США виділить Україні на боротьбу з ВІЛ/СНІДом майже 40 мільйонів доларів

03.03.2017
45-й президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у рамках свого надзвичайного плану з надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІДу (PEPFAR) прийняв рішення виділити 37,5 млн. доларів для лікування хворих українців.
На закупівлю лікарських препаратів і виробів медичного призначення виділено близько 5,6 млн. доларів.

Медики планують придбати на ці кошти 15 тисяч курсів антиретровірусної терапії, що дозволить розширити обсяги лікування, 4 тисячі річних курсів для проведення пре-контактної профілактики, а також 100 тис. швидких тестів. 6 мільйонів доларів передбачено на загальне зміцнення системи охорони здоров’я.
 
«Успішні переговори у Вашингтоні стали результатом виконання країною своїх зобов’язань щодо збільшення державного фінансування. В Державному бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування на закупівлю антиретровірусних препаратів у розмірі 684 млн. гривень, що на 171% більше, ніж у 2016-му. Таким чином держава зможе забезпечити додатково майже 40 тисяч пацієнтів, які раніше отримували лікування за кошти PEPFAR», — зазначив керівник відділу управління лікарськими засобами Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Сергій Страшук, який представляв урядовий сектор на зустрічі у Вашингтоні. У результаті обговорення також було досягнуто домовленості про розширення діяльності програми PEPFAR на Донецьку область.
 
«Міжнародне суспільство аплодує успіхам України, яка є яскравим прикладом досягнення результату в непростій економічній та політичній ситуації», — зазначила посол і глобальний координатор PEPFAR Дебора Беркс. Крім того, в ході консультацій було наголошено на важливості створення Центру громадського здоров’я, що повинен стати лідером у сфері реалізації політики громадського здоров’я та реформування системи охорони здоров’я.
 
Також Україні виділили майже 120 мільйонів доларів на продовження фінансування програми з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в 2018—2020 роках. Кошти надійдуть із Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Міністр соціальної політики Павло Розенко наголосив, що це рішення свідчить про підтримку зусиль України та визнання міжнародною спільнотою значних результатів у боротьбі з цими хворобами. «Переконаний, що підтримка Глобального фонду та зусилля, яких докладає уряд, дозволять Україні тримати свої лідерські позиції в боротьбі з епідемією ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії», — додав Розенко.
 
Нагадаємо, що сьогодні в нашій країні на 100 тисяч населення приблизно 312 людей, інфікованих вірусом імунодефіциту людини. Загалом кількість зареєстрованих хворих по країні становить 292 тис. 153 особи, втім це лише офіційний показник і, як стверджують фахівці, реальна цифра може бути в рази вищою. Як відомо, вірус імунодефіциту не завжди призводить до захворювання на СНІД, усього з 1997-го по вересень 2016 року в Україні зареєстровано 90 тис. 95 випадків захворювання на цю смертельну недугу.
 
За статистикою МОЗ, найбільша кількість інфікованих проживає в Одеській області, де на 100 тисяч населення припадає 865,8 інфікованих. На другому місці — Дніпропетровщина, де цей показник сягає 797,5, на третьому — Миколаївська область із цифрою  713,8.