Паралімпіада для військових: Україна вперше візьме участь у міжнародних «Іграх нескорених»

01.03.2017
Паралімпіада для військових: Україна вперше візьме участь у міжнародних «Іграх нескорених»

На початку квітня стане відомо, хто ж з кандидатів потрапить до складу команди на «Ігри нескорених».

Понад 120 українських військових, які воювали на сході, були поранені й пройшли реабілітацію, ведуть боротьбу за участь в одному з найпрестижніших міжнародних змагань «Ігри нескорених».
 
Україну вперше запросили долучитися до конкурсу.
 
Склад збірної буде відомий уже у квітні, проте незважаючи на велику кількість бажаючих, до Торонто поїдуть лише 15 учасників.
 
За інформацією організаторів, Ігри відбудуться наприкінці вересня. Але вже зараз у столиці провели останній, четвертий, етап відбору серед військових.
 
Протягом березня тренери та лікарі працюватимуть із кандидатами, і вже на початку квітня стане відомо, хто ж серед них представлятиме Україну в Канаді.
 
Після відбору залишаться всього 30 найсильніших. 15 із них увійдуть до резерву збірної, а 15 стануть основним складом команди. 
 
Змагання були організовані британським принцом Гаррі у 2014 році. Тоді «Ігри нескорених» відбулися в Лондоні. Учасниками стали 13 команд з Європи, Азії, Північної Америки та Океанії.
 
У церемонії відкриття в 2014-му взяли участь, окрім  принца Гаррі, тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон і старший брат організатора — принц Чарльз.
 
До заходу також долучилась через відеозвернення тодішня перша леді США Мішель Обама. 
 
Другi iгри було відкрито 8 травня 2016-го у парку розваг «Світ Волта Діснея», поруч з Орландо, у Флориді, США.
 
На церемонії відкриття були присутні принц Гаррі, перша леді США Мішель Обама, колишній американський президент Джордж Буш і багато інших високопоставлених осіб.
 
На минулорічні змагання приїхали учасники вже з 15 країн.
 
А серед тих, хто зголосився виступити на IG—2017, будуть представлені збірні 17 країн: Афганістан, Австралія, Канада, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірак, Італія, Йорданія, Голландія, Нова Зеландія, Румунія, США, Великобританія та Україна.
 
«Для нас це велика честь — брати участь у таких змаганнях. Ми немало зробили для того, щоб наші військові отримали це запрошення і поїхали до Канади, тому всіма можливими способами будемо їх підтримувати і допомагати їм», — коментує віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе.
 
Проте вже виникла проблема, яку негайно потрібно вирішувати : де тренуватимуться кандидати.
 
Оксана Горбач, координатор проекту «Ігри нескорених» в Україні, розповідає: «У нас 21 область. Міністер­ство оборони не має спортивних баз у всіх регіонах країни. Лише в п’яти областях.
 
Відповідно, ми звернулися до адміністрації Президента, до Міністерства молоді та спорту, щоб вони виділили для наших кандидатів комунальні приміщення або ті, що поряд із місцем проживання учасників майбутніх Ігор».
 
До програми  «Ігор нескорених-2017» увійшли такі види спорту: стрільба з лука, легка атлетика, гольф, волейбол сидячи, пауерліфтинг, велоспорт, плавання, автоспорт, веслування на тренажері, теніс на візку, регбі у візку, баскетбол у візку.
 
У змаганнях передбачено участь і чоловіків, і жінок.
 
Організатори Ігор,  окрім спортивних, запропонують учасникам    культурні заходи та зустрічі з молоддю. 
 
Цікаво, що в 2016 році у рекламному ролику «Ігор нескорених» знялися тодішній президент США Барак Обама і британська королева Єлизавета ІІ.