Міністр екології анонсував посилені пошуки джерел альтернативної енергії

02.03.2017
Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що через вичерпання ресурсів, зростання їх ціни, шкідливий вплив на довкілля, наслідки якого все більше турбують світову спільноту, в Україні гостро постало питання пошуку нових джерел енергії.
 
«Пошук та розвідка родовищ нафти і газу залишаються важливим напрямом енергонезалежності, проте потребують впровадження європейських правил щодо умов надання та використання дозволів на пошук. Водночас майбутнє вбачаю у розробці та використанні сучасних відновлювальних джерел енергії», — зазначив міністр, виступаючи на восьмому Українському енергетичному форумі. 
 
Україна обрала шлях забезпечення належних екологічних норм і стандартів, і ці фактори диктують зміни в державній політиці.
 
«Мінприроди працює над розробкою Стратегії низьковуглецевого розвитку, яка дозволить визначити середньострокові цільові показники щодо обмеження або скорочення антропогенних викидів і передбачатиме кроки для стимулювання використання відновлювальних джерел енергії», — розповів Остап Семерак.
 
Почали працювати і над розробкою нової редакції Кодексу України про надра та створенням сучасної он-лайн бази даних геологічної інформації.
 
Прийняття нових гармонізованих iз нормами Європейського Союзу правил розробки нафтових та газових родовищ сприятиме залученню в Україну потужних іноземних компаній-інвесторів.
 
А перспективу розвитку відновлювальної енергетики в Україні вбачають у використанні інфраструктури Чорнобильської АЕС та тисячі гектарів землі в зоні відчуження непридатних для постійного проживання людей.
 
«Минулого року ми оголосили конкурс на прийом заявок на будівництво сонячних електростанцій у зоні відчуження. У результаті отримали сорок чотири заявки від потенційних інвесторів. Усі ці практичні кроки є гарним стимулом для розвитку відновлювальної енергетики в Україні, — підкреслив Остап Семерак.
 
— Гідроенергетика однозначно має розвиватися, але з урахуванням ґрунтовних дослі­джень щодо можливого впливу своїх об’єктів на стан навколишнього природного середовища. Дозвіл на будівництво має отримати екологічну оцінку, а кожен проект пройти обов’язкову державну екологічну експертизу», — підкреслив Остап Семерак.
 
Він також додав, що Мінприроди готує методологічні настанови щодо врахування екологічних аспектів у розвитку гідроенергетики та очікує широку експертну та суспільну дискусію з цього приводу.