Особливий фільм про кримінал: рецензія на драму «Боржники наші»

15.03.2017
Особливий фільм про кримінал: рецензія на драму «Боржники наші»

«Боржники наші».

Однозначно помиляється глядач, котрий, iдучи на кримінальну драму британського режисера Адама Сміта «Боржники наші», очікує оглухнути від стрілянини і відключити мозок, як під голлівудський трилер.
 
Бандитів у картині, що цього тижня вийде на великі екрани, повно. Класичного злодія-красунчика грає голлівудський секс-символ Майкл Фассбендер — дворазовий номінант на премію «Оскар». Гонок і поліцейських теж вистачає.
 
Однак це все ж інтелектуальне кіно. «Боржники наші» — особливий фільм про кримінал, який починається з погоні семирічного сина гонщика-грабіжника на автомобілі за зайцем під керівництвом тата.
 
У машині повно людей, але хлопчик зовсім не боїться нею керувати на шаленій швидкості, він — продовження і одночасно екскурс у минуле власного батька Чеда.
 
Означення «кримінальна» так само пасує цій драмі, як і «сімейна». Поруч iз пограбуваннями заможних будинків, поміж втечами від поліцейських у картині розгортається традиційна сімейна історія. Керівник злодіїв на колесах та непохитний глава сімейства Колбі, якого грає ірландський актор Брендан Глісон, міцно тримає дорослого сина Чеда, не даючи йому жити власним життям.
 
Натомість у Чеда, який має вже двох дітей, не вистачає духу піти від батька, тому він продовжує виконувати його накази, наражаючи на небезпеку себе та власну родину.
 
Бунтує його дружина, яка намагається захистити не лише двох власних дітей, а й чоловіка — ніби третю дитину, яка незворушна у грабіжницькій справі, але беззбройна проти свого батька.
 
Конфлікт фільму насправді доволі типовий.
 
Цікавіше, як його у кінострічці розкривають у дрібних епізодах. Не нудно спостерігати і за ставленням героїв один до одного, і вгадувати несказані думки, які читаються на обличчях героїв.
 
У фільмі важливо помітити два вектори взаємостосунків родини грабіжників із зовнішнім світом — iз поліцейськими та, як не дивно, собаками.
 
Поліцейські та злодії притерлися так близько один до одного, що Чед розуміє по техніці водіння, хто з поліцейських за ними женеться, і пам’ятає, як звуть службового собаку поліцейського, а той натомість може легко відрізнити його дітей від усіх інших.
 
Комічності додають моменти, коли, набивши сумки краденим добром, злодії на машині утікають від поліції, а один iз крадіїв просить пригальмувати, бо знає, де поруч живе гарна дівчина.
 
Щодо другого вектора, варто згадати, як у середині фільму син Чеда пригадує, що вчителька казала: все пішло від риб. На початку фільму гине улюблений собака хлопця, потім після облави зникають інші їхні пси, а сам Чед, не маючи вибору, під час утечі вбиває собаку поліцейського.
 
І наприкiнцi фільму, коли все змінюється в житті трьох поколінь, хлопець отримує в подарунок від батька цуцика і називає його «Риби» — так, ніби все почнеться тепер спочатку.
 
У картині часто використовують релігійні образи та мотиви. Починаючи від того, що глава родини збирає всіх грабіжників у церкві й читає ніби проповідь на власний лад, і закінчуючи оригінальною назвою фільму, яка взята з молитви «Отче наш» англійською, «...боржникам нашим».
 
Режисер Адам Сміт раніше працював над серіалами «Доктор Хто», «Крихітка Дорріт» і «Молокососи».
 
Світова прем’єра кримінальної драми «Боржники наші» відбулася на міжнародному кінофестивалі у Торонто.
 
Фільм також був номінований на премію British Independent Film Award. Компанія «Артхаус Трафік» обіцяє, що в Україні можна буде побачити цю дотепну стрічку про ірландських грабіжників у перекладі та мовою оригіналу.