокоїла: «Закінчувати з кар’єрою не планую. Зовсім скоро повернуся на килим».
Закономірно, що за відсутності лідера підкорити найвищі позиції на київському Гран-прі нашим художницям не вдалося. Зрештою, по одній «бронзі» вдалося розжитися Вікторії Мазур (обруч) та Олені Д’яченко (стрічка). Щоправда, виграти «золото» нашим дівчатам вдалося в групових вправах — за підсумком багатоборства. Загалом же «Кубок Дерюгіної» пройшов «під диктування» російських гімнасток, зокрема Поліни Хоніної, котра виграла багатоборство.